hamburger-icon

Kliker.info

Dnevni avaz: Identificirana većina pripadnika Armije BiH nestalih iz zgrade “Vranica”

Dnevni avaz: Identificirana većina pripadnika Armije BiH nestalih iz zgrade “Vranica”

23 Augusta
14:46 2007

Predsjedavajući Federalne Komisije za traženje nestalih osoba Amor Mešović potvrdio je jučer za «Dnevni avaz» da je na osnovu DNK rezultata do sada potvrđen identitet 14 od ukupno 16 osoba koje su u maju ekshumirane iz masovne grobnice na lokalitetu Rimski bunar u Gorancima kod Mostara. Među 14 identificiranih, nalazi se 10 pripadnika Armije BiH iz grupe «Vranica», koji su pripadnici HVO-a zarobili 10. maja 1993. godine i nakon toga likvidirali.  Kako je Mašović potvrdio za naš list identifikovani su: Alija (Osmana) Čamo (1965), Senad (Omera) Čehić (1964), Dževad (Osmana) Čolić (1970), Mimo (Mehe) Grizović (1971); Vahidin (Ilijasa) Hasić (1972), Dževad (Omera) Husić (1975), Zlatko (Safeta) Mehić (1974), Nenad (Slobodana) Milojević (1968), Fahir (Halila) Penava (1954) i Nazif (Hamida) Šarančić (1965), svi iz grupe Vranica.

 

 

Osim njih, identificirani su braća Alica (Džemala) Drače (1949), Dragan (Džemala) Drače (1951), Esad (Mehe) Husić (1958) i Hamza (Sadika) Filipović (1947). Kako saznajemo, uglavnom se radilo pripadnicima Armije BiH koji su pripadnici HVO-a, iako su bili u civilu, zarobili na različitim lokacijama  u Mostaru u periodu od 9 do 11. maja, od kada im se gubio svaki trag.

 

 

– Ono što  mi očekujemo jeste da  DNK rezultati za preostala dva skeletna ostatke potvrde  da su tu  pripadnici iz grupe «Vranica» koji nedostaju, a radi se o Šefiku Pobriću i Hasanu Baliću. Sama činjenica da je 10 pripadnika «Vranice» već identificirano ukazuje na veliku vjerovatnoću da preostali posmrtni ostatci pripadaju dvojici iz te grupe. Mada ja ne mogu isključiti mogućnost da je jedan od dva preostala posmrtna ostatka pripada Feđi  Huskoviću, pripadniku Armije koji je u istom periodu zarobljen, ali na drugom mjestu i često je vezan za slučaj «Vranica». – rekao nam je Mašović, te dodao:

 

 

– Za potpunu reasocijaciju  putem DNK metode.bit će potrebno još nekoliko sedmica. Poslali smo još 42 skeletna uzorka na DNK analizu. Dio od 42 uzorka sigurno će pripadasti već identificiranim osobama, a dio, vjerujem, nekom od ove tri osobe za koje se pretpostavlja da bi mogli biti u grobnici u «Gorancima». Tako će i oni biti identificirani – rekao je Mašović.

Faruk VELE (Dnevni avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku