hamburger-icon

Kliker.info

Edin Mušić : Pitanje je generira li sukob HDZ BiH ili neka interesna skupina iz tih javnih preduzeća

Edin Mušić : Pitanje je generira li sukob HDZ BiH ili neka interesna skupina iz tih javnih preduzeća

21 Aprila
07:20 2015

Edin M12Nova Vlada Federacije BiH nije stigla održati ni par sjednica, a ni ministri sagledati situaciju u svojim resorima, a već je krenula razmjena vatre između koalicijskih partnera, prije svih HDZ-a BiH kao povratnika u vlast i DF-a kao nove stranke u vlasti. Najprije su iz HDZ-a BiH optužili sadašnje “platformaške” direktore javnih poduzeća iz Mostara u vlasništvu Vlade FBiH, Elektroprivrede HZ HB i Aluminija, da su sakrili hrvatske zastave i obilježja od DF-ovog ministra energetike, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića, da bi potom iz ovih poduzeća tu informaciju demantirali, a sam ministar Bajrović jasno je kazao kako šef HDZ-a BiH Dragan Čović kratko i jasno – laže!

Treći partner, SDA, koji je bio dio i prošle vlasti, u ovom sukobu držao se po strani, a ministri koji dolaze iz ove stranke zasada o sukobu HDZ-a BiH i DF-a šute. No, čini se kako je samo pitanje trenutka kad bi ova tri koalicijska partnera mogla otvoriti novu bojišnicu, ponovno oko raspodjele pozicija u nadzornim i upravnim odborima te direktorskim pozicijama u profitabilnim javnim kompanijama.

Tko je pokrenuo priču?

Što se tiče Vlade FBiH, zasad ona funkcionira, čini se, skladno. Slična je situacija i u Parlamentu FBiH, makar znamo kako bez ruku SDP-a BiH ne bismo imali budžet  FBiH za 2015., kojeg čeka rebalans. Predsjedavajući  Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i član Predsjedništva SDA Edin Mušić u razgovoru za Dnevni list kaže kako sukob između HDZ-a BiH i DF-a prati tek kroz medije.

Generira se ovaj neki nesporazum koji bi svakako mogao biti i ozbiljan. Priča o raspodjeli javnih preduzeća između koalicijskih partnera svakako je zanimljiva i ona je i “smisao vlasti” – kazao nam je Mušić i napomenuo kako ovdje govorimo o upravljanju nekim procesima i stvaranju nekog boljeg ozračja i novih vrijednosti. Mušić je naglasio kako nije siguran kreiraju li ovu priču oni koji su u postojećoj strukturi tih javnih preduzeća ili neke interesne skupine, odnosno radi li se ovdje o tome da se ne dira ništa kako bi se spriječila vladajuća većina da sagleda stanje i pokuša unaprijediti procese u tim javnim preduzećima.

– Pitanje je je li ova priča krenula iz HDZ-a BiH ili od nekog unutar te javne kompanije. Sigurno postoje te dvojbe i nepoznanice tko generira ovu priču – istaknuo je Mušić. Dodao je kako nije još uvijek vidio konačni stav DF-a kao političke stranke, već se do sada vidio samo stav ministra (Reufa Bajrovića) koji, smatra Mušić, pokušava sagledati stanje unutar svog resora. Mišljenja je kako sigurno nijedan ministar nije do sada uspio to na kvalitetan način napraviti, budući da je riječ o složenim, vrlo zahtjevnim sistemima.

Slijedi li sukob SDA i DF-a?

Što se tiče mogućnosti sličnog sukoba između SDA i DF-a kad se budu raspodjeljivale pozicije u upravnim i nadzornim odborima, odnosno direktorske pozicije javnih poduzeća sa sjedištem u Sarajevu, primjerice u Elektroprivredi BiH i BH Telecomu, Mušić smatra kako će unutar Vlade FBiH doći do kvalitetnijeg upoznavanja ministara i pravljenja “inventure”, a nakon tog će Vlada kao jedno zajedničko tijelo djelovati koordinirano i uvezano.
– Ovo su zasad samo pojedinačni stavovi – kaže Mušić.

Premijer ima jasan plan, ali ne ovisi sve o njemu

Izaslanstvo BiH na čelu s entitetskim premijerima vraća se iz Washingtona gdje su o nužnim reformama i financijskoj pomoći razgovarali s međunarodnim kreditorima, prije svih MMF-om i Svjetskom bankom. Predsjedavajući  Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić kaže kako su izmjene Zakona o radu postavljene kao jedan od uslova , no on nije baš siguran kako je to isključivi.

– Mislim kako će se više potencirati ovaj socijalni sklop, ne toliko oko definiranja određenih prava ili njihovog uzimanja ili umanjenja. Više se radi o stvaranju ozračja za efektivnije zapošljavanje. Na tom planu premijer FBiH Fadil Novalić ima precizan plan koji nije još uvijek dovoljno ni predstavljen ni shvaćen, već se komentira “na neviđeno”. Bit će jedna ponuda svim aktivnim političkim partnerima u FBiH kako bi se ovo stanje značajno popravilo. Hoće li se to prihvatiti ili ne, ne ovisi samo o premijeru i samo o jednoj stranci – kaže Mušić.

Naime, Mušić kaže kako će se, prije svega, krenuti prema rasterećenju industrijskih grana poput kože, tekstila pa i građevinarstva. Napominje kako bi se porez na dohodak u određenim skalama tretirao tako da će se najvjerojatnije povećati osnovica za način obračuna i osnovica minimalne plaće na nekih 450 maraka.

– Vodilo bi se računa o stabilnosti i penzionog  i zdravstvenog fonda. U ovaj sistem  bi se inkorporirali i svi oni koji su sad u “masi” raznih poticaja u oblasti poljoprivrede. To se mora redizajnirati. S druge strane, ovaj jedan “pijačni” rad bi se riješio – naglasio je Mušić.

Predrag Zvijerav (Dnevni list)

Podijeli

Jedan komentar

 1. Tripolski Janos 33 *
  Tripolski Janos 33 * 23 Aprila, 09:54

  Pokušaj hrvata da se prisili Bosna na status ingenioznosti u razmisljanjima o buducnosti jer eto matanovi prosjaci i sinovi mogu ponuditi parazitsku čast.
  Situacija se moze rijesiti samo totalnom dominacijom i to bez odstupanja.Da li hrvatska ima inteligenciju svakako i to onu koja vidi neku slikovnicu iz playboya.Inteligencija priucenog majmunskog šegrta. Sada nema žurbe jer svaki novi dan donosi sve veći gubitak pozicije za hrvate.
  Polako i bez ikakvih finalizacija uz stalno napinjanje da će račun biti veći. Da kako steta ce se dodatno penalizirati..Samo dominacija daje rijesenje a hrvati.zele biti misionari e pa namjestit ce se u misionarski polozaj.Iz prilozenog se vidi da nema straha.Treba ojacati veze sa svim snagama pogodnim za vlast u hrvatskoj.Mada iz svog iskustva znam da tu nema pameti jer kad ja kazem da se ima ubiti karamarko onda to hrvatski seljo beljo mora uraditi e sad kad su pred zidom fasizma i nacizma guzica im proradila ali i tu je slabost morala jer su lako potkupljivi na plijen
  Ukratko samo dominacija donosi zdrav san bez straha od hipnotika na koju ogromna većina vas nije otporna niti imate inteligenciju da o tome date moralan sud.Torturu hipnotika i droga i raznih aditiva vi ne mozete proći jer vam mozak nije otporan.
  Suvereni Veliki Generalni Inspektor
  Tripolski Janos 33 *
  Veliki Orient Hrvatske i BiH

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku