hamburger-icon

Kliker.info

Dnevni avaz pita : Koliko je bogat premijer Republike Srpske Milorad Dodik

Dnevni avaz pita : Koliko je bogat premijer Republike Srpske Milorad Dodik

02 Jula
14:22 2009

Premijer RS i lider SNSD-a Milorad Dodik, prema vrijednosti imovine, koju neki procjenjuju na više desetina miliona eura, pri samom je vrhu ljestvice domaćih novopečenih bogataša, koji stvarnu vrijednost svoje imovine dobro kriju od sirotinje. Njegovo bogatstvo, koje u novije vrijeme štiti i fizičkom silom, od 2006. godine znatno je poraslo. 
 "Stvarna" cijena

U međuvremenu je kupio vilu od 400 kvadrata na Dedinju. Kada je u javnost dospjela informacija o kupovini vile u Beogradu za dva miliona eura, lider SNSD-a izjavio je da je njena "stvarna" cijena bila oko 850.000 eura, a da je novac pribavio prodajom dva stana u Beogradu.Dedinjsku vilu iznajmio je jednoj stranoj kompaniji, navodno za sumu od 10.000 eura.U imovinskoj kartici, koju je na početku mandata dostavio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, Dodik je od pokretne i nepokretne imovine naveo vlasništvo nad stanom u Laktašima, vrijednim oko 15.000 eura, dva stana u Beogradu, veličine 77 kvadratnih metara, čija je vrijednost 2006. godine procijenjena na 40.000 eura. Zatim, vlasništvo nad porodičnom kućom vrijednom oko 100.000 eura, automobilom od 50.000 i nasljedstvom vrijednim 150.000 eura. U imovinskoj kartici piše da posjeduje i dionice u preduzećima, ali ne i u kojima i kolika je njihova vrijednosti. Nedaleko od porodične kuće u Mrčevcima, Dodik je kupio i veliko imanje u selu Bakinci, na kojem su izgrađeni vila, bungalovi, bazen i vještačko jezero s ribnjakom. U javnosti se odavno špekulira da je Dodik u Srbiji kupio nekoliko hektara lovišta, ali i poljoprivredno zemljište. Izvori "Avaza" navode da posjeduje čak i imanje na Kipru.

Novac za koji se sumnja da je Dodik "izvukao" uz pomoć svojih poslovnih partnera, u prvom redu laktaških "Integral inženjeringa" i "Niskogradnje", deponiran je u stranim bankama, iako on lično ima dionice i u banjalučkoj Novoj banci, u kojoj Vlada RS ima otvorene svoje račune. Dodik je i vlasnik privatnog Košarkaškog kluba Igokea iz Aleksandrovca, koji nosi imena  unuka Igor i Kea. Politički autoritet RS socijalno je hipersenzibilan za svoju užu i širu porodicu. Novinarima je svojevremeno rekao da je ponosan na svog sina jer "nije narkoman i uličar". U biznis je odavno uveo brata, sina, kćerku i zeta te nekoliko nećaka. Dodikova kćerka vlasnica je nekadašnjeg Radio Čelinca, preimenovanog u Igokea, a zet mu se bavi prodajom telefonskih kartica. Prema pouzdanim informacijama, u banjalučkom naselju Nova Varoš u toku je izgradnja i porodične vile Dodikove kćerke Gorice. 
Prozivka zbog kredita                              Politički protivnici nedavno su javno prozvali nepotistički nastrojenog premijera RS što je iz Investiciono-razvojne banke RS svom sinu i zetu dao tri miliona maraka kredita za  preduzeće "Fruit Eco", koje se bavi voćarstvom.Dok nemoćna opozicija u RS pokušava javnosti predočiti sve ove podatke, uvećavajući stvarne činjenice, javni mediji, kao i sam Dodik, za sada šute.
Nikolićeva svađa sa Dodikom
Informacije o vlasništvu nad šumskim dobrom, prema nekim izvorima u Beogradu, nisu tačne, jer prema srbijanskom zakonu nije moguće kupiti takvu vrstu nekretnine. Provjeravano je da li je Dodik lovio negdje na području Beograda, ali tu informaciju nije bilo moguće potvrditi.Što se tiče priče da je kupio novu vilu veličine 600 ili više kvadratnih metara, po svim prilikama nije tačna. Takva informacija bila je plod svađe Dodika s Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, koji nisu ponudili konkretne dokaze o tome.
Imovina supruga   
Dodikova supruga Snježana 2006. godine vozila je automobil vrijedan 30.000 KM. Prijavila je da je gazdarica poslovnog prostora u Laktašima vrijednosti 100.000 KM, za koji je navela da se zadužila, ali ne i kod koga i koliko. U svakom slučaju, kako je napisala, dug će vratiti u narednih nekoliko godina. Snježana Dodik raspolaže i porodičnim nasljedstvomm koje je procijenila na 100.000 KM.   (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

4 0 komentara

 1. Marieta
  Marieta 30 Septembra, 06:14

  DOBRO MU IDE, STO DA GA OGOVARAMO.
  AKO SI BLIZE VATRI BOLJE SE UGREJES.
  MNOGO JE BRATE ZARADIO.JA MISLIM DA DOBRO ZA NAROD VODI POLITIKU I TREBA
  DA NESTO ZA SEBE UCINI, RED BI BIO.
  VIDITE LJUDI SA KAKVIMA SE TREBA BORITI,E BOGAMI GLAVA MU JE U TORBI.

  Odgovori
 2. Marineta
  Marineta 30 Septembra, 06:25

  Ja volim kako Dodik obrazlaze o zemlji
  koju vodi, a vodi je dobro naspram hrvatske kojoj sve ide kao po loju.No
  Svi vidimo da taj loj se topi i izlaze
  Van stvari koje su tu drzavu unistile
  Na sve nacine.Budite uz svog predsjednika koji se zaista bori sam.

  Odgovori
 3. Vernica
  Vernica 13 Decembra, 15:08

  Ooo kad uskoro nastane Hristovo Carstvo to ce biti dobro za sve bogate i siromasne i nece vise biti nesloge medu ljudima ni suza ni placa ni sebicnosti ni ikakvoga zla nece biti,a pre toga cemo svi odgovarati na sudu svi za svoja dela siromasni
  I bogati pisano je u Svetom Pismu Bog je Najbogatiji!!!

  Odgovori
 4. unucici
  unucici 06 Oktobra, 03:46

  Ovo je da ti se sve zgadi, zgadarija jedna lopovska.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku