hamburger-icon

Kliker.info

Državna koalicija ima zahtjev – traži od EU tačan datum za otvaranje pregovora

Državna koalicija ima zahtjev – traži od EU tačan datum za otvaranje pregovora

08 Februara
20:39 2024

Tačan datum otvaranja pregovora – to je zahtjev državne koalicije Evropskoj uniji. O potrebnim reformama nema dogovora, a sedam dana novi je rok za konkretne poteze. No, od svojih uslova ne odustaju ni Milorad Dodik ni Dragan Čović.

Državna koalicija na okupu. Ovog puta bez konkretnog rezultata, zakoni i dalje na usaglašavanju, ali obećanja ne manjka. Kažu, korak po korak idu ka dogovoru… No, prije toga, u jednom su ipak jedinstveni. Iako mnogo ne nude, nije ih spriječilo da mnogo očekuju. Za Evropsku uniju, umjesto reformi, zahtjevi.

„Ono što je stvar našeg konsezunsa i o čemu smo razgovarali – to je da ćemo insistirati na tome da, ukoliko dođe do otvaranja pregovora, odmah dobijemo i datum“, kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

I predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ističe kako je uslov da vrlo jasno znaju, ako sve završe, datum počinjanja pregovora.

„Ako smo išta jedinstveni, jedinstveni smo o tome. Potvrđuju svi ovdje. Molim vas – dajte nam datum. Ako nam date pregovore, a ne date datum – ništa nam niste dali. Ako nema datuma, onda se EU igrala s nama. Ako nema datum, mislim da nema ni stimulacije da dalje radimo“, poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Paket 1+3, uslov za otvaranje pregovora u martu, prema procjeni koalicije, biće za sedam dana na stolu. Za sada, jedan zakon i sporazum s Frontexom imaju dobre šanse. U međuvremenu, aktivirane su radne grupe da usaglase preostale zakone.

Zakon o sprečavanju pranja novca je usaglašen, podsjeća Nikšić. Na listi priroriteta za mart nije izborni zakon, ali za partnere ima predzank hitnosti. HDZ BiH nastupa s jasnim željama. Izmjene zakona u dijelu izbora člana Predsjedništva BiH. Za sveobuhvatne izmjene potrebne su izmjene Ustava, no kako to u ovom trenutku nije moguće, HDZ pretendira na izbor isključivo člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

„Model koji smo prije 15-20 dana u Mostaru ponudili prijateljima iz Trojke bio je, i po meni i po njima, tada korektan i prihvatljiv. Želimo napraviti to cjelovito, da primijenimo i sve odluke Suda u Strazburu – ali za odluke Suda u Strazburu treba nam izmjena Ustava, a pošto nje nema, ja sam uvjeren da nam ostaje samo ovaj dio da privremeno uradimo, bar za iduće izbore, ovakvu izmjenu – da nam se nikad više ne desi, što se svi slažemo, ne može se više dopusitit da bošnjački narod bira hrvatskom narodu člana Predsjedništva“, izričit je Čović.

Nakon ovog paketa, slijedi povratak na poznatu, tešku temu. Ustavni sud. SNSD i dalje ne odustaje od zakona koji će regulisati izbor sudija, bez stranaca.

„Saglasnost podrazumijeva i da se u aprilu stavi na dnevni red Zakon o izboru sudija Ustavnog suda BiH. Ostavili smo april da vidimo na koji način će se sav ovaj proces dešavati i nećemo da ga teretimo tim zakonom, ali u aprilu on će biti u strukturama“, najavio je Dodik.

Bilo kako bilo, mjesec prije odluke Evropskog vijeća, vladajuća koalicija je i dalje u potrazi za rješenjem. Paket 1+3 za sada u koalicija ima zbir nula. Nakon sastanka, liderima ostaje mnogo posla, a građanima nada da BiH na evropskom putu neće upisati još jednu propuštenu šansu.

(FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku