hamburger-icon

Kliker.info

Edhem Bičakčić predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH : Bajram treba da slavimo na tradicionalan način

Edhem Bičakčić predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH : Bajram treba da slavimo na tradicionalan način

12 Oktobra
01:49 2007

Slavljenje Bajrama ne bi trebalo da bude modernizovano, a vjernici bi trebalo da ga obilježe na tradicionalan način, u krugu svojih porodica. Poručio je ovo svim muslimanima Edhem Bičakčić, koji će danas proslaviti jedan od najvećih vjerskih blagdana, Ramazanski bajram.Bičakčić, nekadašnji premijer FBiH i bivši čelnik SDA, danas je predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH. Poručuje da je Bajram prilika svim muslimanima da prevaziđu nesuglasice i priklone se istinskom ujedinjenju.

NN: U čemu je važnost Ramazanskog bajrama za muslimane?

BIČAKČIĆ: Ramazanski bajram dolazi nakon ramazana, mjeseca posta. Tokom Bajrama uobičajeno je da posjetimo prijatelje, komšije i da obiđemo mrtve. U toj tradiciji drugi dan Bajrama proglašen je Danom šehida.

NN: Iza nas je mjesec posta. Kakav je bio njegov značaj?

BIČAKČIĆ: U ovom mjesecu dogodile su se mnoge značajne stvari za historiju islama. U ovom mjesecu su i dvije mubarek večeri: Lejletu-l-bedr i Lejletu-l-kadr. Posvećen je veličanju i slavljenju Boga kao apsolutnog autoriteta. Vjernici to tako i doživljavaju i ramazan koriste kao inventuru za sve što su radili tokom godine. U ovom mjesecu se nastoje popraviti i biti bolji.

NN: Kako će bosanskohercegovački muslimani obilježiti Bajram?

BIČAKČIĆ: Ramazanski bajram počinje klanjanjem bajram namaza i traje tri dana. Uobičajeno je da muškarci posjete familiju i prijatelje, žene dočekuju goste, a djeci se daju bajramluci.

NN: Posljednjih godina slavljenje Bajrama sve više je modernizovano, pa i komercijalizovano. Kako to komentarišete?

BIČAKČIĆ: Mnogi događaji su dobili društveni aspekt i značaj. Tradicionalni način dobija društvenu dimenziju. Imamo različite prijeme za Bajram koje organizuju vjerski velikodostojnici, politički lideri. Bajramska okupljanja koriste za svoj marketing.

NN: Koliko je u današnje vrijeme dobro sačuvati tradicionalno obilježavanje Bajrama?

BIČAKČIĆ: Mislim da treba čuvati tradicijske vrijednosti. Ako je proslava Bajrama garnirana nastupima pjevača i ako se pretvori u nekakve derneke, to nema nikakve veze s ovim blagdanom.

NN: Šta poručujete muslimanima povodom Bajrama?

BIČAKČIĆ: Apelujem na neophodnost jedinstva. Puno je stvari koje pokazuju njihovu totalnu razjedinjenost, od događaja u Sandžaku do događaja u BiH, koji se prvenstveno odnose na reforme. Prosto sve vrvi od neke nesloge, borbe za vlast, za fotelje. Ne pokazuje se htjenje za stvaranje istinskog jedinstva, kako bi se lakše moglo doći do povoljnih solucija.

NN: Spomenuli ste reformske procese u BiH. Kako komentarišete trenutne pregovore u vezi s reformom policije?

BIČAKČIĆ: Reforma policije je važna za BiH, a posebno uvođenje evropskih standarda u policiju koji će omogućiti da mladi koji završe policijske akademije budu školovani, da budu policajci koji će nas čuvati, kojima će građani vjerovati. Ako tako gledamo na reformu policije – onda su sve ostale stvari marginalne.

NN: Šta je s Vašim političkim angažmanom?

BIČKAČIĆ: Moj politički angažman završava se na funkciji predsjednika Sabora IZ. I to je na neki način politička funkcija koja ima svoju širu dimenziju, ali nema posebnog angažmana u političkim stranka. Ova pozicija mi omogućava da radim ono što mislim da je neophodno. A to je rad na institucionalnom jačanju jedinstva bošnjačke, bosanske ili muslimanske politike.

NN: Da li je odluka bivšeg visokog predstavnika definitivno i Vaša konačna odluka da nećete biti angažovani u politici?

BIČAKČIĆA: Odlukom Kristijana Švarc-Šilinga vraćena su mi sva prava, pa i politička. Postoji prostor da se u BiH pojavi nova politička stranka izvan postojećih, koja bi mogla da bude velika bosanska stranka. Sebe ne vidim kao osobu koja bi vodila takav projekat. Ako bi takav projekat bio pokrenut, rado bih ga podržao.

NN: Kako iz ove perspektive ocjenjujete rad SDA?

BIČAKČIĆ: Mislim da nema nikakvog rada u SDA. Na terenu je vidljivo samo zadovoljstvo izabranih funkcionera. Česti su sami politički obračuni unutar stranke, od Brčkog, Živinica do Cazina. U fazi je laganog slabljenja moći, poput Otomanske imperije koja je polako propadala. Da bi opstala, SDA mora početi provoditi lustraciju. Oporavak stranke, u raljama članova bivših obavještajnih službi, je nemoguć.

NN: Da li su lideri SDA spremni da svoje interese podrede državnim?

BIČAKČIĆ: Postoji određena manipulacija koja bi trebalo da pokaže to zalaganje za građane. Ali stvaranja pretpostavki za podsticanje investicija ili zapošljavanje nema.

NN: Kako komentarišete koaliciju SDA i Stranke za BiH?

BIČAKČIĆ: Dugo se stvarala. Nakon što se stvorila odmah je pokazala nemogućnost funkcioniranja. Mnoge stvari tu nisu bile istinske. Mislim da postoji apsolutno nepovjerenje između ove dvije stranke.

"Politika se miješa u IZ"

NN: Smatrate li da je Mustafa ef. Cerić previše politička ličnost?

BIČAKČIĆ: Mislim da se politika miješa u IZ, a ne obrnuto. Možda reis na to uvijek odgovori, a možda nekad ne bi trebalo. Ne mislim da se reis pored svojih vjerskih obaveza miješa u politiku. Ako politika ne radi svoj posao, onda se mnoge stvari prelamaju kroz IZ, a to nije dobro.

NN: Kako se IZ može zaštititi od toga?

BIČAKČIĆ: Ako IZ ne bi činila ništa, možda bi to bila neka ograda. IZ ima svoju obavezu da i u ovom segmentu bude na usluzi svim vjernicima.

"Silajdžić uživa povjerenje većine"

NN: Da li se Sulejman Tihić, predsjednik SDA, i Haris Silajdžić, predsjednik SBiH, takmiče u utrci za prvog u Bošnjaka?

BIČAKČIĆ: Nema potrebe da se takmiče s obzirom na to da je Silajdžić Tihića ubjedljivo porazio na prošlim izborima. To pokazuje da ima povjerenje većine Bosanaca i to u domenu budućeg ustava BiH. Sama Stranka za BiH ne pokazuje sposobnost da rješava druge stvari. Silajdžić kao pojedinac uživa visoko povjerenje. Teško je kazati da li ga je i opravdao. Uočljivo je da se trudi na tom planu, a ponekad djeluje usamljeno. Ima slabosti ka kolektivnom radu. S druge strane, Tihić se bori da u samoj stranci održi trenutnu politiku. A male su šanse da će u tome uspjeti.

Selma Lemo (Nezavisne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku