hamburger-icon

Kliker.info

Enver Kazaz: Rješenje za Mostar koje nudi SDA omogućava klicu novog rata na prostoru FBiH

Enver Kazaz: Rješenje za Mostar koje nudi SDA omogućava klicu novog rata na prostoru FBiH

02 Aprila
23:58 2016

kazaz enverGost večerašnjeg Dnevnika TV 1 bio je profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz. On je između ostaloga govorio i o rješavanju pitanja provođenja izbora u Mostaru, te komentarisao ponuđene prijedloge, prenosi novinska agencija Patria.

– Način na koji Izetbegovićeva SDA isključuje Srbe iz pregovora o Mostaru i način na koji ona getoizira Bošnjake, pokazuje ne samo nedostatak političke vizije, nego i političku glupost. Kada kažem politička glupost, onda pod tim podrazumijevam sljedeće: svaka teritorijalna podjela u FBiH omogućuje potpuno podržavljenje RS. Nadalje, otvaranje političkog sukoba između Bošnjaka i Hrvata podrazumijeva krizu Vašingtonskog sporazuma i dugotrajno nestabilnu BiH.

Rješenje koje predlaže SDA je rješenje koje Bošnjake vozi u nepravednost teritorijalne podjele i, sada to slobodno govorim, takvo rješenje omogućuje klicu novog rata na prostoru BiH, precizno na prostoru FBiH. Ta maloumna politika je puno gora nego što možemo misliti u ovom trenutku. Iz perspektive budućnosti, institucionalna ravnopravnost u FBiH i institucionalna ravnopravnost u Mostaru su garant stabilnosti BiH.

Govoreći o najavama obnove tužbe BiH protiv Srbije, te teškim riječima koje su pale između Bakira Izetbegovića i Aleksandra Vučića kazao je da se radi o tipičnoj nacionalističkoj politici.

-Tipične nacionalističke politike, pri čemu je Bakir Izetbegović zaista nesnađen političar. Rekao bih da je u ovom trenutku on jedna od najvećih političkih štetočina u BiH. On izlazi u javni prostor nakon Karadžićeve presude i govori o obnovi postupka, pri čemu mu onda agent Boyle odgovara da ne želi da sarađuje sa njim i da bi to bio čist gubitak vremena i nabacuje loptu Vučiću i jača njegov nacionalizam.

Izetbegović je nakon izvinjenja u Srebrenici i nakon cijele one lakrdije koja je tamo načinjena, išao u Beograd, klanjao se Vučiću i sada šalje nekakve poruke o potrebi za pravdom. Rekao bih da on nema političku viziju, istakao je Kazaz.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku