hamburger-icon

Kliker.info

Dramatično na Kosovu, Beograd otvoreno prijeti : Kosovska policija ušla u sjeverni dio Mitrovice (VIDEO)

Dramatično na Kosovu, Beograd otvoreno prijeti : Kosovska policija ušla u sjeverni dio Mitrovice (VIDEO)

09 Decembra
06:08 2022

Više od 200 pripadnika Kosovske policije ušlo je sinoć  iz Južne u Sjevernu Mitrovicu.

Kako javlja reporter Kosovo onlinea, policajci su se rasporedili po obodu grada i blokirali čitavu Sjevernu Mitrovicu.

Prema njihovim rečima, tu su da bi osigurali bezbjednost.

Građani Sjeverne Mitrovice okupljaju se na ulicama, razgovaraju o svemu što se dešava posljednjh dana, napeto je, ali bez incidenata.

Svi kafići su zatvoreni, a žene i djeca su se sklonili sa ulica.

Inače, Kosovska policija najavila je ranije večeras da će u narednim danima da pojača svoje prisustvo na Sjeveru.

Kosovska policija navodi da je održavanje javnog reda, garantovanje bezbjednosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike među njihovim glavnim ciljevima, prenosi KoSSev.

Naznačili su da u policijskom operativnom aspektu imaju kapacitete za upravljanje i kontrolu bezbjednosne situacije i održavanje reda na cijelom Kosovu, kao i za preduzimanje radnji za sprovođenje zakona.

„Prioritet Kosovske policije je da obezbijedi sigurnost za sve građane, pa će, ocjenjujući situaciju i trenutne trendove u sjevernim opštinama, policija narednih dana pojačati prisustvo policije na Sjeveru kako bi ostvarila ciljeve“, dodaje se u saopštenju.

Preciziraju i da kontinuirano prate i analiziraju dešavanja na Kosovu i vrše stručne procjene na osnovu kojih preduzimaju, kako navode, neophodne, razumne i zakonite mjere za sprovođenje zakona i odluka kosovskih organa, zaključuje se u saopštenju.

Direktor beogradske Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je kosovski premijer Albin Kurti nastavio okupaciju sjevera Kosova i najavio da će Srbija usljed najnovijih dešavanja razmotriti mogućnost da na Kosovo pošalje do 1.000 pripadnika bezbjednosnih snaga.

Petković je na vanrednoj konferenciji za medije kazao da je “nakon što je Kurti jučer napadao vino i rakiju i srpski narod u Velikoj Hoči i nakon što je sa Kosovskom policijom maltretirao djecu u vrtiću u Leposaviću, poslao Kosovsku policiju na sjever Kosova”.

„Prema našim saznanjima 300-350 kosovskih policajaca ROSU sa dugim cijevima i oklopnim vozilima upali su na sjever Kosova i blokirali Kosovsku Mitrovicu i stacionirali se u mješovitim naseljima. Povod za upad policije na sjever KiM je navodno to što su Albanci koji tu žive uplašeni zbog svega što se dešava. Podsjetiću vas i da je prije dva dana bio obračun Kurtija sa građanima sjevera kako bi nametnuo održavanje izbora“, rekao je on, javlja Kosovo online.

„Ušli su iz pravca južnog dijela Mitrovice ka Bošnjačkoj mahali, a onda su se raspodijelili i blokirali Mitrovicu da bi se na kraju stacionirali u mješovitim naseljima u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice“, izjavio je Petković.

On je kazao da “albanska policija sa juga Kosova po Briselskom sporazuma i tački 9. nema pravo da bude prisutna na sjeveru Kosova”.

„To svi znaju, i svi se prave ludi i dopuštaju Kurtiju da sprovodi akcije i gazi Briselski sporazum. To su policajci pod punom ratnom opremom, zaustavljaju ljude i maltretiraju. Nakon ovog Kurtijevog poteza uslijediće veoma značajne promjene u dijalogu, ali o tome će više govoriti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić“, kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, Beograd će po Rezoluciji 1244 razmotriti povratak do 1.000 bezbjednosnih snaga Srbije na Kosovo.

„Vučić je mnogo puta ponovio da nećemo dozvoliti novi pogrom našeg naroda. Nadam se da oni koji treba da urazume Kurtija shvataju ovu poruku, jer nećemo dozvoliti da naš narod strada. Neka oni na zapadu vode računa, kako ne bi bili iznenađeni našim odlukama, jer nismo mi ti koji provociramo i kršimo sporazume. Sve to radi Kurti, a neko to dozvoljava“, dodao je Petković.

(Kliker.info-Kosovo online)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku