hamburger-icon

Kliker.info

DW : Optuženi za Srebrenicu se međusobno optužuju

DW : Optuženi za Srebrenicu se međusobno optužuju

17 Februara
05:28 2009

Bivši komandant Zvorničke brigade Vojske RS, general Vinko Pandurević, odgovornost za masovna pogubljenja Bošnjaka nakon pada Srebrenice prebacuje na organe bezbjednosti koji su imali paralelnu liniju komandovanja."Ja ni komandne ni lične odgovornosti za masakr u Srebrenici nemam", rekao je Pandurević. U unakrsnom ispitivanju, Pandurević odgovara na pitanja odbrane Drage Nikolića, prvog od trojice optuženih oficira bezbjednosti. Svjedočeći u svoju odbranu na suđenju oficirima vojske i policije bosanskih Srba optuženim za zločine u Srebrenici, bivši komandant Zvorničke brigade Vinko Pandurević je tvrdio da nije ni znao za zatočavanje i pogubljenje Bošnjaka u zoni odgovornosti svoje brigade. Tek 16. jula ga je načelnik brigade Dragan Obrenović obavijestio da su zarobljeni Bošnjaci bili zatvarani u škole u nekoliko obližnjih sela, a zatim pogubljeni. 

 

Od njega je čuo i da su oni faktički "zarobljenici Glavnog štaba" i da su dopremljeni u konvojima koje su organizovali vojni organi bezbjednosti. Njih je direktno kontrolisao Glavni štab VRS preko svojih oficira u svim jedinicama. Poručnik Drago Nikolić, koji je bio "bezbjednjak" u Zvorničkoj brigadi, nije morao o svojim aktivnostima da obavještava ni komandanta brigade, tvrdio je Pandurević."Znao sam da su to organizovali i sproveli organi bezbednosti od nivoa Glavnog štaba, a kasnije sam saznao da su u to uključeni organi bezbednosti Zvorničke brigade. Obrenović je mene 16. uveče, na tom našem susretu, upoznao da su organi bezbednosti Glavnog štaba bili tu i da su doveli kolonu", rekao je Pandurević odgovarajući na pitanja odbrane Draga Nikolića.

 

Informirati nadređene bilo je opasno       "Bili ste informisani o tome da su zarobljenici streljani i zakopani u Orahovcu i Petkovcima, i za vas nije važno bilo da nadređene upoznate šta se dešava?" upitao je advokat Stefan Burgon (Stephane Bourgone). "Ma važno je bilo, i te kako važno, ali i opasno", bio je odgovor optuženog."Opasno", jer nije bilo preporučljivo pokretati istragu protiv organa bezbjednosti. Poručnik Drago Nikolić je od trojice oficira bezbjednosti, koji su u Haškom tribunalu optuženi za zločine u Srebrenici, imao najniži čin. Njemu je bio nadređen načelnik bezbjednosti Drinskog korpusa pukovnik Vujadin Popović, dok je za bezbjednost u Glavnom štabu bio odgovoran pukovnik Ljubiša Beara. Njihove odbrane će sljedećih dana takođe unakrsno ispitivati Vinka Pandurevića.   (Kliker.info-DW)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku