hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović: Rekonstrukcija županija-kantona mora biti završena za 10 dana

Dragan Čović: Rekonstrukcija županija-kantona mora biti završena za 10 dana

19 Maja
12:10 2008
Lokalni izbori, ujedinjenje dviju stranaka HDZ-a, pregovori o ustavnim promjenama, trenutačno stanje u BiH, odnosi u Federaciji i međunarodnoj zajednici bile su teme razgovora s predsjednikom HDZ-a BiH dr. Draganom Čovićem, koji za naš list otkriva detalje i korake ujedinjenja davju HDZ-a, platformu za izbore te probleme i pomake u suradnji s partnerima u vlasti…

VL: Danas je sjednica Predsjedništva stranke, na kojoj bi se trebale donijeti glavne smjernice za izbore u BiH. Kakvu platformu planira HDZ BiH?
ČOVIĆ: Danas ćemo prihvatiti i potvrditi našu strategiju za dolazeće lokalne izbore. U osnovi mi šaljemo vrlo jasnu poruku, a to je da želimo vrlo uvjerljivo dobiti izbore kao politička opcija na svim područjima  gdje su Hrvati većina.   

VL: Na izbore idete sami?
ČOVIĆ: Izlazimo samostalno kao stranka, ostavljajući mogućnost onim političkim opcijama koje nastupaju uime hrvatskog naroda da zajednički tražimo rješenja za instituciju načelnika u svim onim sredinama gdje bi podjelu Hrvata mogli drugi narodi iskoristiti.

VL: Znači, spremni ste na suradnju?
ČOVIĆ: Da. Nismo spremni gubiti naše pozicije. Gdje god postoji za to neki  rizik, moramo surađivati. Već smo dogovorili odnose u RS-u i na toj razini želimo se  dogovoriti o koncepciji oko zajedničkog načelnika.

VL: Upravo na tom načelu surađuju dva  HDZ-a u nekoliko općina Srednje Bosne. Hoće li biti zajedničkog nastupa i u drugim županijama?
ČOVIĆ: Stranka će na razini Predsjedništva dogovoriti moguće koalicijsko djelovanje. Naravno da smo mi ovlastili sve naše općinske i županijske odbore da razgovaraju, prave pripreme i procijene  formu mogućega partnerstva.

VL: Ujedinjenje dva HDZ-a!? Dokle se došlo u tom procesu i kako će se razvijati? Postoje li konkretni dogovori i plan realizacije, termini?
ČOVIĆ: U posljednje vrijeme mi smo imali serijal razgovora na različitim lokacijama s različitim sugovornicima kako bismo napravili iskorak. Puno dogovora  koje smo postigli, nismo spremni provesti. Upozorio sam sugovornike  koji su dolazili i iz EPP-a, i HDZ-a RH i partnere  u BiH da ozbiljnost našeg dogovaranja ovisi o tome koliko ćemo provesti ono što smo već preuzeli.

VL: U javnosti je bilo dosta špekulacija o tim dogovorima?
ČOVIĆ: Nisam u javnosti nikada špekulirao. O obvezama je odlučeno  u prisutnosti svjedoka. Nikada dogovori nisu bili u četiri oka, upravo zato kako ih netko ne bi mogao tumačiti na drugačiji način.

VL: Koji su koraci od partnerstva do ujedinjenja?
ČOVIĆ: Ponudili smo gospodinu Boži Ljubiću, odnosno njegovoj stranci da žurno napravimo rekonstrukciju vlasti.

VL: Do kada?
ČOVIĆ: Prije predaja lista za lokalne izbore. I to je ključan datum, kojeg se moramo držati. Znači, do tada moramo napraviti rekonstrukciju vlasti u svim županijama.

VL: Može li se govoriti o prioritetu rekonstrukcija županija? Jesu li još glavne Srednjobosanska, Zapadnohercegovača i Posavska?
ČOVIĆ: Što se nas tiče, sve županije moramo završiti odmah. Više vremena nema. Mogli smo govoriti o ovim prioritetima kada smo to dogovarali u listopadu lani, pa u veljači  ove godine. Tada smo mogli govoriti da su to Zapadna Hercegovina, Srednja Bosna, Posavina do Mostara. Za 10-15 dana moramo završiti sve županijske prostore. Došli smo u okvir izborne kampanje za lokalne izbore i više se ne možemo baviti proteklim izborima. Ili ćemo to završiti ili nećemo.

VL: A onda bi bio drugi korak?
ČOVIĆ: Da, bio bi. To bi bio preduvjet da se u sklopu lokalnih izbora ozbiljnije razgovara o partnerstvu. Ako smo to u stanju provesti na načelima izbornog rezultata, koji je vrlo jasan, bez problema se to može uraditi na razini  dviju  vodećih hrvatskih stranaka. Tada je realan drugi korak, da idemo na lokale izbore u  izraženom partnerskom odnosu, koji bi opet bio test za naš idući korak.

VL: Kada bi se u idealnoj situaciji išlo u treću fazu?
ČOVIĆ: Ako bi se oko lokalnih izbora sve provelo kako treba poslije rješavanja pitanja na razini županija, onda nema nikakve prepreke da otvoreno idemo k snažnom približavanju dviju stranaka.

VL: Koji bi bio realan datum?
ČOVIĆ: Vjerujem kako je to 2010. godina, kada je i 20. obljetnica HDZ-a BIH. Tada ćemo biti brojniji, imat ćemo  mnoga članova, i mnoge koji su u posljednjih sedam godina napustili HDZ. Nadamo se da  ćemo    u svojoj monografiji, koju ćemo tada izdati,   napisati tko se sve vratio  pod okrilje HDZ-a BiH. Ne treba robovati odluci tko će tada biti predsjednik stranke, ne treba se vezivati za pojedince, nego za jednu snažnu instituciju, koja može do kraja motivirati Hrvate.

VL: Kakva je uloga Zagreba u procesu ujedinjenja dviju stranaka HDZ-a?
ČOVIĆ: HDZ RH  u tom dijelu jako korektan. Oni su prepustili nama da se dogovorimo. Ja se nadam da ću za  desetak dana izaći s jasnom platformom, koju gledam u tri koraka, koja mogu otvoriti vrata krajnjem približavanju  HDZ-a BiH.  

VL: Što ta tri koraka, od partnerstva do ujedinjenja, najviše sputava?
ČOVIĆ: Razni mešetari i oni koje zanimaju samo njihove fotelje. Takvi stvaraju ozračje razjedinjenja. No  ja sam u svakom slučaju optimist. Vjerujem kako nas ti mešetari neće sputati u realizaciji dogovorenih načela.

VL: Prije nekoliko dana hrvatski ministri u Vladi FBiH uspjeli su stopirati raspodjelu novca za cestogradnju koja je bila planirana u omjeru 8:1 u korist Bošnjaka. Očekujete li da će se s bošnjačkim predstavnicima dogovoriti drugačija, pravednija raspodjela?
ČOVIĆ: Mi želimo dati apsolutni doprinos, da nema nikakvih tenzija između bošnjačkog i hrvatskog naroda. No ne može se zbog toga što smo manjina u Vladi FBiH stvoriti ambijent da će se po nacionalnom ključu donositi važne strateške odluke. No ima pomaka jer za mjesec dana imat ćemo seriju, bar tri sastanka po grupacijama i resorima s partnerima u vlasti. Vrlo brzo će glede  energetike predsjednica FBiH Borjana Krišto okupiti sve dužnosnike Hrvata koji mogu kazati što kompetentno o strategiji energetskog sektora u BiH i onda ćemo imati stav hrvatskog naroda o tome  pitanju, koji ćemo mi kao stranka  u vlasti   provoditi i pokazati partnerima da znamo što hoćemo.

VL: Hrvate u BiH ne doživljavaju kao ozbiljan faktor ni domaći predstavnici ni strani. Može li se što učiniti kako bi se to promijenilo?
ČOVIĆ: Učinjeno je već mnogo toga. Vidi li se  to još, u određenoj mjeri,  to je drugo pitanje. Ali kada se sjetimo gdje smo bili 2001., vidi se da smo učinili mnogo. Čitava naša koncepcija, odnosno strategija unutar HDZ-a BiH ide u pravcu da stvarno budemo čimbenik i pregovarač za stolom o svemu bitnome.  

VL: Zadnjih mjeseci Hrvati, nakon dugo vremena, potiču rješavanje važnih pitanja u BiH?
ČOVIĆ: Da. Primjerice imali smo inicijativu oko reforma policije. Sve ključne aktivnosti je predložio HDZ, odnosno Hrvati, kada su u pitanju izmjene Ustava. Želimo imati partnerski odnos s međunarodnom zajednicom i sa svim strankama u BiH, bez obzira na to jesu li na vlasti ili opozicija. Vjerujem kako je ovo ispravan put.

VL: Javnost baš i ne zapaža da Hrvati imaju ikakvu inicijativu?
ČOVIĆ: Bitno je i javno mnijenje i prezentiranje  javnosti onoga što radimo. Važno je da nemamo dominaciju drugih koji žele naglasiti kako su dva naroda i dva entiteta u BiH dominantna.

VL: Što je s razgovorima o ustavnim promjenama u BiH? Hoće li pregovori opet početi prije lokalnih izbora ili će se čekati rezultati?
ČOVIĆ: Krenuli smo u pregovore o ustavnim promjenama intenzivno i onda je došlo do nekog zatišja, zamora. Evidentno je da tri strane misle da jedna drugu mogu nadmudriti u čitavom procesu, iako smo svi mislimo  da  ovakva BiH nije održiva. Da se njome može upravljati, moramo promijeniti odnose, koji moraju biti po mjeri sva tri naroda jer bez toga nema prihvaćanja   u Parlamentu. Mi smo donijeli  zaključak  da ne kompliciramo odnose dok s ne potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanje s EU i da do tada ne možemo razgovarati o ustavnim promjenama. Sporazum bi trebali imati 16. lipnja, pa idu godišnji odmori, pripreme za izbore, te se, po meni, može početi u jesen ponovno razgovarati, kada se implementira izborni rezultat. Dakako, ne bude li većih kriza u BiH. Valentina Rupčić (VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku