hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović, predsjednik HDZBiH : Pojedini političari se ponašaju kao da je sve OK

Dragan Čović, predsjednik HDZBiH : Pojedini političari se ponašaju kao da je sve OK

09 Maja
11:40 2007

Pred Deseti sabor, koji će u petak i subotu biti održan u Mostaru, aktuelnog predsjednika HDZBiH Dragana Čovića sve općinske i kantonalne stranačke organizacije kandidirale su za istu poziciju.Nakon što je baza rekla svoje, Predsjedništvo stranke istaklo je Čovića kao svog jedinog kandidata za čelnu poziciju u HDZ-u i u iduće četiri godine. Njemu, kako kaže u razgovoru za "Dnevni avaz", "i nije baš drago što je, za sada, jedini kandidat za predsjednika najjače hrvatske stranke u BiH".

Sudeći prema raspoloženju baze, moglo bi se konstatirati da ste neka vrsta Mao Ce Tunga bh. Hrvata. Otkud tolika vjera u Vaše ispravno vođenje stranke u prethodne dvije godine?
– To biste trebali pitati, kako vi kažete, bazu. U svakom slučaju, godi čovjeku kada uživa veliko povjerenje stranačkoga članstva, posebice ako se ne ispusti iz vida činjenica da HDZBiH vodim zadnje dvije godine, kada politička vremena nisu bila nimalo mirna. Naprotiv. Ali, zbog moguće krive percepcije šire javnosti o mom načinu vođenja stranke, veoma bih sretan bio kada bi se još netko kandidirao za predsjednika HDZBiH.

Je li to proceduralno moguće?  – Jeste. Može se kandidatura istaknuti na samom saboru.

Skoro otkako postoji, uvijek je HDZBiH pratila priča o tvrdolinijašima i onima manje tvrdim. Mora se priznati da u posljednje vrijeme takva vrsta priče ne prati stranku koju vodite. Zašto? Gdje su tvrdolinijaši?  – Mislim da je razlog u tome što sam sa svojim najužim suradnicima uspio uraditi blagu, tihu reformu unutar stranke. U tome nam je umnogome pomogao i zadnji sabor, nakon kojega se formirala jedna nova stranka. Istina, iluzorno bi bilo očekivati da u jednoj političkoj stranci imate stopostotni mir: uvijek je bilo i bit će onih koji promišljaju malo više lijevo ili malo više desno od generalnoga kursa stranačkoga vodstva.

Smatrate da su tvrdolinijaši otišli u HDZ 1990?  – Otišli su u razne stranke.

Državna vlada ne nudi zakonske projekte, Parlament radi pod ručnom, Predsjedništvo se teško može usaglasiti o ključnim političkim pitanjima, reforme su stale ili se o njima razgovora neformalno… Šta se događa u državi i s državom?– Ništa što bi bilo ohrabrujuće. Javnost to vidi, s pravom je zabrinuta, dio odgovornih ponaša se kao da je sve OK.

I Vaša stranka je dio vlasti?   Ima odgovornosti i na HDZBiH. Ne sporim. Ali, siguran sam da je mnogo veća odgovornost na strani nekih drugih aktera političke scene u BiH.

Dobro. Kako dalje? – Što je prije moguće sjesti, nastaviti razgovore o reformi Ustava.

Je li moguće do lokalnih izbora iduće godine dogovoriti izmjene Ustava BiH, provesti tzv. dopunske izbore za Parlament BiH, a Predsjedništvo ostaviti da potroši mandat?– To je najmanje što bismo morali učiniti. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog toga što je svima u ovoj zemlji postalo do kraja jasno da ovako uređena država ne može funkcionirati.- Ključni moment zbog kojega HDZBiH više ne prepoznaju kao stranku u kojoj se stalno svađaju tvrdolinijaši i umjerenjaci jeste taj što smo krajnje transparentni u svom djelovanju i što je naše djelovanje apsolutno okrenuto državi BiH.      Husein Orahovac (avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku