hamburger-icon

Kliker.info

DRAMA U MOSTARU: Nezadovoljan presudom, izvukao pištolj sudskom policajcu i zaprijetio sudiji

DRAMA U MOSTARU: Nezadovoljan presudom, izvukao pištolj sudskom policajcu i zaprijetio sudiji

11 Maja
05:08 2007

Prilikom izricanja presude na Kantonalnom sudu u Mostaru jučer se događala prava drama koja, samo zahvaljujući prisebnošću članova Sudske policije HNK, nije završila velikom tragedijom.  

 

 

                               Sudija Zoran Krtalić

Naime, kada je predsjedavajući Sudskog vijeća Kantonalnog suda Mostar, sudija  Zoran Krtalić optuženom za pokušaj dvostrukog ubistva Dževdetu Čevri (39) iz Bivoljeg Brda kod Čapljine, izrekao kaznu zatvora od po  godinu i šest mjeseci zatvora za svako djelo, odnosno jedinstvenu kaznu od dvije godine i šest mjeseci,   Čevra, inače ratni vojni invalid bez noge, uspio se pridići s optuženičke klupe,  istrgnuti pištolj od sudskog policajca, te ga okrenuti prema sudiji Krtaliću i Sudskom vijeću koje je donijelo ovakvu presudu.

 

 

Na svu sreću do upotrebe vatrenog oružja, pa i žrtava nije došlo, jer je policajac koji je stajao pored osuđenog bio dovoljno priseban i brzo reagirao, udarivši Čevru  po ruci i izbivši mu iz nje pištolj. – Osuđeni je odmah savladan i izveden iz sudnice nazad u pritvor Kazneno-popravnog Mostar – kazali su nam u Kantonalnom sudu Mostar. Inače, kako su nam kazali u Kantonalnom sudu Mostar, tokom izricanja presude Čevrina porodica, među kojima i njegov otac, majka, sin, oštro su protestovali zbog osuđujuće presude. Obraćajući se Sudskom vijeću, između ostalog oni su uzvikivali: «fašisti», «ustaše»…

 

 

Policajci su nakon incidenta pored osuđenog Čevre morali savladati i njegovog oca koji je nastavio s vrijeđanjima i sve izvesti ga iz sudnice. Nakon incidenta izricanje presude je prekinuto. Dževdetu Čevri je, saznajemo, produžen i pritvor do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne.  

 

 

Podsjetimo, Dževdet Čevra je 22. novembra  prošle godine oko 8.30 sati na Bivolju Brdu, općina Čapljina sjekirom povrijedio komšije, braću Peru (70.) i Jozu (72.) Prce i potom pobjegao u šumu. Prema navodima iz prijave koju je tada zaprimila Policijska uprava u Čapljini, a što je utvrdio i Kantonalni  sud, Čevra je sa sjekirom ušao u kuću Slobodana Prce, sina povrijeđenog Pere. U kući je zatekao Slobodanovu suprugu s djetetom i upitao je: «Gdje su muški da ih pobijem». S obzirom da je žena pozvala upomoć, najprije se pred kućom pojavio Pero kojega je Dževdet odmah napao sjekirom zadavši mu nekoliko udaraca stražnjim dijelom sjekire («ušicama») u glavu. Nakon toga pred kućom se pojavio i Perin brat Jozo kojega je, također, napao sjekirom, a potom i nožem, te nakon toga pobjegao. Otišao je kući, gdje se presvukao i oprao krv sa sebe, a potom pobjegao u šumu. Sutradan se predao policiji u Čapljini. 

Faruk Vele (Dnevni avaz)

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku