hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović, predsjednik HDZBiH : Podjela BiH je posljednje o čemu razmišljam!

Dragan Čović, predsjednik HDZBiH : Podjela BiH je posljednje o čemu razmišljam!

27 Jula
10:32 2007

Dragan Èoviæ, lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, u intervjuu za "Dnevni avaz" kaže da njegov prijedlog ustavnih promjena, prema kojem bi BiH na srednjem nivou vlasti bila podijeljena na tri federalne jedinice i distrikt Sarajevo kao posebnu federalnu jedinicu, praktièno ima podršku na bh. politièkoj sceni i da do sada nije naišao na protivnike te ideje.

Kako su predstavnici meðunarodne zajednice i predstavnici bošnjaèkih stranaka doèekali Vaš prijedlog?

– Predstavnici meðunarodne zajednice nisu ništa loše rekli za moj prijedlog. A niko i ne može kazati nešto negativno, jer smo tražili rješenje koje može biti prihvatljivo za sve graðane BiH, za sva tri naroda u BiH. To može biti nadogradnja dejtonske BiH, njena naredna faza koja otvara europsku perspektivu.Zato i mislim da nije bilo i nekih negativnih konotacija, od bilo kojih predstavnika, pa i meðunarodne zajednice. Èak nije bilo negativnih reakcija na ovaj prijedlog ni kada su u pitanju Bošnjaci i Srbi.

Ali, dio javnosti ipak je u Vašem prijedlogu prepoznao vezu s idejama lidera SNSD-a Milorada Dodika o federalizaciji BiH i cijeni da Vaš prijedlog, praktièno, vodi u podjelu BiH…

– To je posljednje o èemu bih ja razmišljao! Ne mogu prihvatiti prièu u kojoj bi podjela BiH bila na dnevnom redu. Ali, moramo biti svjesni da moramo stvoriti moguænost da BiH funkcionira kao moderna država. Ja duboko vjerujem da naša država sada nije upravljiva, jer na srednjoj razini ima na jednoj strani Republiku, a na drugoj Federaciju.

Kako su prijedlog prihvatili lideri ostalih hrvatskih partija na posljednjim svehrvatskim razgovorima o ustavnim promjenama u BiH?

– Veæina ih je bila suglasna s tim prijedlogom, ali kako nije dokraja usaglašeno, to nismo htjeli stavljati na papir. Neke elemente treba dograditi.

Da li ste zbog toga izbjegli potpisivanje svehrvatske Deklaracije – Izjave o ustavnim promjenama i niste prisustvovali posljednjem sastanku u Posušju?

– Ne dolazi u obzir bilo kakva špekulacija da nisam htio doæi na sastanak. Pogrešno je izabran termin sastanka. U to vrijeme imao sam sjednicu Vijeæa na Strojarskom fakultetu Mostar, gdje je bio izbor dekana. Bilo bi neodgovorno da nisam bio na tom fakultetskom vijeæu. To je jedini razlog zašto nisam došao.Mi u HDZBiH spremni smo pristupiti potpisivanju ovog dokumenta do poèetka razgovora o ustavnim promjenama u BiH. Njime želimo poslati jasnu poruku i svima koji s nama trebaju doæi do novog ustava BiH, predstavnicima bošnjaèkog, odnosno srpskog naroda.

Deklaracija o ustavnim promjenama prilièno je zamagljena i dokument koji ništa ne govori. Ispalo je da se Hrvati boje reæi kakvo ureðenje BiH žele.

– Nije baš tako. Mi pojedinaèno svi govorimo što želimo. HDZ je kazao kako vidi projekciju, i druge stranke su kazale, ali postoje razlike u tim iskazima. Trebali smo nešto što možemo svi prihvatiti i napraviti kompromis.
Slažem se. I ja mislim da je trebao biti jasni ili odreðeniji, da ostavi uži okvir za rasprave. Ali, u ovom trenutku to je ono što smo dogovorili.

HDZBiH se smatra jednim od glavnih krivaca što nije formirana vlast u HNK ni deset mjeseci nakon izbora. Da li æete podržati novog mandatara Sreæka Borasa iz HDZ-a 1990?

– Nema nikakve moguænosti da damo podršku Sreæku Borasu, kandidatu HDZ-a 1990 za premijera Hercegovaèko-neretvanske županije, bez obzira i na moguæe sankcije visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajèaka. Mislim da isti stav zastupa i SDA. Boras nema snage da napravi Vladu. On nema potpore u Skupštini i sasvim je sigurno da æe taj izlet završiti kao i prethodni, kada je u pitanju bio Marin Raspudiæ.

Kako onda riješiti problem s uspostavom vlasti u HNK?

– Nakon što Boras ne uspije formirati Vladu, a sigurno neæe, mi predsjednici stranaka trebamo sjesti i dogovoriti pravila kako uspostaviti vlast i sedam dana nakon toga imenovati Vladu Hercegovaèko-neretvanske županije. Ovo sada nije rješenje.
Rješenje je da u vlasti uèestvuju sve èetiri stranke na potpuno identiènom pristupu,sukladno rezultatima izbora.

Najavljen je sastanak lidera vodeæih stranaka o temi reforme policije, a u organizaciji OHR-a. Da li æete se odazvati pozivu visokog predstavnika Miroslava Lajèaka?

– Ja æu se sigurno odazvati. Koliko znam, jedan od moguæih termina održavanja sastanka je iduæi tjedan. S Lajèakom sam razgovarao i vrlo jasno stavio do znanja da je interes HDZBiH završetak reforme policije, kako bismo sebi otvorili ovu europsku stranicu koja nam se, bojim se, lagano zatvara. Veæ dvije ili tri godine raspravljamo o neèemu što je trebalo uraditi davno. Obeæao sam Lajèaku da æu u ime stranke prisustvovati sastanku o reformi policije kako bismo to što prije završili i okrenuli se ustavnim

i drugim reformama.       Faruk Vele (avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku