hamburger-icon

Kliker.info

Dogovorena podjela vlasti u FBiH

Dogovorena podjela vlasti u FBiH

14 Januara
06:38 2007

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA), Stranke za BiH (SBiH) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) jučer su u Sarajevu, bez prisustva predstavnika Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) napravili dogovor o nacionalnom rasporedu zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH.

 

"Dogovorili smo da premijer i predsjednik Zastupničkog doma federalnog parlamenta budu iz reda bošnjačkog naroda, a predsjednik FBiH i predsjednik Doma naroda iz reda hrvatskog naroda", kazao je nakon sastanka održanog u restoranu "Bazeni" u ime trojice predsjednika stranaka Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

 

Na pitanje da li je ovaj sastanak znak da je oformljena parlamentarna većina bez HDZ 1990 Tihić je odgovorio da "pitanje HDZ 1990 nije do kraja definisano".

 

"U utorak ću se sastati s Božom Ljubićem (predsjednik HDZ 1990). Predviđeno je određeno učešće HDZ 1990 u vlasti, ali to pitanje nije do kraja definisano. To zavisi od daljih razgovora. Imamo jedan prijedlog koji će njima biti prenesen, ali ne bi bilo korektno da ga preko medija iznosim", kazao je Tihić. Istakao je i da će SDA u utorak na sjednici Predsjedništva ove stranke predložiti kandidata za predsjednika Vlade FBiH.

 

"Stranke HDZ će prema ovom dogovoru predložiti kandidate za Vladu FBiH iz reda hrvatskog naroda, a SDA i SBiH kandidate iz reda bošnjačkog i iz reda srpskog naroda", kazao je Tihić, istakavši da će se o konkretnim imenima razgovarati na sastanku, koji će s istim akterima biti održan krajem iduće sedmice.

 

Ustavom je propisano da u Vladi bude osam ministara Bošnjaka, pet Hrvata i trojica Srba. Čelnici stranaka jučer nisu komentarisali zahtjev SNSD-a da dobiju dva ministra u Vladi FBiH.

 

"To je stvar daljih razgovora. Nas trojica ćemo krajem sedmice još jednom sjesti i potpisati konačan dogovor", kazao je Tihić.

 

Dodao je i da konkretan raspored pozicija po ministarstvima još nisu konačno dogovorili.

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku