hamburger-icon

Kliker.info

Emir j. zatražio azil u Austriji : Bivši tjelohranitelj Ratka Mladića ne smije u Bosnu i Hercegovinu !

Emir j. zatražio azil u Austriji : Bivši tjelohranitelj Ratka Mladića ne smije u Bosnu i Hercegovinu !

06 Aprila
15:29 2015

eMIRj12Bivši telohranitelj ratnog zločinca Ratka Mladića Emir J. (44), koji je prije više od jedne decenije pobjegao u Austriju, strahuje od povratka u Bosnu i Hercegovinu, prenosi novinska agencija Patria. Savezna služba za azil prvobitno je odbila njegov zahtjev za dobijanje azila uz obrazloženje da je Bosna i Hercegovina bezbijedna treća država i da navodno neprimjerno ponašanje pojedinih policajaca nije razlog da se tvrdi da u čitavoj državi nema zaštite.

Protiv te odluke Emir J. je podnio žalbu Administrativnom sudu i dobio presudu u svoju korist, u prvoj instanci, ali samo iz formalno-pravnih razloga, precizira “Kurir”. Slučaj sada mora ponovo da bude razmotren pred Službom za azil, a “Kurir” ističe da je pod znakom pitanja da li će Emir dobiti pozitivan odgovor. Dok se to pitanje ne riješi, Emir će i dalje dobijati osnovnu pomoć države Austrije, a njegovog advokata plačat će jedna nevladina organizacija.

Emir je 1987. godine postao profesionalni vojnik tadašnje JNA u kojoj, kako ukazuje “Kurir”, nije bilo važno ko pripada kojoj veri i u njegovom bataljonu vojne policije bilo je Hrvata, Bošnjaka, Srba i Albanaca. Njegov šef, admiral Ljubiša Beara, po staroj tradiciji u doba Josipa Broza Tita, takođe nije imao problem s tim i oni su, prema pisanju “Kurira”, zajedno prošli rat u Sloveniji i Hrvatskoj, a 1992. godine, kada je došlo do eskalacije stanja u istočnoj Bosni, u njihovom odnosu ništa se nije promijenilo, čak naprotiv.

Nakon što se porodica Emira u rodnom Bratuncu našla između dva fronta, Beara je naredio svojim ljudima, u jednoj akciji komandosa, da njegove rođake prebaci preko Drine. Ta akcija, podsjeća list, bit će kasnije značajna pred Haškim tribunalom. Nakon povlačenja JNA iz Bosne Beara se našao u generalštabu Vojske RS pod komandom Mladića, a sa njim i Emir, koji je bio nadležan za ekipu tjelohranitelja dva generala.

“Kurir” prenosi i da Emir tvrdi da nije prisustvovao masakru u Srebrenici zbog čega je Haški tribunal tragao za njegovim štićenicima koji su se uspješno krili više od jedne decenije. I za tjelohranitelja Emira je situacija u sopstvenoj zemlji, kako je rekao Službi za azil u Austriji, postala neprijatna.
e karte u rukama”.en napad na automobil njegovog oca.

“Kurir” dalje ukazuje da je 2004. godine Srbija svoju politiku usmjerila u pravcu EU, te je Beara natjeran da se preda Haškom tribunalu.
Zaplijenom imovine Srbija je 2006. godine započela potragu za Mladićem, a Emir, iako protiv njega “nije postojalo ništa zvanično”, pobjegao je u Austriju, gdje je podnio zahtjev za dobijanje azila, a u obrazloženju naveo da je zbog svog djelovanja u vojsci u BiH smatran izdajnikom i da mu prijeti smrt.

On je tvrdio da se obratio za pomoć bosanskoj policiji, koja mu je samo rekla da “sada mora da odgovara za šta je činio”. Inače, Emir je bio svjedok odbrane Beare pred Haškim tribunalom, koja je evakuacijom Emirove porodice pokušala da dokaže da admiral ne mrzi patološki Bošnjake.
Beara je, podsjeća list, osuđen zbog učešća u ratnom zločinu, na doživotnu kaznu zatvora.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku