hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović zaprijetio : Ako ne bude pomaka do kraja sedmice-napuštamo “četvorku”

Dragan Čović zaprijetio : Ako ne bude pomaka do kraja sedmice-napuštamo “četvorku”

18 Marta
21:43 2013

Ukoliko do kraja ove sedmice ne bude deblokirana rekonstrukcija Federalne vlade, Hrvatske demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZBiH) definitivno odlazi u opoziciju, poručio je to u razgovoru za Anadoliju predsjednik te stranke Dragan Čović.”Kad je riječ je o rekonstrukciji Vlade FBiH, poznat je naš stari stav. Ako to možemo uraditi u cjelini, bez bilo kakvih uvjetovanja, onda to treba uraditi. Ako ne, neka odgovornost za stanje u Federaciji BiH preuzme onaj tko je odgovoran za ovo sve. Mi se nećemo otimati za pozicije. Imamo dobru volju da učestvujemo, da preuzmemo odgovornost. Imamo kapacitet i adekvatne ljude čak i za ovako krizno vrijeme”, kazao je Čović za agenciju Anadolija.

Dodaje da je HDZ BiH odlučan i da je krajnji rok za rješenje pitanja rekonstrukcije Federalne vlade ova sedmica kada će oko ključnih pitanja za rješenje krize vlasti u FBiH raspravljati Zastupnički i Dom naroda Parlamenta FBiH.”Vidjet ćemo kakvo je ponašanje ostalih. Poslije toga, ako se tu ništa ne desi, ja ne vidim smisla da o tome više uopće raspravljamo. Dakle, ključan je ovaj tjedan. Ako ne bude dogovora, HDZ BiH ide u opoziciju! Mi se moramo ponašati u skladu s položajem. Ne možemo biti pozicija, a da nemamo svoju izvršnu vlast. Dakle, poslije toga, mi smo opozicija. Onda želimo vrlo jasno ukazati na probleme koji su napravljeni BiH i FBiH zbog ovakvog odnosa”, tvrdi Čović.Isključuje mogućnost nove parlamentarne većine u FBiH jer smo ”imali dovoljno tih akrobacija”, a bliže se i Opći izbori koji se trebaju održati naredne godine.

”Ova parlamentarna većina će pokazati može li nešto uraditi ili ne. I to je saziv koji treba ostati do idućih izbora”, podvukao je on.Upozorio je da će, ako ne bude dogovora oko nove Federalne vlade, te se politički haos nastavi, doći do ozbiljnih političkih, a prije svega ekonomskih problema u većem bh. entitetu.”Dvije godine smo već izgubili. Pokušaj izigravanja volje hrvatskog narodna platili su svi građani. To je nauk za ubuduće, da se ne smije izigravati volja hrvatskog narodna i HDZ-a. Imat ćemo predugu agoniju. Još godinu i po dana nitko neće tražiti rješenja. Doći ćemo do budžetskih problema u FBiH, a onda i u županijama. Možemo očekivati izuzetno teško stanje u ekonomskom smislu, što će imati ekonomsku dimenziju. Nikada utrka za naredne izbore nije bila toliko duga. Bojim će da će sve već biti u funkciji za naredne izbore, ali Bože moj”, zaključio je Čović.

Je li moguć dogovor ”četvorke” u slučaju ”Sejdić-Finci”

Nadalje, Čović je pojasnio da se HDZ BiH želi posvetiti provedbi presude Suda u Strazburgu u slučaju ”Sejdić-Finci” i da ”barem za iduće izbore možemo nešto kvalitetno napraviti”. Kako kaže, u narednim danima će se znati hoće li se predstavnici ”četvorke” moći okupiti oko nekog rješenja u ovom slučaju, odnosno da li će biti hrabrosti da se pronađe rješenje bitno za budućnost BiH.(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku