hamburger-icon

Kliker.info

Dodikov Gazimestan : Danas masovni protesti u Banjoj Luci

Dodikov Gazimestan : Danas masovni protesti u Banjoj Luci

29 Oktobra
19:14 2007
 Velikim demonstracijama u Banjoj Luci i sjednicom parlamenta vlasti Republike Srpske danas će odgovoriti na odluku visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka o izmjenama zakona kojima bi se trebala onemogućiti blokada vlade i parlamenta BiH. Ocjenjujući da je to put ukidanju srpskog entiteta jer to, prema njegovu mišljenju, omogućuje preglasavanje Srba u institucijama BiH, premijer RS-a Milorad Dodik najavio je da će parlament RS-a odlučivati o tome hoće li se srpski predstavnici povući iz zajedničkih institucija BiH. Dodik je izrijekom najavio pobunu protiv Lajčakovih odluka: “demokratsku, a ne oružanu”. Nakon što se Vlada RS-a izjasni o Lajčakovim mjerama, popodne će zasjedati Narodna skupština RS-a, no radikalne mjere još ne treba očekivati jer je Dodik već najavio da će ipak pričekati odluke Vijeća za implementaciju mira, tijela koje upravlja politikom međunarodne zajednice u BiH. PIC zasjeda u Sarajevu u utorak i srijedu i Lajčak je rekao da će utvrditi novu strategiju djelovanja međunarodne zajednice u BiH.

– Ako na PIC-u ne dobijemo razumijevanje, naši će ljudi u zajedničkim institucijama vratiti svoje mandate – zaprijetio je Dodik. Kako je Dodik proteklih mjeseci višekratno najavljivao bilo referendum, bilo povlačenje iz institucija BiH ako međunarodni protektori nametnui kakvu odluku koja mu ne bi bila po volji,  Lajčak je nakon propasti posljednjeg pokušaja dogovora o reformi policije nametnuo izmjene zakona o Vijeću ministara BiH te poslovnika Parlamenta BiH. U Vijeću su po tri Hrvata, Srba i Bošnjaka i jedan iz reda “ostalih”. Dosad su se odluke donosile tako da je za njih moralo glasati barem dvoje ministara istog naroda, a Lajčak je promijenio zakon tako da je dovoljan po jedan glas iz svakog naroda. Parlament bi do 1. prosinca morao izmijeniti poslovnik tako da je za donošenje odluka u Zastupničkom domu potrebna trećina glasova prisutnih, a ne izabranih zastupnika iz svakog entiteta. Nijedan narod ipak ne može biti preglasan jer se sve odluke moraju potvrditi u Domu naroda. Te bi mjere trebale odblokirati rad institucija koje od izbora 1. listopada 2006. praktično nisu napravile ništa, a nacionalni su se lideri, prije svega Dodik i Haris Silajdžić, nastavili svađati, služeći se žestokom retorikom.Sukob je kulminirao nakon presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, a postalo je očito da će međunarodni protektori morati promijeniti svoje dosadašnje stajalište o što manjem upletanju u političke procese u BiH nakon što je ove jeseni propao i posljednji pokušaj da se političari dogovore o reformi policije kojom bi i policija, kao posljednji element državnosti, bila oduzeta vlastima srpskog entiteta i prebačena na državnu razinu. Ulje na vatru dolile su prošlotjedne izjave premijera Srbije Vojislava Koštunice koji je napao Lajčaka i rekao da mu je cilj ukinuti RS i Srbiji oduzeti Kosovo. Međunarodna zajednica neće tolerirati pokušaje osporavanja autoriteta u BiH, upozorio je u Lajčak, ponavljajući kako Srbija ne treba strahovati od ukidanja RS-a i ugrožavanja prava Srba. Koštuničine je istupe ocijenio opasnima.– Opasni su, čude me i razočaran sam takvim reakcijama. Bilo bi dobro da Srbija rješava svoje probleme, a da BiH ne koristi za potkusurivanje – rekao je Lajčak.

Ponavlja li se 1992. i srpsko napuštanje skupštine?

Analitičari ističu da je ovo najgora kriza nakon kraja rata 1995., ili čak od 1992. kad su kao uvod u rat srpski predstavnici napustili Skupštinu BiH. Pošto je bilo planirano da se Ured visokog predstavnika za BiH raspusti još ovog ljeta, a zemlja prepusti lokalnim vlastima, domaći političari više se nisu morali bojati smjene pa je od lanjske predizborne kampanje eskalirala nacionalistička retorika

 Zašto Dodik nije smijenjen?

– Dodik vlada nad 49% BiH i neprikosnoveni je vladar RS-a, moćniji no što je bio Karadžić. Opozicije nema, a u slučaju smjene i izvanrednih izbora može očekivati golemu većinu glasova.

 Je li ovo prva BiH pobuna?

– Nakon pobjede SDP-ove Alijanse za promjene 2001., HDZ BiH Ante Jelavića odgovorio je proglašenjem Hrvatske samouprave. No hrvatska pobuna brzo je skršena upadom SFOR-a u Hercegovačku banku i smjenom Jelavića.  (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku