hamburger-icon

Kliker.info

Dr. Marko Tadić, predsjednik HSSBiH : Ukinimo entitetsko glasanje jer ga Dodik razumije i koristi kao etničko

Dr. Marko Tadić, predsjednik HSSBiH : Ukinimo entitetsko glasanje jer ga Dodik razumije i koristi kao etničko

05 Juna
06:19 2007

Hrvatska seljačka stranka (HSS) BiH, kojoj je na čelu dr. Marko Tadić, pripremila je cjelovit paket izmjene Ustava BiH s kojim je upoznala sve stranke s hrvatskim predznakom i, istovremeno, uradila opširnu analizu prošlogodišnjeg aprilskog paketa s primjedbama.- Faktički, HSS ima dva prijedloga: jedan originalno svoj i onaj koji se naslanja na prijedlog iz travnja prošle godine. Uradili smo dvije varijante i obje su u interesu kako hrvatskoga naroda u BiH, tako i države BiH – kaže u razgovoru za naš list dr. Marko Tadić.

Šta Vama konkretno smeta u aprilskom prijedlogu izmjena Ustava BiH?
– Tri stvari: entitetsko glasovanje, način izbora delegata u Dom naroda BiH i način odlučivanja u tom domu. Prvo, entitetsko glasovanje ovakvo kakvo imamo Milorad Dodik shvaća kao etničko. Takvo nešto sebi ne mogu priuštiti čak ni Bošnjaci, a o Hrvatima da i ne govorim. Nadalje, protivimo se da se delegati Doma naroda biraju izravno u Zastupničkom domu, jer se može dogoditi da srpske ili bošnjačke stranke koje imaju zastupnike iz reda hrvatskoga naroda izaberu upravo tu osobu u Klub Hrvata u Domu naroda. Način odlučivanja u tom domu, nama u HSS-u je sporan, jer ako postoji manjinski veto, onda se o tome nemaju šta izjašnjavati niti druga dva naroda, bilo koja, niti Ustavni sud države.

Kakve su reakcije ostalih hrvatskih političkih stranaka na ovaj prijedlog korekcija aprilskog paketa?  – Suglasni su.

Čak i Čovićev HDZ?  – E, oni šute. A šutnja ponekad znači suglasnost.

Vjerujete da je srpskim političkim strankama prihvatljivo Vaše viđenje ustavnih izmjena? – Nemam pojma. Ali, znam da bi s ovakvim izmjenama dobila država BiH, a nijedan od naroda ne bi bio oštećen.  

Kako ne bi srpski narod bio oštećen kada u rukama ima entitetsko glasanje kojim može kontrolirati sve u državi BiH?– A tako, dakle. Pa, zar se na ovom pitanju ne vidi posve jasno da u ovoj državi nismo svi jednakopravni. Neki su malo više jednakopravni. A Hrvate se stalno napada kada kažu da gube poziciju konstitutivnog naroda. 

Ne znam što se meni žalite. Dakle, kako mislite uvjeriti srpske političke predstavnike da je Vaš prijedlog i za njih dobar?– Nećemo ih uvjeravati. Ali, neka ni nas Hrvate nitko ne uvjerava da smo jednakopravni u ovakvoj ustavnopravnoj kompoziciji države BiH.

Riječju: u startu ste digli ruke od mogućnosti da te korekcije aprilskog paketa budu i prihvaćene u Parlamentu BiH? – Važno je da Hrvati budu suglasni s našim prijedlogom. A to dovoljno govori onima koji znaju politički promišljati i onima koji žele normalnu državu BiH.

HSS se dobro naoružao – ako Vam ne prođu korekcije aprilskog paketa, uradili ste originalan prijedlog izmjena Ustava?– Jesmo se dobro naoružali. Mi smo ozbiljna stranka. Dakle, imamo svoj prijedlog ustava kojem je suština tzv. konsocijacijski model uređenja BiH, tri razine vlasti, Parlament, Predsjedništvo i Vlada BiH trebaju odlučivati na principima jednakosti i pariteta, a sve to skupa za posljedicu bi imalo ukidanje Doma naroda BiH. I u vezi s ovim našim prijedlogom imamo skoro stopostotnu suglasnost Hrvata u BiH. 

Konsocijacijski model podrazumijeva ukidanje entiteta, zar ne?  – Tako je. I u tome ja ne vidim ništa ružnoga.

I za Vaš originalni prijedlog – s nuđenjem države bez entiteta – izmjena Ustava BiH treba saglasnost srpskih političkih predstavnika?  – Znam. I znam kako će glasiti vaše iduće pitanje, a ja na to pitanje ne znam odgovor.

A šta mislite da sam Vas htio pitati? – Da li će Srbi prihvatiti ovaj prijedlog. 

Pa, hoće li? – Ne bih znao. Ali je važno da svi moramo razgovarati i predlagati rješenja, jer pitanje izmjene Ustava je prevažno i ne smije se ostaviti da tek mali broj ljudi o tome odlučuje.  Husein Orahovac (avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku