hamburger-icon

Kliker.info

Dvovlašće u SDA : Tihi puč protiv Sulejmana Tihića

Dvovlašće u SDA : Tihi puč protiv Sulejmana Tihića

20 Aprila
10:53 2008

Posljednja sjednica Predsjedništva SDA održana krajem protekle sedmice na površinu je izbacila dugo potiskivani i prikrivani sukob između predsjednika Sulejmana Tihića i potpredsjednika Bakira Izetbegovića; Slobodna Bosna doznala je detalje žestokog okršaja Tihića i Izetbegovića iz kojeg je Izetbegović izašao kao apsolutni pobjednik Najviši vrh vladajuće bošnjačke partije SDA posljednjih nekoliko sedmica potresaju žestoka frakcijska trvenja i borbe za unutarstranačku prevlast koje su kulminirale pred nedavni odlazak predsjednika Stranke Sulejmana Tihića na nastavak liječenja od opake bolesti. Dan pred Tihićev (ponovni) odlazak na kontrolni pregled u Ljubljanu, gdje bi se trebao utvrditi protokol njegovog daljnjeg liječenja uključujući i zakazivanje termina za operativni zahvat, na sjednici najužeg stranačkog rukovodstva na površinu je isplivao dugo potiskivani i zataškavani Tihićev sukob s frakcijom pristalica Bakira Izetbegovića koja je otvoreno demonstrirala neposlušnost stranačkom predsjedniku teško narušenog zdravlja. To što se prije nekoliko dana desilo na sjednici najužeg stranačkog rukovodstva s punim bi se pravom moglo nazvati unutrastranačkim pučem, odnosno uvođenjem svojevrsnog dvovlašća, koje prijeti konfuzijom, urušavanjem, pa i rascjepom partije.
Dvovlašće u SDA
Izetbegovićeva frakcija, naime, Tihiću je otvoreno dala do znanja da ne može računati na lojalnost stranačkih zastupnika u Parlamentu BiH koje predvodi upravo Izetbegović. Riječ je o ukupno devet zastupnika od kojih je Tihiću lojalan samo jedan – Sadik Ahmetović, zastupnik SDA iz Srebrenice, dok su svi drugi potpuno lojalni predsjedniku SDA-ovog kluba u Parlamentu BiH Bakiru Izetbegoviću.U tom kontekstu treba posmatrati i ostavku Sadika Ahmetovića koju je prije nekoliko dana podnio na članstvo u parlamentarnoj komisiji za finansije, nakon što je na komisiji golemom većinom glasova usvojen sramotni nacrt Zakona o plaćama državnih funkcionera. Od SDA-ovih zastupnika u Parlamentu BiH predsjednik Tihić je zatražio objašnjenje zašto su Ahmetovića ostavili na cjedilu i kako je takav zakon uopće dospio na dnevni red, na šta mu je Izetbegović osorno uzvratio otrcanom argumentacijom kako su zastupnici SDA “principijelno” podržali prijedlog da se plaće državnih funkcionera urede zakonom, ali da nisu podržali predložene platne razrede i koeficijente te ostale privilegije koje državni funcionere namjeravaju izglasati za sebe.Tihić je tražio objašnjenje i za više nego mlako zastupanje stranačkih stavova na nedavno održanoj sjednici Parlamenta BiH na kojoj se raspravljalo o setu “policijskih zakona”. Na toj sjednici zastupnici SDA, predvođeni Izetbegovićem, držali su se sasvim suzdržano i skoro nezainteresirano, iako se o tim zakonima nešto ranije vrh SDA izjasnio krajnje negativno ocjenjujući ih kao pokušaj trajne legalizacije policije RS-a koja je sudjelovala u genocidu nad Bošnjacima. Zbog tvrdokornog protivljenja tim zakonima, Tihić se zavadio sa većinom koalicionih partnera u vlasti, ali i s golemim dijelom diplomatskog kora koji ga je bezuspješno nagovarao na popuštanje i kompromis. Nakon što je izdržao sve pritiske od kojih su neki izlazili iz standardnih okvira diplomatskog ubjeđivanja (naprimjer, Lajčakova optužba da se Tihić zalaže za vehabijsku BiH!), Tihić je očekivao punu satisfakciju na sjednici Parlamenta BiH na kojoj su zastupnici iz reda SDA imali jedinstvenu priliku argumentima razobličiti političke domete Stranke za BiH i njenog lidera Harisa Silajdžića. Umjesto toga, zastupnici SDA na sjednici Parlamenta BiH uglavnom su šutjeli, kao da ih rasprava uopće ne zanima, niti ih na bilo koji način obvezuju stavovi na čijoj je odbrani izgarao njihov stranački lider. Dapače, takvim držanjem zapravo su se distancirali od svog stranačkog predsjednika, pokazujući ga kao neprincipijelnog, sujetnog “inadžiju” (kako je Tihića nedavno nazvao reis Cerić), koji svaku priliku koristi kako bi kompromitirao političkog rivala Silajdžića i osvetio mu se za pretrpljeni poraz na predsjedničkim izborima.
Prenošenje Tihićevih nadležnosti 
Tihićev naknadni pokušaj da predloženi set policijskih zakona “zaustavi” na Domu naroda pozivom na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ili pak izbjegavanjem zakazivanja sjednice, okončan je potpunim fijaskom: Izetbegovićeva frakcija primorala je Tihića da svoja ovlaštenja u Domu naroda pismeno prenese na jednog od dva SDA-ova zastupnika u tom domu s punim mandatom da zamijeni predsjednika Doma Sulejmana Tihića, ukoliko bi ovaj bio spriječen prisustvovati sjednici. Pod pritiskom Izetbegovićeve frakcije, Tihić je svoje ovlasti prenio na zastupnika Hazima Rančića, nakon čega je put za usvajanje seta policijskih zakona ostao sasvim otvoren.Težak poraz Tihić je pretrpio i nakon otvaranja rasprave o sudbini zakonskog prijedloga o oduzimanju nelegalno stečene imovine, koji je u Parlamentu BiH nedavno pao već kod prvog čitanja. Tihić je ranije u nekoliko navrata izjavljivao kako će SDA podržati ovaj zakonski prijedlog SDP-a, a takvo obećanje svojevremeno je dao i lideru SDP-a Zlatku Lagumdžiji na onoj famoznoj “tajnoj večeri” Silajdžića, Tihića i Lagumdžije. Nakon te večere, Lagumdžija se u saopćenju pohvalio kako je i od Tihića i od Silajdžića dobio podršku za predloženi zakon na čijem usvajanju SDP već dulje vremena insistira, no na nedavnoj održanoj sjednici Parlamenta BiH svi zastupnici iz SDA i SBiH glasali su protiv. Tihić je od vođe SDA-ovog kluba u Parlamentu BiH Bakira Izetbegovića zatražio objašnjenje takvog držanja na sjednici, na šta mu je Izetbegović povišenim tonom rekao kako nikada i ni pod koju cijenu neće glasati za zakone koji ga, kako je rekao, podsjećaju na “komunističku praksu”. Izetbegović je rekao kako iz vlastitog iskustva zna šta bi takav zakon donio jer je s vlastitom porodicom već prošao kroz “džehenem komunističke represije”. Također je rekao da ga ni najmanje ne obavezuju privatni razgovori i obećanja Tihića i Lagumdžije, a njegovu žestoku repliku Tihiću golema većina stranačkog Predsjedništva pratila je šutke čime se de facto svrstala na njegovu stranu. Uz Tihićev bok nije stao niko!Tako je posljednja sjednica stranačkog Predsjedništva bjelodano pokazala da je Izetbegović uspio zacemenirati svoju poziciju u stranci i preuzeti kontrolu nad donošenjem ključnih stranačkih odluka. Na drugoj strani, Tihić je pokazao potpunu nespremnost da se tome odupre pa je Izetbegoviću ostalo još samo to da tehnički realizira stečenu prednost, kako bi se reklo šahovskim rječnikom. (Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku