hamburger-icon

Kliker.info

Dvije istine u Dobrovoljačkoj : S jedne strane policijskog kordona parastos, s druge fatiha i minut šutnje ! (Video)

Dvije istine u Dobrovoljačkoj : S jedne strane policijskog kordona parastos, s druge fatiha i minut šutnje ! (Video)

03 Maja
17:22 2015

I ove godine ista slika: S jedne strane policijskog kordona obilježava se počast poginulim braniteljima Sarajeva i stradalim civilima, s druge strane odaje se počast stradalim pripadnicima JNAVeć od ranih jutarnjih sati, počelo je tradicionalno okupljanje jakih policijskih snaga koje će i ove godine obezbjeđivati dva ‘zapaljiva’ skupa’.Prvo su danas pripadnici Zelenih beretki položili cvijeće kod mosta na Drveniji i odali počast poginulim saborcima i herojima odbrane glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Dobrovoljacka444Predstavniik Zelenih beretki Stari Grad Vahid Alić je rekao da je 3. maj 1992.godine datuma kada je odbranjeno Sarajevo i Bosna i Hercegovina.Govoreći o dešavanjima tog dana u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici Alić je rekao da su pripadnici JNA imali dovoljno vremena i prostora da napusti Sarajevo.Na današnji dan 1992. godine trebalo je da dođe do razmjene jedinica iz kasarni na Bistriku za zarobljenu bh. delegaciju s predsjednikom Alijom Izetbegovićem na čelu. Međutim, JNA nije ispoštovala dogovor da vojnici izađu nenaoružani, nego su pod punom ratnom opremom u transporterima izašli. Tokom prolaska Dobrovoljačkom ulicom u razmjeni vatre stradalo je šest vojnika JNA.

Oko 10.30 sati autobusima je stigla i delegacija RS-a s porodicama nekih od ubijenih vojnika JNA te su mirnom šetnjom i polaganjem cvijeća odali počast poginulim pripadnicima JNA.Članovi porodica, predstavnici NVO i vlasti Republike Srpske danas su u bivšoj Doborovoljačkoj ulici u Sarajevu obilježili 23. godišnjicu stradanja pripadnika JNA.Delegacija iz RS-a, koja je iz stigla iz Istočnog Sarajeva s tri autobusa i privatnim automobilima, su mirnom šetnjom, paljenjem svijeća i polaganjem bijelih ruža odali počast stradalim pripadnicima JNA.

Prvi put ove godine sveštenici Mitropolije dabrobosanske služili su parastos ubijenim vojnicima na mjestu stradanja. Na skupu, kojeg su osiguravale policijske snage, okupilo se više od 50 osoba.Obilježavanju su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, te direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Ministar Savanović je rekao da se danas obilježavaju 23 godine “od stradanja nevinih i nedužnih mladića samo zato što su bili u legalnoj i legitimnoj vojsci bivše Jugoslavije”.”Ne smijemo zaboraviti prošlost, ali prošlošću ne smijemo zarobiti našu budućnost. Mi ne živimo više u svijetu naših očeva, već u svijetu naše djece. Bitnije je kuda idemo nego odakle dolazimo”, poručio je Savanović.

(Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku