hamburger-icon

Kliker.info

Dionica Počitelj – Međugorje sa spektakularnim mostom (VIDEO)

Dionica Počitelj – Međugorje sa spektakularnim mostom (VIDEO)

27 Decembra
04:31 2014

most55Iduće godine trebala bi početi izgradnja poddionice autoceste od Počitelja do Međugorja.Do kraja januara otvoren je javni poziv za dostavljanje aplikacija u postupku pretkvalifikacije za nadzor i izgradnju ove poddionice. Dionica će biti prepoznatljiva i po najdužem mostu na koridoru 5C koji prolazi kroz našu zemlju.

Poddionica Počitelj – Međugorje duga je skoro 11 kilometara. Na njoj će se graditi i najveći most na autocesti kroz BiH.Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBIH: Radi se o mostu preko rijeke Neretve, ukupne dužine preko jedan kilometar i visine na središtu mosta nekih 90 metara. Radi se o jednoj zaista impozantnoj građevini i to će biti jedan od najljepših i najznačajnijih objekata na koridoru u BiH, na koridoru 5C. 1.30

Sredstva za izgradnju dionice u iznosu od 100 miliona eura obezbijeđena su iz sredstava Evropske investicijske banke. Potpisivanje ugovora planirano je u prvoj polovini iduće godine, a radovi bi trebali biti završeni za 30 mjeseci. Izgradnjom ove poddionice Počitelj i Međugorje povezat će se sa granicom Hrvatske, a dionica će biti dio buduće Jadransko-jonske magistrale, po čemu je posebno značajna.

Ovaj dio ima i taj efekat povezivanja sa Republikom Hrvatskom i naravno povezivanja sa autocestom u Republici Hrvatskoj, na jednoj strani, a s druge strane mi ćemo napraviti pristup na magistralu M17 tako da će se iz pravca Mostara preko te pristupne ceste priključivati na autocestu čime će maltene južni dio Hercegovine biti priključen na autocestu, na evropske autoceste, kaže Karić.

Izgradnja poddionice Počitelj – Međugorje nastavak je novog investicionog ciklusa autoceste na koridoru 5C ukupne dužine 80 kilometara. Ranije je pokrenuta izgradnja dionice Zenica jug – Zenica sjever. U isto vrijeme započeta je eksproprijacija na dionici Tarčin – Konjic, a federalna Vlada donijela je odluku o raspisivanju tendera za izbor koncesionara za dionicu Žepče – Doboj jug u dužini od 40 kilometara.  (Kliker.info-TV1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku