hamburger-icon

Kliker.info

Eksperti odgovaraju Praljku: “Tvoji projektili srušili su Stari most”!

Eksperti odgovaraju Praljku: “Tvoji projektili srušili su Stari most”!

02 Jula
14:33 2008

Nema nikakve dileme da su Stari most u Mostaru srušili projektili generala Slobodana Praljka izjavio je jučer u telefonskom razgovoru za «Dnevni avaz» iz Islamabada prof. dr. Berko Zečević, jedan najpoznatijih balističara na teritoriji bivše Jugoslavije i ekspert koji se svjedočio protiv Slobodana Miloševića i Stanislava Galića.

Zečević je na taj način opovrgao svjedočenje penzionisanog profesora Slobodana Jankovića, koji je na osnovu analize koju je radio  zajedno sa  dvojicom inženjera s Brodarskog instituta u Zagrebu Muhamedom Sućeskom i Acom Šikanićem, tvrdi kako Stari most nije srušen uslijed granatiranja, već tako što je u donjem dijelu njegova istočnog luka aktiviran eksploziv, koji je naknadno detoniran. Po Jankoviću, Sućeski i Šikaniću taj su eksploziv mogli postaviti samo pripadnici Armije BiH, koji su držali istočnu obalu Neretve. Sve to zaključuju na osnovu snimaka rušenja Starog mosta.

Profesor Zečević u svemu nalazi jasnu podvalu Slobodana Praljka, koji se panično želi odbraniti.

– Zbog čega bi Armija BiH digla Stari most u vazduh poslije dva dana neprekidne paljbe po tom istom mostu koju je vršio HVO?! Sve analize koje smo mi uradili pokazuju jasno da je Stari most srušen poslije više desetine udara  tenkovskih projektila oklopno probojnih, sa kumulativni efektom. Most je, dakle, došao u stanje nesposobnosti da zadrži strukturu konstrukciju. Trebao mali udar, koji se i desio na dan rušenja 9. novembra, da se sve uruši – rekao je prof. dr. Zečević.

Profesor Zečević kaže da ovo svjedočenje u Hagu nema suštinski nikakve važnosti. 

– Cilj je da se pokaže da je Armija BiH neorganizirana grupacija koja je spremna učiniti sve da zadrži ne znam šta. Ustvari žele nas pokazati kao fundamentaliste, ljude kamikaze. Time se devalvira  svjetla borba za opstanak BiH – rekao je Zečević. On smatra da odgovornost snose i sve probosanske snage u BiH.

– Nije problem što oni govore sve te laži, problem je što mi šutimo – rekao je Zečević.

Nedžad Kasumović, čuveni Mostarac, jedan od autora snimaka rušenja Starog mosta kaže za «Avaz»da  je umoran od Praljkovih podvala.

Most nije srušen most 9. novembra 1993. godine. Dakle, Stari most je ubijen 8. novembra, a sahranjen 9. novembra.  On je bjesumučno granatiran. Ispaljeno je preko 60 granata – rekao je očevidac, snimatelj Kasumović. On je ogorčen nemarom države, nezainteresiranošću za istinu o Starom mostu, što ostavlja prostora raznim podvalama.  

Faruk VELE (Dnevni avaz)

Studiju naručio sam Praljak!? 

Profesor Zečević kaže za «Avaz» da je studiju koja treba dokazati da je ABiH srušila Stari most naručila Praljkova firma u Zagrebu. Studija je objavljena u knjizi u izdanju poduzeća "P.I.P. Pavičić" i "Oktavijan". Osnivač firme "Oktavijan»  je Zoran Praljak, brat Slobodana Praljka, direktor  je Nikola Babić Praljak,  prokuristi firme su Kaćuša i Marko Praljak.

– Janković, Sućeska i Šikanić su radili studiju, ali im  nije rečeno da je rađeno za Praljka. Plaćeno im je da deset mjeseci rade na toj studiji.  Kad je studija objavljena u novinama  oni su kao naučnici bili zatečeni, ali   nisu više nisu mogli nazad. Jer, dobili su novac za studiju. Oni su, po meni, samo žrtvena janjad. Oni su ovim potpuno devalvirani – rekao je Zečević.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku