hamburger-icon

Kliker.info

Dodik okupio državne i entitetske ministre : Usaglašena trasa autoputa Sarajevo – Beograd kroz BiH

Dodik okupio državne i entitetske ministre : Usaglašena trasa autoputa Sarajevo – Beograd kroz BiH

26 Februara
15:55 2019

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održao je danas sastanak sa ministrima entiteta i u Vijeću ministara BiH iz resora komunikacija i transporta radi razgovora o ponudi Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH.

Kako je naveo Dodik, usaglašena je jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima i koja će biti formalno ucrtana u kartu Bosne i Hercegovine u narednim danima kako bi na Predsjedništvu BiH mogli to prihvatiti kao jedinstven prijedlog nakon čega će se uputiti Turskoj na daljnje odlučivanje i proceduru.

“Mogu da kažem da, zahvaljujući naporima svih, smo se usaglasali da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde. To bi bila jedinstvena trasa koju ćemo predložiti turskoj strani. Sve će se to uklopiti na ono što već radimo u RS. Ovo je veliki investicioni poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde eura, sa nekoliko desetina tunela, mostova… Bilo je nepohodno da utvrdimo jedinstvenu trasu”, naveo je Dodik.

Kako navodi N1 on se zahvalio ministrima što su dali doprinos za kvalitetan sastanak.

“Ukoliko trasa od Gradiške preko Doboja dalje prema Sarajevu, Višegradu, Nišu i Srbiji bude stavljena u funkciju u profilu autoputa, put od Ljubljane do Soluna bio bi kraći za 200 kilometara i tu je ta razvojna šansa. Države moraju da prave puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putevima odlaze. Moramo da pravimo autoputeve”, naveo je Dodik.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku