hamburger-icon

Kliker.info

Dominkovićev šofer: “Ko je Kodro? Legenda. On za mene nije legenda” / “Koji su to navijači? Zar oni iz Švedske, Danske…”

Dominkovićev šofer: “Ko je Kodro? Legenda. On za mene nije legenda” / “Koji su to navijači? Zar oni iz Švedske, Danske…”

07 Jula
22:04 2008

Farsa od Skupštine, lakrdija u režiji moćnika N/FS BiH… Svjedočili smo neviđenoj predstavi u Banskim dvorima gdje su "lutke" iz kantona, županija i područnih saveza, odakle dolaze njihovi šefovi, pričali hvalospjeve na račun svojih "gurua" iz korpusa koje predstavljaju.

 

 

"Najduhovitiji" bio je jedan kolega, koji se ponudio za žrtveno janje.

 

 

"Zemljotres u Banja Luci je poranio i zadesio je nevine ljude. Trebao je biti danas. I ne bih žalio da se sada sve sruši u Banskim dvorima, pa da i ja stradam. Samo tako bi se riješili ove bagre koja vodi Savez. Jedino bi tada bh. nogomet (pr)eživio", poželio je kolega nakon jeftine komedije u Banskim dvorima, gdje su čelnici Saveza likovali zbog pobjede. Beznačajni likovi od Orašja, Livna i drugih fudbalskih "centara" pljuvali su po novinarima, navijačima, legendama, po Lajčaku, Komšiću, Kebi, a pljeskali sami sebi, navodi list "San".

 

 

Izvjesni Blaž Živković, za koga se priča u fudbalskim krugovima da je falsifikovao sudijske papire, koje je, navodno, stekao u Beogradu, odnosno u FSJ i to baš u vrijeme kada je na Balkanu bijesnio rat, osuo je paljbu po bivšem selektoru, navijačima

 

 

"Ko je Kodro? Legenda. On za mene nije legenda. Može u Španiji gdje je igrao biti legenda. Za mene nije ništa! I koji su to navijači? Zar oni iz Švedske, Danske, da nam oni kreiraju ambijent? Nisu oni pravi navijači. Nisam nigdje primijetio demonstrancije navijača osim u Sarajevu. I mediji su krivi, jer su bili u njihovoj službi", napričao se svašta Živković i mrtva hladan zahvalio Predsjedništvu što vodi ispravnu politiku.

 

 

Dakle, za Živkovića je pravi navijač bh. reprezentacije onaj ko, istina živi u BiH, ali koji navija za Hrvatsku. Za njega Kodro nije legenda, jer u vrijeme dok je Kodro igrao, Živković je sudio po ovdašnjim "šaban" ligama, a danas je glavni sudijski boss. Nažalost, Živković nije bio usamljen na Skupštini. I neki Rade Vasiljević je likovao što ima čast sjediti u Banskim dvorima, što može zahvaliti čelnicima Saveza.

 

 

Bošnjaci su dali snažan pečat akademskoj i pozorišnoj predstavi u Banskim dvorima.

 

 

Samir Pika Ćemalović je očitao lekciju svima u sali. Njemu uz rame bili su predstavnici sarajevskog kantonalnog Saveza Rešad Džindo, Samir Landžo, Fahrudin Fazlagić, Mensud Bašić, te predstavnici Srednjebosanskog Saveza, predvođeni Mirsadom Ibrimišimbegovićem.

 

 

"Ne želim biti advokat novinara i navijača, ali nemojte misliti da je ulica protiv Vas. Ne pozivajte policiju da se bavi ulicom. Policija je već odavno u Savezu i godinama češlja po papirima. Niko normalan, a još manje u ovoj situaciji ne bi želio doći na nečije mjesto. U ovakvoj situaciji i okruženju ja to ne želim. Prema tome, kod mene i mojih kolega iz Sarajevskog kantona nema ličnih interesa, osim da čujemo glas naroda. Nemate pravo govoriti na ružan način o Sarajevu, kao nesigurnom gradu, jer je to notorna laž. Sarajevo je siguran grad, naš kanton predstavljaju respektabilni sportski radnici i mi samo želimo promjene. To želi i brojna javnost i mi ne želimo zatvarati oči",  izjavio je Bašić, a podržao ga za govornicom Fahro Fazlagić.

 

 

Nažalost, pojedini slobodni strijelci, Bošnjaci, koji su najavljivali žestoke govore, posuli su se pepelom. Vođeni ličnim interesima i ambicijama, lokal – patriotski nastrojeni, nastojali su najviše ušićariti i za sitne interese zaboravili na probleme koji unazađuju fudbal i državu.

 

 

Muhidin Raščić, član Izvršnog odbora iz Goražda, izborio se na sjednici za jednog sudiju na Premier ligi. Iako ni po kakvim propisima nije imao pravo na to, on je spretno i vješto za sebe i svoju bazu, dobio jednog sudiju. Koga još uvijek nije našao!

 

 

"Kada sam vidio kako se lista sudija proširuje, kako na njoj ostaju i oni koji su skinuti, tražio sam da i Goražde ima sudiju u Premier ligi. Nisam želio podržati proširenje liste, dok nisu pristali na moj uslov. Zašto i Goražde ne bi imalo sudiju na Premier ligi. Ja vidim da se svako bori za sebe, pa sam i ja tako odlučio", priznao je Raščić.

 

 

Iako se dvadesetak govornika, čak i onih koji su sipali hvalospjeve na račun Saveza, istaklo neregularne radnje na ligaškim takmičenjiima, probleme sa sudijama i kontrolorima, mućke kod krojenja listi, ipak su digli ruku i podržali "paket" mjera za ozdravljenje fudbala. Godinama se slični "paketi" usvajaju, a stanje nam je sve gore i gore.

 

 

Samir Ćemalović, bivši kapiten i sportski direktor Veleža, aktuelni predsjednik N/FS HNK, bio je istinska zvijezda Skupštine.

 

 

"Gospodo, pogledajte se u oči, u ogledalo. Sve je ovo jedna velika režija. Srpski predstavnici su održali svoj sastanak prije Skupštine, izašli su sa jasnim stavom. I Hrvati su tako uradili. Iljo Dominković je na Kupresu podijelio svojim delegatima cucule i oni su sada ko bubice mirni. Svi zadovoljni, predsjednik ostao, a gdje nas to vodi? Bošnjaci kažu da nisu podijeljeni! A vidite da smo podijeljeni, jedni daju podršku, drugi su uzdržani, treći nisu zainteresovani za problematiku. Narod hoće, a ne Samir Ćemalović, promjene, jer nam trebaju promjene. Mene čelne pozicije ne zanimaju, mene zanima napredak bh. fudbala. I ovaj sastanak nije trebao biti ovdje u Banja Luci, ni u Međugorju, već u Sarajevo, gdje je sjedište Saveza. Ja svakom mogu pogledati u oči, a ne znam mogu li ostali", zaključio je govor Samir Ćemalović, kome su nakon Skupštine dolazili brojni delegati koji su tek na koktelu smogli snage da govore ono što misle, a što nisu smjeli ili željeli za govornicom.

 

 

Degutantno je bilo slušati bljuvotine po Mehi Kodri. Jedan neupućeni delegat je otišao najdalje.

 

 

"Svašta sam ovih dana čuo zašto je Kodro otišao. Neki su pričali da se prepao grupe, drugi, kako je vidio da nema jak igrački kadar, a čuo sam da nije smio putovati u Iran. Navodno ako bi u pasošu dobio pečat da je bio u Iranu, ne bi više mogao raditi u Španiji…. Ja ne znam, ali sam to čuo", šokirao je prisutne jedan govornik.

 

 

I Branko Ivković je želio pokupiti dio slave, te izazvati pažnju svojih šefova i kolega.

 

 

"Ja i sada tražim da se sudski gone novinari koji pišu svašta o Savezu. Ko im daje za pravo? Mi radimo svoj posao časno i pošteno", zaključio je Ivković.

 

 

Dakle, Branko drži lekcije novinarima, želi ih goniti, a kao predsjednik Federalnog Saveza, još uvijek ne zna ko mu je prvak u Drugoj ligi Zapad. On i njegove komisije su se podijelili. Jedni misle da je Vitez, a drugi da je Krajina. Navodno je uoči Skupštine nađeno najbezbolnije rješenje; biće sedamnaest klubova, da svi budu zadovoljni. Nije zgoreg napomenuti da Ivković dolazi iz Livna, koji ima više sudija, trenera i ostalih pozicija u struktuirama Saveza, skoro više nego Sarajevo, kao istinski fudbalski centar.

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku