hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović: Sukob SDA i SBiH izašao na površinu

Dragan Čović: Sukob SDA i SBiH izašao na površinu

07 Februara
13:39 2008

Sastanak u Širokom Brijegu je najlošiji sastanak do sada. Sukob između SDA i Stranke za BiH tu je izašao na površinu, rekao je u intervjuu Feni Dragan Čović, predsjednik  HDZ BiH."To je nešto što već dugo vremena nosimo kroz svoj rad, ali poslije Širokog Brijega sukob je dospio u javnost. Problemi su već odavno tu, a do sada smo ih vješto prikrivali kako bi proces mogao ići dalje. Radi se o vrlo jasnom zastoju, ali nadam se da ćemo ga prevladati. U Širokom Brijegu pokušali smo uopće ne spominjati reformu policije, nego kazati da ćemo izvršiti sve obveze nužne za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prije svega nama Hrvatima ne odgovara nikakvo zadržavanje u sadašnjoj poziciji jer se bojim scrpljivanja i u ekonomskom smislu, a Hrvati, pogotovo mladi, tom činjenicom bit će potaknuti na dalje napuštanje BiH. Što se tiče policije, zakon, kakav god bude, ne daje potpuni odgovor na njezinu reformu. Mi treba samo da otvorimo neka zakonodavna pitanja, a tek donošenjem novog ustava reformirat ćemo policiju. Za mene to nije bilo primarno pitanje. Gospodin Tihić mislio je da jeste i došlo je do zastoja", smatra Čović.  

Može li se do kraja februara riješiti pitanje reforme policije, te u martu, kako je ranije najavljivano, potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju?

ČOVIĆ: Postoji izražena želja da mi zakone koji se tiču policije usvojimo do 15. veljače. Za to ima dovoljno ruku i bez SDA. Činjenica je da SDA može ostati po strani, ali to onda ne bi bilo ono za što se već dulje vrijeme zalažemo, a to je kompromis koji je neminovan u ovim dogovorima. Što ćemo reći kad dođemo u Brisel 27. i 28. veljače? Gospodinu Renu pričali smo drugu priču prije parafiranja sporazuma, a ako bi stanje ostalo ovakvo kakvo sada imamo, i gospodin Tihić ostao pri svojemu stavu, bilo bi teško uvjeriti Europu u našu ozbiljnost i vjerodostojnost u dalje aktivnosti.

Šta ako BiH ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju?

ČOVIĆ: Za BiH bi to bila katastrofa. Ja sam zamolio visokog predstavnika i to ću uraditi i ovih dana da se slučajno ne izgubi kontinuitet u razgovorima. Ako mi to ne uradimo, uradit će to neki drugi ljudi. Ne možemo više zavaravati ljude, jer ih zavaravamo još od proteklih izbora. Prošlo je već 15-16 mjeseci od tada. Sjetite se što je tko govorio u predizbornim kampanjama, a vidimo što danas imamo. Najviše me zabrinjavaju ekonomski procesi koji idu, naše je okruženje nestabilno, recesija je zahvatila veći dio svijeta i dio Europske unije i ona će se morati preslikati i na ovo područje, a mi nemamo niti jednoga odgovora na ta pitanja. Nema državne vlade koja može reagirati, Vijeće ministara se skoro ne sastaje, više je kozmetičkog sadržaja, pa evo i sada je u tehničkom mandatu. Sjećate se kako smo na sastanku u Banjaluci kazali kako ćemo do konca godine usvojiti proračun, imenovati Vijeće ministara, a evo debelo smo u veljači, a nemamo ni proračuna niti Vijeća ministara. Dogovorili smo se kako će ono ostati u istom sastavu, pa ni to isto nismo u stanju potvrditi i to govori o ozbiljnosti politike koju danas vodimo.

Koliko se vidi iz onoga što mediji objavljuju, nema baš nekog kompromisa između ovih šest političkih stranaka koje razgovaraju o tome. Šta će se sada događati u vezi s tim pitanjem?

ČOVIĆ: U Širokom Brijegu dogovoreno je da se o reformi Ustava nastavi razgovarati nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ako u ožujku uspijemo potpisati sporazum, onda to i nije velika odgoda. Moramo se okrenuti budućnosti i ubrzati taj proces. Ovakva BiH je neupravljiva i neodrživa. To svi kažu i svi se slažu s tom konstatacijom. Ako je to tako, sadašnje stanje, koje, vjerujte, nikome, pa ni RS ne odgovara morat će se promijeniti.

Daje li međunarodna zajednica ikakve naznake u kojem smjeru bi se trebala odvijati reforma Ustava?

ČOVIĆ: Ja sam prepoznao signale koje je slala međunarodna zajednica i onda odredio smjer u kojem bi HDZ BiH trebalo da djeluje. Da nije imao takvu potporu u razmišljanju, HDZ BiH ne bi izašla sa svojim prijedlogom načela ustavnih promjena. Vidjeli ste da apsolutno nijedan predstavnik međunarodne zajednice nije kritizirao našu ideju o ustavnim promjenama iz jednostavnoga razloga što je to jedno od mogućih rješenja. Naravno, postoje i druga, samo je pitanje što može proći. Jer da bi nešto prošlo u parlamentu, za to treba glasovati i većina Srba i većina Bošnjaka.

Postoji li neki vremenski okvir u kojem bi se pitanje reforme Ustava trebalo riješiti?

ČOVIĆ: U ljeto prošle godine dogovorili smo, ali ne i potpisali, kako je to 30. lipnja 2008. godine, datum kada istječe sadašnji mandat OHR-a. Ako želimo otvoriti put ka Europskoj uniji, moramo zatvoriti OHR. Da bismo zatvorili OHR, moramo dobiti novi ustav. To je bila logika. Taj datum sada apsolutno nije realan ni za jednostavnije stvari, a kamoli za Ustav.

U svjetlu dogovora između Vas, gospodina Sanadera i gospodina Ljubića o saradnji i eventualnom ponovnom ujedinjenju dva HDZ-a, kako gledate na zadatak potpredsjednika EPP-a, gospodina Van Velzena kojem je, kako su pisali mediji, zadatak ponovno ujedinjenje HDZ BiH i HDZ 1990?

ČOVIĆ: Tko god uzeo tu misiju, ona je iznimno zahtjevna, složena i teška. Ono što bih ja poželio na hrvatskoj političkoj sceni je partnerstvo svih političkih subjekata zbog ambijenta i složene situacije. Bojim se kako mnogi nisu svjesni i da zbog svojega sitnog interesa zanemaruju opći interes i zbog toga nudimo taj oblik partnerstva kada su u pitanju ove dvije stranke.

Federaciju BiH ovih dana potresa sukob dva bošnjačka bloka oko izgradnje elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH. Zašto se HDZ BiH nije oglasila tim povodom?

ČOVIĆ: Nezamislivo je da se o ključnim stvarima u državi odlučuje u nekim zatvorenim sobama, gdje jedna ili dvije persone mogu raspisivati natječaje koji nemaju međunarodnu dimenziju, pogotovo u BiH gdje imamo međunarodni protektorat. Zamislite da je to uradio jedan Hrvat. Tvrdim da bi istog dana bio procesuiran i zatvoren. Vrlo skoro ćemo zatražiti sastanak četiri vladajuće stranke u Federaciji BiH da raspravimo ta pitanja i mislim da će to biti sljedećeg tjedna. Dosta smo u stranci razgovarali o tome i postavilo se pitanje je li pametno staviti medijski mač glede ovoga problema na naša leđa. Da smo se prije umiješali tvrdim da danas "Avaz" ne bi objavljivao ovo što objavljuje. Osobno mislim da je dobro što su se počele otkrivati neke stvari. Imena koja su spominjana zadnjih desetak dana bilo je nezamislivo spomenuti prije godinu dana. Radi se o "zlatnim kokama" i ne bi se u njih diralo da se tu ne radi o milijardama.(Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku