hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović predlaže Lijanovića kako bi izbjegao Ljubića

Dragan Čović predlaže Lijanovića kako bi izbjegao Ljubića

03 Januara
08:55 2007

Najlakše je zbrajati mandate i tako praviti većinu. Ali je prilično teško sa strankama sa kojima nemate minimum zajedničkih stajališta o važnim pitanjima po budućnost zemlje "izgurati" reforme koje nas čekaju – konstatira Čović u razgovoru za Dnevni avaz.

Uvjeren sam da će stranke koje će imati razgovore sa članovima državnoga Predsjedništva naći zajednički jezik i da će se vrlo skoro formirati kako zakonodavna tako i izvršna vlast na razini BiH, ocjena je dr. Dragana Čovića, predsjednika HDZa BiH.On u izjavi za Dnevni avaz naglašava da će njegova  stranka "zasigurno biti u vlasti". Inače, ovo je njegov prvi istup za pisane medije otkako je pušten iz pritvora Suda BiH, te mu omogućeno da se brani sa slobode.- Izborni rezultati su takvi da HDZ BiH ima najviše legitimiteta za predstavljanje hrvatskih interesa. Dakle, nemoguće jeukoliko se želi biti ozbiljanrazgovarati o vlasti u kojoj neće biti HDZa BiH. Pokušat ću na razgovorima sa članovima Predsjedništva države stvoriti takvo ozračje u kojemu ćemo na miran i konstruktivan način doći do barem minimuma zajedničkih stajališta odnosno programa na kojemu ćemo zajednički raditi kako bi zemlju približili euroatlantskim asocijacijamakaže Čović.Po njemu, nisu ustavne promjene "jedina točka koja zahtjeva zajednički nastup stranaka koje će činiti većinu u Parlamentu BiH".- Ustavne promjene su možda najvažnije, ali ne i jedino pitanje koje iziskuje zajednički nastup. Znate, mora se uraditi niz reformi u oblasti ekonomije, nužno je pristupiti reformi javne administracije, čeka se na reformu policije,… U svakom slučaju, sva su pitanja od iznimne važnosti po budućnost države BiH što daje dodatnu važnost tome tko će činiti i sa kojim se strankama ulazi u stvaranje parlamentarne većine – zaključuje Čović.Na naše izravno pitanje ima li mjesta u vlasti i za HDZ 1990, Čović nije dao decidan odgovor.- Pa nisu samo "dva HDZ-a" stranke koje imaju Hrvate. Narodna stranka

Radom za boljitak u državnom Parlamentu ima, također, Hrvata. Zašto se toj stranci nebi otvorio prostor u Vijeću ministara BiH. Najlakše je zbrajati mandate i tako praviti većinu. Ali je prilično teško sa strankama sa kojima nemate minimum zajedničkih stajališta o važnim pitanjima po budućnost zemlje "izgurati" reforme koje nas čekaju – konstatira Čović.- Javnosti je više-manje poznato da od stranaka sa hrvatskim predznakom HDZ BiH ima najviše mandata u državnom zastupničkom domu. Slijedeći logiku i smisao izbora onda je valjda posve prirodno da Hrvata u rukovodstvu ovoga Doma daje upravo HDZ BiH. Dakle, vjerujem da će u rukovodstvu ovoga Doma biti zastupnici iz reda SNSD-a, Stranke za BiH i HDZ-a BiH – otkriva nam računicu svoje stranke dr. Dragan Čović. 

Dnevni avaz –kliker.info

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku