hamburger-icon

Kliker.info

Ef. Smajkić: IZBiH odlučna da izgradi džamiju u Neumu

Ef. Smajkić: IZBiH odlučna da izgradi džamiju u Neumu

10 Jula
21:47 2008

Mostarski muftija Seid ef. Smajkić iskazao je odlučnost Islamske zajednice BiH da na području Neuma u skorije vrijeme izgradi džamiju. On je za "Dnevni avaz" kazao da, uprkos brojnim sporenjima hrvatskih medija, nema nikakve dileme da je na području tog grada postojala džamija, izgrađena u vrijeme Osmanskog carstva za potrebu turskih vojnika, koji su čuvali staru bosansku luku.

– U Neumu, stalno ili privremeno, živi znatan broj Bošnjaka. Veliki broj dolazi tokom ljetne sezone, ali i cijele godine. Oni su uskraćeni za obavljanje vjerske obaveze u Neumu. Mnogi bi htjeli, a ne mogu obaviti džumu. Prema tome, tu nema politike. Nama je bitno da ljudima omogućimo ispunjavanje njihovih vjerskih dužnosti – kaže ef. Smajkić. 

Dodaje kako je svoj stav o neophodnosti džamije u Neumu Islamskoj zajednici BiH prenio i veliki broj bošnjačkih intelektualaca, ali i drugih građana iz cijele BiH.

– Turističke agencije u Omišu imaju organizirano klanjanje džume petkom, imaju odvojene prostore za žene, čak angažiraju imama iz Bosne. Pitanje džamije u Neumu nije, kako bi neki tumačili, islamiziranja cijele BiH. To naprosto nije tačno, jer je tamo islam bio stoljećima – navodi Smajkić, dodajući da džamija u Neumu treba svjedočiti o BiH kao multinacionalnoj i multireligijskoj zajednici, gdje svi imaju priliku uživati puna vjerska prava.

Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku