hamburger-icon

Kliker.info

Dogov stranaka: Novi premijer Vijeća ministara BiH Nikola Špirić

Dogov stranaka: Novi premijer Vijeća ministara BiH Nikola Špirić

04 Januara
02:46 2007

Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH biće Nikola Špirić, član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), dogovoreno je na današnjem sastanku u Sarajevu, kojeg je organizirao predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sa predstavnicima sedam bh. političkih partija.  Na današnjem sastanku dogovoreno je da će mandatar biti imenovan iz reda srpskog naroda, rečeno je nakon sastanka.  Predsjedavajući Predsjedništva BiH  kazao je da će tim povodom sutra biti održana posebna sjednica, na kojoj će zvanično biti imenovan mandatar.  Nikola Špirić bio je jedini kandidat iz reda srpskog naroda za ovu funkciju. Stranka demokratske akcije kandidirala je Adnana Terzića, a Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH Dragana Vrankića. Sastanku su prisustvovali predstavnici SNSD-a, SDA BiH, Stranke za BiH, Partije demokratskog progresa (PDP), HDZ BiH, HDZ 1990 i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRZB).
Dogovoreno je da će ove stranke u naredne četiri godine činiti parlamentarnu većinu.
Na sastanku je usaglašeno i rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta BiH, čiji će prvi predsjedavajući biti član Stranke za BiH Beriz Belkić. Prvi njegov zamjenik biće Niko Lozančić iz HDZ BiH, a drugi zamjenik Milorad Živković iz SNSD-a.
Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH zakazana je za 11. januar.
Predstavnici sedam stranaka potpisali su danas i sporazum o programskim ciljevima u kojem su kao generalni cilj definirani uslovi čije ispunjavanje vodi potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom komisijom (EC).
Na sastanku u Predsjedništvu BiH načelno je dogovorena i raspodjela ministarskih pozicija u Vijeću ministara BiH.  Osim što je dogovoreno da mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripada u ovom mandatu kandidatu iz reda srpskog naroda, usaglašeno je da će ministar vanjskih poslova biti imenovan iz bošnjačkog, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iz srpskog, a ministar komunikacija i transporta iz reda hrvatskog naroda.  Ministar civilnih poslova trebao bi biti imenovan iz srpskog naroda, ministar bezbjednosti iz bošnjačkog naroda, kao i ministar za ljudska prava i izbjeglice, dok bi ministarstva pravde i finansija i trezora vodili ministri iz hrvatskog naroda.  Ministar odbrane BiH trebao bi biti imenovan iz bošnjačkog naroda.

(Agencije)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku