hamburger-icon

Kliker.info

Emir Suljagić : To što Dodik prodaje zove se fašizam i to barem u Americi niko ne kupuje

Emir Suljagić : To što Dodik prodaje zove se fašizam i to barem u Americi niko ne kupuje

01 Aprila
17:52 2013

Politički pravovremena  i pametna ,  a ljudski jednostavna i bliska , ideja vodilja Građanske Koalicije Prvi mart da se svim građanima BiH obezbjedi mogućnost da na  narednim izborima glasaju u svojim prijeratnim  prebivalištima, munjevito se širi Bosnom i Hercegovinom i svim gradovima širom svijeta , gdje trenutno obitavaju raseljeni i izbjegli Bosanci i Hercegovci. Pomenuta ideja , oličena u Inicijativi za Srebrenicu, prošle godine je položila ispit tokom lokalnih izbora , nakon čega se Koalicija uobličila u svojevrsni projekat političke, pravne, socijalne, ekonomske i tehničko-logističke podrške povratku  u cijeloj Bosni I Hercegovini , čime se , prema mnogima , stvaraju pretpostavke da građani naše zemlje , ponovo dobiju šansu da sami odlučuju o svojoj sudbini i sudbini svoje domovine.

 O ovoj i drugim temama koje proizilaze iz osnovne ideje vodilje u intervjuu za Kliker govori koordinator Koalicije Emir Suljagić čije ideje   i razmišljanja malo koga ostavljaju ravnodušnim. Za neupućene podatak da se radi o mladom doktoru nauka, bivšem ministru klture Sarajevskog kantona i briljantnom novinaru i piscu,  čija je knjiga Razglednice iz groba prevedena na sedam svjetskih jezika. Knjiga je prema mnogima , do sada najbolje napisano štivo na temu genocida u Srebrenici kojeg je autor uspio preživjeti jer je u to vrijeme zbog poznavanja engleskog jezika, radio u bazi UN u Potočarima. Njegov otac i  većina članova njegove porodice nisu preživjeli najveći masakr nakon Drugog svjetskog rata u Evropi, a on je kako kaže , ostao da živi i djeluje u  u svijetu koji je trajno i nepovratno obilježila njihova smrt.Upravo zbog pomenutih činjenica za mnoge je fascinantan Suljagićev politički angažman lišen bilo kakvog revanšizma i baziran na realnim pretpostavkama i pametnom pragmatizmu koji je blizak svim izbjeglim i raseljenim licima u BiH.

Kliker.info :  Relevantne institucije u BiH i regionu, nedavno su  objavile da je ideja  koalicije Prvi mart o registraciji birača kao najboljem  odgovoru na sistematsko negiranje genocida u  Republici Srpskoj, najbrže rastuća ideja u Bosni I Hercegovini. Kako objašnjavate  ovaj trend koji očito pokazuje da ima nade za BiH ?

Suljagić :Niko od nas nema pretenzija da riješi sve probleme ove zemlje. Niti da, na kraju krajeva, pokaže bilo šta drugo, osim da kao što smo to pokazali i u Srebrenici još uvijek postoji način da glas u ovoj zemlji bude koristan i konstruktivan. I ako je to tačno, onda je to ne zbog toga što je bilo ko od nas uradio, nego zbog toga što građani ove zemlje počinju da razumiju da postoji ustavan, zakonit i demokratski način da se stvari pokrenu. Da, drugim riječima, ne moramo živjeti u stvarnosti koja je stvorena nožem i bodljikavom žicom u periodu od tri mjeseca 1992. godine.  Da postoji demokratski način da kreiramo novu stvarnost i da ta stvarnost bude po mjeri svih građana Bosne i Hercegovine.

 Kliker.info : Koaliciji  prvi mart je do sada  pristupilo preko 30  organizacija civilnog društva, udruženja žrtava, udruženja boraca, organizacija povratnika, izbjeglih i raseljenih, asocijacija i pokreta  sa područja cijele Bosne i Hercegovine.  Takva jedna mreža, jasno je svakome, nije mogla nastati preko noći  i pretpostavljam da je u to ugrađeno na hiljade razgovora, pređenih kilometara i još mnogo štošta. Recite nam kako je tekla realizacija pomenute  ideje?

Suljagić: Mi smo poslije izbora u Srebrenici imali dva izbora. Prvi je bio tipično bosanski, naime, da se naredne četiri godine tapšamo po ramenima i hvalimo jedni druge kako smo obavili dobar posao, i da se onda opet za četiri godine uhvatimo za glavu pred mogućnošću da zlotvori poput Milorada Dodika dobiju priliku da upravljaju Potočarima. Drugi je bio da na temeljima koje smo postavili u Srebrenici pokušamo izgraditi nešto novo, sa dalekosežnijim i dugoročnijim posljedicama, da naprosto krenemo u građansku borbu za krajnje granice slobode u našoj zemlji i da iskoristimo svako pravo i slobodu koju nam daje Ustav i zakoni države Bosne i Hercegovine. I da na ustavan, zakonit i demokratski način kažemo danas šta mislimo o onome što su nam svima uradili prije dvadeset godina.

 Kliker.info : Aktuelna  vlast u Republici  Srpskoj  reaguje histerično na svaki vaš korak i aktivnost. Čega su se prepali ?

Suljagić: To je vrlo blijed i providan pokušaj da od nas naprave fantoma koji tobože prijeti ukidanjem entiteta RS. I ako očekuju da ćemo progutati taj mamac, onda stvarno potcjenjuju našu inteligenciju. Jeste da nismo Dewey and LeBeouff  – lobistička kuća kojoj su iz budžeta RS isplaćene stotine hiljada maraka novaca poreskih obveznika, a koja je prošle godine bankrotirala – ali, nismo baš tako glupi da dopustimo ljudima glupljim od nas, kakvi sjede u Dodikovom okruženju (vidi pod: Rajko Vasić) da od nas naprave strašilo kojim će plašiti svoje biračko tijelo. Mi imamo svoj plan, provodimo ga u skladu sa Ustavom i zakonima države, a oni kojima se to ne sviđa mogu posthumno da se obrate Slobodanu Miloševiću koji je u njihovo ime potpisao Dejtonski mirovni ugovor. Za one koji to ne shvataju, Dejtonski mirovni ugovor od ove zemlje nije napravio Kipar i glas svakog građanina BiH je konvertibilan na teritoriji cijele države.

 Kliker.info :  Dodik je vaše aktivnosti nazvao opasnim političkim kalkulacijama, koje će, kako kaže, biti spriječene novim zakonskim propisima. Šta se  pod tim podrazumjeva   i hoće li međunarodna zajednica ponovo biti nijemi posmatrač  nepravde prema  žrtvama  etničkog čišćenja i genocida?

Suljagić : Kao što sam već rekao, Dodik ima mnogo problema i mi mu nećemo dopustiti da od nas napravi nešto što nismo. Propisi koji reguliraju prebivalište i boravište su državni i bilo kakav entitetski upad u taj sistem značio bi njegovo rušenje. Odgovornost za to neće snositi „Prvi mart“, jer mi nismo politička partija, i što se nas tiče ohrabrujemo ih da krenu u tom pravcu.

Kliker.info: Nedavno ste bili u SAD  i u Washingtonu ste, prema medijskim izvještajima, izgleda dobili određene garancije da građani BiH koji žele da prijave mjesto boravka na prijeratnim adresama  vise neće biti šikanirani od policije Republike Srpske. Da li će to biti dovoljno?

Suljagić : Ljepota, ako tako mogu reći ovoga što mi radimo, jeste da se temelji na univerzalnim vrijednostima. Moj boravak u SAD-u je koštao dvije hiljade dolara i za taj novac smo napravili u samo nekoliko dana mnogo više nego što je napravio Dodikov režim sa svih trinaest miliona dolara koliko se navodi da troši na lobističke aktivnosti u Washingtonu. Razlog za to je vrlo jednostavan: to što Dodik prodaje se zove fašizam i to barem u Sjedinjenim Državama niko ne kupuje. Tržište za tu robu možda može naći u nekim evropskim prijestolnicama koje i danas misle da su koncentracioni logori legitiman izraz nacionalnog interesa, kao što je recimo Berlin. U smislu onoga što smo dobili u SAD-u, to nije ništa više ni manje od onoga na šta su se SAD obavezale potpisivanjem Dejtonskog mirovnog ugovora. Dakle, reafirmacija principa slobode kretanja i slobode izbora prebivališta, reafirmacija Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog ugovora i prava na povratak na prijeratno prebivalište.

Kliker.info: Tokom pomenutog boravka u Americi susreli ste se i sa izbjegličkom populacijom u više gradova. Prema našim informacijama vaše gostovanje je izazvalo nesvakidašnje interesovanje  Bosanaca i Hercegovaca u Atlanti, St Louisu… Znači li to da ideja Prvog marta već pušta korijenje u ovom dijelu svijeta i može li registracija birača za naredne izbore ovaj put polučiti neki bolji rezultat. Do sada je to bilo na granici katastrofalnog.

Suljagić : Mi ćemo učiniti sve da svakome ko to želi omogućimo da iskoristi svoje fundamentalno političko i građansko pravo i glasa. Ne tražimo ništa za sebe, ne tražimo niti od jednog našeg sugrađanina da uradi bilo šta za nas, nego da ako odluči da glasa to uradi za sebe, za svoju savjest, za svoj duševni mir. Da na kraju krajeva, to uradi za one koji više nikad neće glasati. Ovo u čemu svi mi učestvujemo, naime, je borba dvije suprotstavljene i nepomirljive vizije Bosne i Hercegovine. Jedna je Bosna i Hercegovina genocida, etničkog čišćenja, koncentracionih logora, silovanja, ubijanja. Druga je Bosna i Hercegovina u kojoj smo svi jednaki i isti pred zakonom i u kojoj niko nema više prava na bilo kojem koraku naše zemlje zato što ima većinu koja je stvorena ognjem i mačem. Oni koji su protiv ovakve vizije Bosne i Hercegovine su za svoju viziju naše zemlje bili spremni da ubijaju nevine. Sve što mi treba da uradimo za svoju viziju naše zemlje je da popunimo dva formulara i glasamo. Učinili smo i učinićemo sve što budemo u stanju da im to omogućimo i olakšamo. U SAD-u je u toku uspostava organizacione strukture i za sve one koji žele da se pridruže, uključe ili samo registruju i glasaju pozivam da se jave na info@prvimart.ba, a mi ćemo ih uputiti na naše aktiviste u St. Louisu, Atlanti i Chicagu.

 Kliker.info:  Koaliciji Prvi mart podršku  je pružila i Katolička crkva u BiH  što je prema mnogima i osnovni  preduslov da i  prognani Hrvati glasaju  u svojim prijeratnim mjestima. U tom pravcu usmjerena je čini mi se i nedavna izjava Biskupske konferencije BiH, koja otprilike glasi da je i slijepcu jasno da slomljena kost  u Bosni i Hercegovini krivo zarasta?

Suljagić : Mnogo je krivih srastanja u ovoj zemlji. Kao što sam već rekao, mi ne pretendujemo da riješimo sve probleme ove zemlje, osim da građanima pokažemo da postoji način da ih riješe svojim glasom. Da je njihov glas najefikasnije oruđe koje imaju na raspolaganju u borbi za svoju viziju Bosne i Hercegovine.

 Kliker.info: I novi reis Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović  nedavno je primio  aktiviste Koalicije i pružio vam  bezrezervnu podršku. Ovo spominjem zbog činjenice da ste vi sa starim reisom bili na ratnoj nozi.

suljagić :  Nisam ja imao problem s reisom, moj problem je bio sa građaninom Mustafom Cerićem. I taj problem je također izglađen, jer bez obzira na sve naše međusobne razlike slažemo se oko jednog, najmanjeg zajedničkog sadržitelja, a to je država.

Kliker.info: Ovaj razgovor, odnosno prepisku, vodimo  u vrijeme  trajanja posljednjih priprema  za održavanje Osnivačke skupštine nove stranke Željka Komšića. Mnogi pretpostavljaju da će se u rukovodstvu pomenute stranke naći i ime Emira Suljagića.

 Suljagić : O svemu ću donijeti odluku kad tome dođe vrijeme. Sada je Prvi mart prioritet.

Halil Šetka (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku