hamburger-icon

Kliker.info

Dodiku i Lajčaku pomaže i Izetbegović?

Dodiku i Lajčaku pomaže i Izetbegović?

28 Jula
05:15 2008

Sve se savršeno uklapa u beogradski scenarij nestanka države Bosne i Hercegovine! Zlokobne poruke, dobro tempirane, stižu sa svih strana što nije ništa drugo nego lagana priprema građana BiH na ono što ih čeka – podjelu naše zemlje.Prije desetak dana, nimalo slučajno, u istom danu sarajevski „Dnevni avaz“ i banjalučke „Nezavisne novine“ objavile su intervju sa izvjesnim američkim profesorom Stivenom Majerom za kojeg upućeni kažu da je beogradski lobista. On je preko ta dva lista najavio mogući raspad Bosne i Hercegovine. U međuvremenu, ta dva lista nastavila su ubjeđivati domaću i međunarodnu javnost da je Republika Srpska bolji dio BiH i da je Federacija Bih pred finansijskim kolapsom, odnosno totalnim bankrotom. Jučer je beogradska štampa iskopala tog istog majera i dala mu prostor za tvrdnju:“Mislim da bi bilo dobro da se Radovanu Karadžiću sudi u Srbiji prije nego u Hagu, jer smatram da Srbi imaju pravo da sude liderima iz ratnih vremena“. Prije sedam dana uhapšen je ratni zločinac radovan karadžić i Milorad Dodik, premijer RS, odmah je kazao da će on i njegova vlada pomoći Karadžićevoj porodici. Istovremeno, protesti u RS zbog hapšenja ratnog zločinca ne prestaju.Iz RS mnogi sada tvrde da ne postoji kolektivna odgovornost za ratne zločine nego pojedinačna, poručujući da se ne odriču Karadžića, prvog predsjednika tog bh. entiteta. Jasno je da se tu nešto ne uklapa. Dodik i dalje napada političare Bošnjake i oni su mu posljednjih dana glavna meta, a potpomognut je svojim jatacima iz Sarajeva koji pod plaštom upozorenja političarima iz reda bošnjačkog naroda zapravo navode vodu na Dodikov mlin.Odjednom se prije nekoliko dana u Sarajevu pojavio i bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun koji je uoči izbora 2004. godine javno poručio da nacionalizam nije problem u Bosni i Herecgovini. On je u jučerašnjem britanskom listu „Observer“ napisao da Bosna i Hercegovina nikada nije bila bliža svom raspadu. On kaže da je „gospodin Dodik jedini čovjek sa planom u BiH, da Hrvati čekaju i prate šta će se dogoditi, a Bošnjaci su zaokupljeni međusobnim prepirkama i svađama. U najkraćem, Ešdaun zapravo kaže ono što se već danima natura ovdašnjoj javnosti.

Ustavne promjene

Preko jednog beogradskog lista jučer je Mirsad Kebo, potpredsjednik Federacije BIH, poručio da ne treba slaviti hapšenje Radovana Karadžića, a prekjučer je visoki predstavnik Miroslav Lajčak u svom već prepoznatljivom stilu objašnjavao situaciju u BiH prelazeći preko Dodikovih gromova i podvodeći sve pod predizbornu kampanju uoči lokalnih izbora. Dodik je jučer, opet preko beogradskih medija, poručio da je na kraju strpljenja i podvukao:“Bih se raspala već odavno i sada stranci pokušavaju da je skrpe i ušiju, ali to nikako ne ide“.

Kada se sve sabere, nema mjesta sumnji da se nešto krupno iza brda valja. Prije svega, jasno je da su sve reforme zaustavljene i da je BiH i dalje u slobodnom padu. Pokušaji Amerike da okrene situaciju u BiH, pogotovo kada su u pitanju ustavne promjene koje bi trebalo da ovu državu s glave postave na noge, ne nailaze na plodno tlo kod dijela ovdašnjih lidera političkih stranaka na vlasti, pa je sada pod upitnikom i dosljedna primjena Dejtonskog sporazuma.Utisak je da pojedini političari jedni druge spašavaju po principu spojenih posuda, a stalno se zaklinjući u državu i Dejton.Izgleda da se dio njih najviše plaši posljedica činjenice da je Republika Srpska nastala na zločinima, jer bi to značilo demontažu ovakvog unutrašnjeg ustroja BiH – od kantona do entiteta. Oni sada apsolutno vladaju kantonima i entitetima i u krajnjem strahuju da bi njihova demontaža i novi ustroj po principu ekonomskih regija, razotkrio i sav njihov kriminal kojeg panično nastoje sakriti i sumnjivo stečeno bogatstvo sačuvati.U međunarodnoj javnosti posebno je odjeknula i izjava Bakira Izetbegovića, potpredsjednika SDA, koja je odmah citirana na engleskom jeziku,a koji je, u najkraćem kazao da su Bošnjaci spremni da pruže ruku pomirenja i da prihvate postojanje Republike Srpske. Ovo utoliko više što on nije objasnio u čije ime govori i kakve Republike Srpske – ovakve kakvom je gradi Milorad Dodik ili onakve kakva je predviđena Dejtonskim sporazumom.Ako je nešto u svemu što se trenutno događa istina, onda je to da se napkon počne govoriti otvoreno i direktno. Sve drugo na put za podjelu BiH.   (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku