hamburger-icon

Kliker.info

Edward Joseph : Makedonija napreduje jer tamo nema “republike albanske”

Edward Joseph : Makedonija napreduje jer tamo nema “republike albanske”

05 Marta
13:17 2007

 U razgovoru za "Dnevni avaz" Joseph, koji je u BiH bio prisutan od vremena agresije, naglašava da je postavka prema kojoj pasivnost međunarodne zajednice može natjerati bh. vlasti da preuzmu sudbinu zemlje u ruke, "jadna pogreška". – U BiH smo vidjeli nazadak, ne napredak u posljednju godinu. Pasivnost međunarodne zajednice nije dovela do željenog rezultata. Naprotiv – kaže Joseph.   

Šta je, prema Vašem mišljenju, suština problema u BiH?
– Vlast koja se temelji na teritoriji koja se kontrolira. To je suština problema koja se generira od Dejtona, ako ne i prije, naovamo. Pogledajte Makedoniju. Stanje u toj zemlji bilo je slično kao u BiH. Tamo ste imali, srećom, kratak, ali vrlo brutalan rat. Albanci i Makedonci ne govore jezikom kojim se razumiju. Među makedonskim Albancima osjećaj pripadnosti Makedoniji manji je nego među bosanskim Srbima osjećaj da je BiH njihova domovina. Ali, u Makedoniji nemate "republiku albansku", a u BiH imate Republiku Srpsku. 

 Gdje je, po Vama, izlaz?
– Za mene su dva izlaza: jedan je da se stvari poboljšavaju korak po korak, a drugi da se otvore prava pitanja koja dotiču srce mirovnog sporazuma. No, ne vjerujem da bi na to bili spremni čak ni Bošnjaci, o Hrvatima ili Srbima da i ne govorim. A možemo se praviti da se ništa ne dešava i nastavljati s greškama. Sa Švarc-Šilingom smo naučili da pasivnost ne daje pozitivne rezultate, da stvara nagrade za opstrukcije. Zato je nužna jaka međunarodna zajednica s bonskim ovlastima. Čak i da se ne koriste, one su dale dobar rezultat. Istina, sad je pitanje da li se šteta koju je Švarc-Šiling nanio može korigirati. Ne znam odgovor na to pitanje.  

Je li nužna baš takva pozicija međunarodne zajednice?

 – Da! Sistem je takav da mu treba neki jak vanjski katalizator. A to je odlučan visoki predstavnik ili specijalni predstavnik EU koji radi i ima bonske ovlasti. 

Koji su naredni koraci neophodni? 
– Mora se raditi na reformi policije, sudstva, obrazovanja, obnoviti Buldožer inicijativu, s više domaćih učesnika, te raditi na promjeni Ustava BiH. Posebno se mora popraviti ekonomska situacija. Kada su u pitanju promjene Ustava BiH, visoki predstavnik treba voditi taj proces. Bez toga se ne mogu riješiti mnogi drugi problemi, poput funkcioniranja vlasti. Srbi će tu morati napraviti istinske ustupke, ali oni na to sada nisu spremni. 
  

Ima li neki vremenski okvir za te promjene?  


– Nema i ne treba ga biti. Kada se reforme provedu i BiH postane kredibilan kandidat za evropske i euroatlantske integracije, to se može ukinuti. U najboljem slučaju, nakon što BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i provede neke od odredbi tog dokumenta, te realizira neke dijelove ustavnih promjena, onda se angažman međunarodne zajednice u BiH može modificirati. – Ratovi na Balkanu vođeni su zbog teritorija. U to ime počinjeni su strašni zločini, posebno etničko čišćenje. Vjeruje se da se iz teritorije koja je osvojena može voditi politika.Već sam naveo važnost nepostojanja "republike albanske" u Makedoniji. Tamo Albanci nemaju ni svoje kantone. Isto tako, u Hrvatskoj nema "republike srpske krajine". Pošto je nema, onda Pupovac igra ključnu ulogu u očuvanju Sanadera na vlasti, a ne bavi se onim čime se bave Ivanić i Dodik u BiH. Sead Numanović (Dnevni avaz)

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku