hamburger-icon

Kliker.info

Doris Pack : OHR niko ne poštuje niti ga se boji

Doris Pack : OHR niko ne poštuje niti ga se boji

23 Oktobra
12:18 2008

Parlament Evropske unije raspravljao je jučer u prisustvu evropskog komesara za proširenje Olija Rena (Olli Rehn) i predstavnika Vijeća EU o situaciji u BiH te Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA). Na dnevnom redu bila je rezolucija kojom se traži jačanje državnih institucija i reforme te odobravanje potpisanog sporazuma. Parlament će po proceduri glasati o rezoluciji i SAA tek danas, ali rasprava o BiH bila je više nego zanimljiva. Pokretač rezolucije, njemačka parlamentarka Doris Pak (Pack), rekla je da je BiH "dobro zamišljena država koja ne funkcionira".- BiH mora živjeti s Dejtonskim sporazumom koji ne radi kako treba. Jedinstvena država mora biti ojačana ustavnom reformom uz konsenzus svih u BiH. Podijeljenost po etničkim granicama sve je veća, OHR ne koristi svoje ovlasti, niko ga se ne boji niti ga poštuje. Političari ne rade ništa i stanje ne može biti gore – rekla je Pak.  Komesar Ren pred parlamentarcima je ocijenio da je ovo "krucijalni trenutak za BiH i njene aspiracije za pridruživanje EU".- SAA je značajan progres za BiH i signal građanima da je njihova budućnost u EU. Mogli smo potpisati SAA jer su se lideri držali zajedno i postigli dogovor o reformi policije. Ali, taj konsenzus je propao, reforme su stopirane. Nacionalistička retorika je faktor pogoršanja, ali su problemi dublji i ozbiljno štete evropskoj budućnosti BiH – rekao je Ren. On je dodao da je veoma zabrinut situacijom u BiH i da podržava stav o ostanku OHR-a, uz pojašnjenje da "BiH mora doći u fazu kada će OHR biti nepotreban".
Reakcija Svobode
Za vrijeme rasprave o BiH pojedini članovi Parlamenta iz reda holandskih i belgijskih nacionalista isticali su da je "u BiH na djelu porast radikalnih islamskih elemenata" te da "to predstavlja ozbiljnu prijetnju". Austrijski socijalista Hanes Svoboda je reagirao i takve optužbe na račun BiH nazvao "smiješnim". Komesar Ren, govoreći o ustavnoj reformi, kazao je da će EU pomoći, ali neće nametati ustavni model.

Dugujemo BiH    

Poljski zastupnik Rišard Čarnecki (Ryszard Czarnecki) u svom istupu osuo je kritiku na račun politike EU prema BiH, zahtijevajući snažniju ulogu i mnogo više pažnje. – Mnogo toga dugujemo BiH kako bi išla brže prema EU. Treba nas biti stid zbog rata i zločina koji su počinjeni. A šta je EU uradila u to vrijeme? Šutjela. BiH je bila prepuštena sama sebi. Sada joj moramo pomoći da uđe u EU brže, a ne vidim da je mnogo ohrabrujemo – rekao je Čarnecki.   (Kliker.info-avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku