hamburger-icon

Kliker.info

Drama u Zagrebu : Branitelji u crkvi Sv. Marka, svećenici čuvaju ulaz od policije

Drama u Zagrebu : Branitelji u crkvi Sv. Marka, svećenici čuvaju ulaz od policije

29 Maja
06:28 2015

Markovtrg12Markov trg u Zagrebu u kasnim je večernjim satima postao poprištem nove prisutnosti branitelja u hrvatskom javnom prostoru. Nakon što su cijeli dan boravili pored crkve između zgrada Vlade i Sabora, nekoliko minuta iza 22 sata policija je bezuspješno pokušavala maknuti prosvjednike, koji su tamo postavili stolove, stolice i suncobrane.

Umjesto raščišćavanja terena, uslijedilo je jednosatno naguravanje i nekoliko dramatičnih situacija. Kada je policija počela stezati obruč oko ulaza u crkvu, dio branitelja je pobjeglo unutra, dok su ostali to odbili učiniti. Došlo je do naguravanja između oklopljenih specijalaca i veterana. Policajci su pokušali ući u crkvu, ali se od toga plana na koncu odustalo. Neki su mediji izvijestili kako je razlog činjenica da im to priječi Vatikanski ugovor.

Jedan od prosvjednika se popeo na zgradu Skupštine preko puta crkve i i prijetio da će se baciti, da bi sišao nakon nekoliko apela suboraca s tla.  Kada policija nije uspjela obaviti svoj posao, predstavnici MUP-a krenuli su “pregovarati” s predstavnicima prosvjednika (Josip Klemm), a potom i sa svećenikom. 

Do objave ovoga teksta umirovljeni vojnici se nisu sklonili s područja Markova trga, te će, štoviše, prema svemu sudeći tamo prenoćiti. Ulaz u crkvu čuva pet svećenika, promatra ih preostalih 20-ak pripadnika policije, nakon što je došlo do smirivanja situacije. U Crkvu je kod branitelja došlo još nekoliko svećenika, što je ministar Fred Matić okarakterizirao kao jasni pokazatelj na čijoj je strani ova institucija.

Matić je u intervjuu za HTV4 pozvao one koji stoje iza prosvjeda da spriječe veće nerede. “Sedam mjeseci su ohrabrivali prosvjednike oko nečega što nema veze s realnošću. Ovo što se događa je prežalosno i bojim se da još nije kulminacija. Neka organizatori budu hrabri i hrvatskoj javnosti kažu da su oni to zakuhali. Zar je preče zataškavanje kupovine Mercedesa i utajivanje poreza? Nećemo više spominjati Mercedes, gospodine Karamarko. Samo stišajte ovu grupu i recite im da prosvjeduju bez razloga”, poručio je Matić, misleći na HDZ i Tomislava Karamarka.

Na konstataciju novinarke da su “branitelji došli do kraja strpljenja”, Matić je rekao kako su do kraja strpljenja došli radnici Imunološkog, Kamenskog i Željezare. “Ovi dečki moraju samo izaći iz Crkve. Za 48 sati kreće im redovna isplata mirovina, bez ikakvog umanjenja i zakašnjenja”, kazao je Matić.

Premda su branitelji po dolasku na Markov trg tvrdili da traže dijalog, situacija je više izgledala kao ultimatum, uzme li se u obzir činjenica da su još u poslijepodnevnim satima najavljivali dolazak “podrške” iz svih dijelova Hrvatske, koja je prije nekoliko mjeseci blokirala Savsku ulicu. Te riječi Josipa Klemma potvrdio je izvjestitelj N1 Televizije, ističući kako je nekoliko autobusa s braniteljima viđeno po gradu, ali da im policija nije dopustila ulazak na poprište mogućih sukoba.

Grupa prosvjednika blokirala je promet Savskom ulicom nakon vijesti da je policija okružila crkvu sv. Marka na Markovu trgu. Šatoraši su na ulicu dovukli najmanje dvije plinske boce kojima su blokirali Savsku. Blokada je trajala do 23.30.

U međuvremenu stižu informacije o okupljanju veterana u više gradova. Navodno su spremni za pohod na Zagreb. Nešto prije ponoći iz Slavonskog Broda je krenuo prvi autobus prema Zagrebu.

(Kliker.info-Lupiga)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku