hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović : Bosna i Hercegovina je moja domovina !

Dragan Čović : Bosna i Hercegovina je moja domovina !

12 Juna
20:56 2017

Gost emisije Dan uživo na N1 televiziji bio je hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.Sjećate li se kada ste se posljednji put sastali sa Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem.

Prošla su neka dva mjeseca od posljednjeg susreta. Pojedinačno se sastajemo, ali zajedno to ide teško jer svako ima svoje viđenje i zajednički sastanci nisu urodili plodom. Nije bilo posebnog razloga niti interesa za zajedničke sastanke u posljednje vrijeme“, rekao je Čović za N1.

Kako ocjenjujete rad vladajuće koalicije, kako na razini BiH, tako i Federacije?

Jako sam zabrinut što radimo posljednjih 6-7 mjeseci. Imamo problem u komunikaciji i izražene šumove, ne samo između SDA-SBB-HDZ, već i na državnoj razini. Ne mogu biti zadovoljan aktivnostima koje smo obećali bh. javnosti. Imamo evidentnu krizu, rijetko se sastajemo, ne tražimo način da osnažimo međusobno povjerenje. Izvjesno je da nema novih koaliranja i preostaje nam da se okrenemo sami sebi i izvučemo maksimum iz partnerstva koje imamo. Samo kritiziranje bi bilo veoma neracionalno“, kazao je Čović.

Čović: Nisam bio na koncertu Thompsona

Lider HDZ-a je kazao da će on raditi na tome da pokuša sjesti i sa Izetbegovićem, Radončićem, Ivanićem, Govedaricom, Borenovićem kako bi do kraja godine BiH imala kandidatski status za EU i aktiviranje MAP-a za NATO savez.

Prošlog tjedna jedna od najaktualnijih tema bila je koncert Marka Perkovića Thompsona, odnosno njegov nastup u Mostaru na skupu podške haškoj šestorci?

Nisam bio na koncertu. Mnogi dužnosnici su pokušali dobiti medijsku pažnju komentarišući događaj na kojem nije bilo incidenata niti političkih govora. To je bio koncert potpore svih koji misle da su pripadnici HVO-a nepravedno osuđeni. Za mene je to bio ništa drugo nego muzički spektakl.”

Kako komentirate sva zbivanja koja su prethodila ovom događaju? Zabranjen protest za vrijeme koncerta, a sa Starog mosta je pušten 150 balona koji su aludirali da je to adekvatna kazna za Prlića i druge?

Vjerujte da ne znam. Sva istina se gleda iz kuta naroda koji gleda. Nažalost ne možemo naći zajednički sadržatelj Ja sam pobornik zajedničkih sloboda. Koncert je pokazao maksimalno dostojanstvo, nije bilo incidenta i političkih govora. Vrijeme je da skrenemo pažnju na bitnije stvari”, smatra član Predsjedništva BiH.

Presuda haškoj šestorici je krajem studenog. Koliko će to utjecati na život u Mostaru?

O tome pričamo u vrijeme kada se priprema odluka, a to govori da nismo korektni. Trebamo uvažavati institucije u BiH i Hagu i sačekati da dođe do drugostepene presude, a onda dati komentar, kakva god da presuda bude. Ali praviti pritisak na Sudsko vijeće nije principijelno“, mišljenja je Čović.

Proteklih tjedana Čović je imao brojne aktivnosti van granica BiH. Naprije je bio u Vatikanu, a potom u Sloveniji na Samitu Brdo-Brijuni.

Samit ima svoj smisao zadnjih pet godina. Iskazao sam zahvalnost predsjedniku Slovenije i predsjednici Hrvatske. Razgovarali smo dosta iskreno, stavovi su bili suprotstavljeni naročito istočno od BiH. Razgovarali smo o potrebnoj izgradnji mira i međusobnoj saradnji“, rekao je Čović za N1.

Uoči samita, ali i nakon njega imao je brojne susrete s kolegama iz regije. Kako je protekao susret sa novoizabranim predsjednikom Srbije?

Svi razgovori su bili dobri i konkretni. Vučić me pozvao na njegovu inauguraciju 23. juna što sam potvrdio. Razgovarali smo o mnoštvu tema, a naša komunikacija je redovna. On je nedavno bio u Mostaru na Sajmu. Držali smo se gospodarskih tema jer je ideja da moramo osnažiti našu saradnju i biznis jer postoji toliko upućenosti jednih na druge“, kazao je Čović i naglasio da će kada preuzme funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH uputiti poziv Aleksandru Vučiću da kao predsjednik Srbije posjeti BiH.

Na pitanje da li će u Beograd s njim putovati Ivanić i Izetbegović, Čović je odgovorio da to zavisi njih.

Mislim da će ići Ivanić i Izetbegović, ali to zavisi od njih.”

Govorilo se mnogo o europskom putu BiH, a rok koje su same bh. vlasti dale sebi da se odgovori na Upitnik Europske komisije nije ispunjen. Tko je zakazao?

Zakazali smo svi. Ovaj posao smo mogli uraditi u predviđenom vremenu jer je glavnina stvari davno završena. Posao moramo urgentno završiti, ko god da je zakazao. Moje je da ohrabrujem, posebno ljude u Vijeću ministara“, odgovorio je Dragan Čović.

Crna Gora prošloga tjedna postala je članica NATO-a. Što je sa NATO integracijama BiH, kada možemo očekivati aktivaciju MAP-a?

Danas imamo 2 od 3 susjeda koji su dio NATO prostora. Čestitao sam Vujaniću na tome. Uvjeren sam da u narednih par mjeseci možemo imati aktiviranje MAP-a. Sve preduvjete smo ispunili i to je posebna poruka za članice NATO-a“, izjavio je Čović za N1.

Čović: BiH je moja domovina, navijam za svoju reprezentaciju

Što je sa izmjenama Izbornog zakona, čeka se još na odluku Ustavnog suda BiH. Što ukoliko zakon u ovoj formi ne bude usvojen, jesu li upitni izbori 2018.?

Zakon će biti usvojen, ne sumnjajte. Da li će biti tekst koji smo predali ili korigovani ostaje da se vidi, ali je suština da prije ulaska u 2018. godini imamo izmjene i dopune Izbornog zakona. I mislim da niti u jednom trenutku izbori neće doći u pitanje“, odgovorio je Čović gostujući na N1 televiziji.

Da li izmjene Izbornog zakona daju prednost Hrvatima u Hercegovini nad Hrvatima u Posavini?

Prijedlog je načinjen da svaki građanin FBiH, kao jedne izborne jedinice, može biti kandidovan i izabran za hrvatskog, ali i za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Bojim se da 99% onih koji komentiraju ovo pitanje nisu upoznati s ovim krajnje pozitivnim prijedlogom“, poručio je lider HDZ-a.

Čović je nedavno posjetio papu Franju u Vatikanu. Tom prilikom Čović je pozvao Svetog oca da posjeti Mostar.

Razgovor je bio dug i prijateljski. Vjerujem da će poziv za Mostar biti prihvaćen kao i kada sam mu uputio poziv za Sarajevo.”

Za kraj Dragan Čović je prokomentarisao i nastup nogometne reprezentacije BiH. Na Twitteru je uoči meča poželio sreću Zmajevima. Na pitanje kako komentariše da neki ljudi koji žive i rade u BiH ne navijaju za BiH, Čović je kazao da svako ima pravo da navija i razmišlja kako želi, a da on navija za svoju reprezentaciju.

BiH je moja domovina i volio bih da smo bolje prošli protiv Grka. Uvjeren sam da bez obzira što je rezultat bio kakav jeste, da će BiH u skoroj budućnosti na sportskom polju biti mnogo iznad onoga što smo mi napravili. Navijam za svoju reprezentaciju, a svako ko navija i razmišlja drugačije to je njegovo pravo.”

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku