hamburger-icon

Kliker.info

Edhem Bičakčić : Rasprava o gradnji novih elektrana je otišla u pogrešnom pravcu

Edhem Bičakčić : Rasprava o gradnji novih elektrana je otišla u pogrešnom pravcu

01 Februara
12:40 2008

 

"Elektroprivreda BiH" mora ostati regionalni lider u poslu kojim se bavi i treba da nastavi izvoziti struju putem javnih tendera, u kojima nema preferiranih ili nepoželjnih, kaže Edhem Bičakčić, član novog NO EP BiH.Bičakčić bi na insistiranje SDA trebalo da bude imenovan za predsjednika ovog nadzornog odbora. Smatra da je za BiH bolje zatvoriti proces elektrolize u kombinatu "Aluminij", istaknuvši da se više isplati izvoziti struju nego je ovom kombinatu davati po cijeni nižoj od tržišne.

NN: Zašto želite biti predsjednik NO EP BiH?

BIČAKČIĆ: Ja sam aplicirao na javni konkurs Ministarstva energetike i ponudio da budem član ili predsjednik NO, a Skupština je to i izabrala. Postoji politički dogovor između stranaka, u kome ja nisam učestvovao. Lično mi nije stalo da budem predsjednik, iako imam bolje iskustvo i reference, ali kome je to važno?

NN: Jedan od prvih zadataka NO EP BiH je i imenovanje novog direktora preduzeća?

BAČAKČIĆ: Razmatraćemo izvještaj komisije za izbor direktora, ali još nisu stvoreni uslovi za imenovanje, jer čekamo izjašnjenje Vlade FBiH. Prijavilo se osam kandidata, izdvojene su dvije prijave, ali mi ćemo razmotriti sve.

NN: Imate li viziju razvoja EP BiH?

BIČAKČIĆ: Nastojaćemo da ostane regionalni lider u ovom poslu. Mislim da je pravilno opredjeljenje da zadrži izvoznu orijentaciju, jer o tome govore i iskustva drugih evropskih zemalja, a na ruku nam ide i cijena struje na tržištu. Mislim da je bolje prodavati struju, nego gotov proizvod. Mnogo je bolje zatvoriti elektrolizu u "Aluminiju", jer s ovim cijenama za taj kombinat se više isplati prodavati struju na tržištu, a slično bi bilo i u drugim oblastima. Mislim da treba da iskoristimo i alternativne izvore, poput vjetra, i treba da pripremimo osnovne studije za projekte za koje tražimo strateške partnere. A to moraju raditi domaći ljudi.

NN: Trenutno se vodi "živa rasprava" o gradnji novih objekata?

BIČAKČIĆ: U EP HZ HB objekte grade bez mnogo priče, Mostarsko blato i Vrilo su skoro pri kraju. EP RS gradi nove objekte, a ovdje se lome koplja treba li ili ne treba graditi i to je gubljenje razvojnog koraka. Ali mislim da ćemo izaći iz toga i u to imam podršku lidera obje vladajuće stranke koalicije. Sada je mnogo stvari otišlo u  pogrešnom pravcu i nije ih lako popraviti, ali ih treba vratiti na pravi kolosijek i prihvatiti se konkretnog posla.

NN: Koliko znate o potencijalnim strateškim partnerima?

BIČAKČIĆ: Nisam imao kontakte s njima, ali "APET" grupacija, u kojoj su ostale građevinske kompanije, respektabilna je, kao i njemačka kompanija. Kazahstan mi je manje poznat, ali ukoliko su spremni investirati – onda su dobrodošli. Ne bojim se tehničkih izazova, jer mi imamo svoje potencijale.

NN: Imate li nešto protiv prodaje struje nekim kompanijama?

BIČAKČIĆ: Struju treba prodavati putem javnih tendera i mi ćemo naše ljude educirati u centrima u Njemačkoj i Italiji, da bismo mogli iskoristiti sve prednosti takve prodaje za dobrobit kompanije. I u tom poslu niko nije isključen ili preferiran.

NN: Kako gledate na spajanje rudnika i EP BiH?

BIČAKČIĆ: Rudnike treba integrirati u EP BiH. Samo ona može iznijeti taj proces, jer je to kompleksan posao i treba da obuhvata sve segmente. Treba praviti nove objekte i otvarati nove rudnike i to će olakšati proces integracije. Ali termoelektrane i rudnici treba da čine jedan kompleks, jer se tako eliminiše potreba posebne cijene uglja i mogu se napraviti velike uštede, ako se proces uspješno provede.

NN: Kada bismo mogli dobiti nove objekte?

BIČAKČIĆ: Oni se grade četiri godine, manji možda i tri, ali je potrebno obezbijediti sve građevinske dozvole. A za to treba oko godinu. Ono što se ne smije zaboraviti je rasprava s lokalnom zajednicom, jer moramo stvoriti uslove da ti objekti budu prihvaćeni od lokalne zajednice, a sada se već stvara otpor prema njima.

NN: EP BiH određenu količinu struje predaje "Elektroprivredi Hrvatske" na račun starog duga i procjene su da bi novac od prodaje te struje, kada ugovor istekne krajem ove godine, bio dovoljan za prestrukturiranje rudnika?

BIČAKČIĆ: To je ugovor od prije pet godina i on je štetan za EP BiH. Ja ću sugerisati da on bude prekinut što prije, jer mi tom strujom vraćamo stari dug rudnika, a ne EP BiH. U širem kontekstu gledano, ne znam šta je to vratila BiH od svoje imovine koja je u Hrvatskoj.

NN: Rekli ste da je bolje izvoziti struju, nego je prodavati domaćim kompanijama po cijeni nižoj od tržišne?

BIČAKČIĆ: "Aluminij" može biti kvalificirani kupac i nabavljati struju na tržištu po tržišnoj cijeni. Vlada može zahtijevati niže cijene za neke kupce, ali mi ćemo ih upozoriti da je to štetna odluka.

NN: A šta je s drugim velikim kupcima struje, poput "Mitala", željeznica?

BIČAKČIĆ: "Mittal" je od FERK-a dobio status tarifnog kupca. Ti veliki kupci su u jednom trenutku mogli birati hoće li biti tarifni ili kvalificirani. Ja ću se zalagati da svi, osim domaćinstava, budu kvalificirani i da FERK ubrza reformu ovog sektora, jer direktive EU nalažu da se razdvoje domaćinstva i veliki potrošači. Veliki kupci sada plaćaju struju po 10 eura za megavat-sat, a cijena na tržištu je 75 eura i niko nema realnog interesa da bude kvalificiran.

NN: Bojite li se sukoba s Vladom zbog svojih stavova?

BIČAKČIĆ: Nemam se čega bojati, držaću se odluka Skupštine i zakona.

NN: Vi ste direktor i vlasnik privatne kompanije koja djeluje u energetskom sektoru. Hoćete li u EP BiH biti u sukobu interesa?

BIČAKČIĆ: Ja sam direktor i suvlasnik kompanije za projektovanje i konsalting, a EP BiH proizvodi, distribuira i prodaje struju i to su različiti poslovi. Do sada sam s EP BiH imao odnose kroz koje sam plaćao struju i takse za zakonsku reviziju projekata koje uradi moja kompanija i nisu mi gledali kroz prste. Nisam ni suvlasnik malih hidroelektrana, iako bih volio da jesam i imam ambiciju da budem. Spočitavaju mi i krivične prijave, ali ja sam dostupan i niko me nije tražio. Prošao sam provjere tužilaštava i Antikorupcionog tima OHR-a i mislim da mi mogu izdati certifikat da sam pošten. A i OHR me smijenio pa rehabilitovao i sigurno imaju svoje razloge za to.

NN: Imate li političkih ambicija u SDA?

BIČAKČIĆ: Ako bih bio u stranci i u NO EP BiH to bi bio sukob interesa, političke ambicije zadovoljavam u Saboru IZ BiH.Rubina Čengić (Nezavisne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku