hamburger-icon

Kliker.info

Dino Mustafić : STVARAOCI ZLA

Dino Mustafić : STVARAOCI ZLA

27 Jula
17:10 2020

Američka novinarka Martha Gellhorn je nakon čitanja presude zatvorenicima u Nürnbergu u svom izvještaju zapisala: “Pravda mi se iznenada učinila tako malom. Naravno, morala je biti mala jer nema kazne dovoljno velike za toliku krivicu.”

Piše : Dino Mustafić (Tačno)

S ovom istinitom rečenicom možemo se složiti i danas, 75 godina kasnije na Balkanu. Uspostava Međunarodnog krivičnog suda (ICC) 2002. godine u Hagu označila je historijski značajan prenos jurisdikcije i pravnog autoriteta sa suverenih država na jednu međunarodnu instituciju. Više od 120 država prenijelo je svoju ovlast Međunarodnom sudu pravde da pokreće postupke protiv visokih zvaničnika osumnjičenih za ozbiljne zločine, uključujući genocid, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i agresiju.

Na tom sudu je Žalbeno vijeće Haškog tribunala 2009. godine pravosnažno osudilo bivšeg predsjednika Skupštine RS Momčila Krajišnika na 20 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u BiH 1992. godine. Vijeće je time promijenilo i umanjilo prvostepenu presudu, izrečenu u septembru 2006., kojom je Krajišnik bio osuđen na 27 godina zatvora. Na slobodu je pušten 2013. godine kada se vratio u svoju kuću na Palama.

U toj pitoresknoj okolini Sarajeva za vrijeme rata presuđeni zločinac Krajišnik je iz svog udobnog stana igrao jednu od ključnih uloga u organizaciji masovnog zločina u Bosni zbog čega su ga okarakterizirali “arhitektom etničkog čišćenja”. Krajišnik se vratio na svoju kućnu adresu nakon što je odslužio dvije trećine svoje dvadesetogodišnje kazne i danas upravlja sa nekoliko firmi iz svog ureda uz počasno vodstvo nevladine organizacije Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske“.

Na njegov poziv odazvale su se Stranke koje participiraju u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) i potpisale na Palama “Izjavu o podršci inicijativi za rješavanje pitanja stvaralaca Republike Srpske”, odnosno izjavu o isplati valorizovane naknade za ratni period za poslanike u prvom sazivu Narodne skupštine, tri člana Predsjedništva i članove Vlade Republike Srpske.

Nakon okončanog sastanka u zajedničkoj izjavi rečeno je da je glavna poruka sastanka predstavnika parlamentarnih stranaka i Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” jedinstvo u teškim trenucima, u borbi za ekonomiju, radna mjesta i normalan život ljudi, pa treba ostaviti razlike po strani i dogovoriti mjere koje će biti za dobrobit svih.

U nastavku je poručeno da  “oni koji su rizikovali živote za stvaranje Republike Srpske najpozvaniji su da kažu svoje mišljenje o krizi koja predstoji, ali i da prvi čuju mišljenje onih koji su posvetili život njenoj budućnosti.” A kakva je budućnost entiteta koji je nastao na masovnim zločinima gdje se pita kao “otac” prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik?

Na jednoj tribini u Podgorici kada je Krajišnik rekao da je on najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske, u program se bio tada uključio i njegov najbliži saradnik Karadžić iz haškog zatvora koji je ponovio svoje ranije tvrdnje kako se “država i djeca rađaju u krvi” čime ostavlja u trajno naslijeđe svijet okrutnih ubojica kao društvenu tekovinu koju treba čuvati u asocijacijama poput “Stvaraoci RS-a”.

Tako se kontinuirano nastavlja institucionalizacija mita o “herojskoj žrtvi stvaraoca” koji ima podršku većine stanovništva u RS-u, čak i onih rođenih nakon ratnih dejstava, brižnih slušalaca svojih očeva koji se nisu nikada odvažili da pitaju kao sinovi: Šta ste to činili u ratu svojim komšijama, pa nas cijeli svijet osuđuje?

Ali kako može biti drugačije ako Krajišnik u učestalim gostovanjima na medijima kao “ugledan građanin i heroj” i stvaraoc “raja” na zemlji nazvan Republika Srpska za sebe kaže da je humanist. Kant na jednom mjestu pominje kako “niko ko bi proveo život među zlikovcima, ne poznajući nikoga drugoga, ne bi mogao imati pojam vrline” i pri tom je mislio da se ljudski um u takvim stvarima povodi za primjerima. Upravo to i jeste namjera ove Asocijacije i njenih protagonista kao i stranačkih finansijera jer se tako razara i iscrpljuje BiH, politički, ekonomski i moralno. Zamrzavanje konflikta i prebacivanje odgovornosti na neka buduća pokoljenja, s ovom politikom kulture zločina i smrti, laži i poricanja, donosi tamne oblake kao metafizičku sjenu stalnog mogućeg sukoba velikih razmjera.

Indoktrinacija o “časnoj nacionalnoj borbi 1992-1995” traje godinama. Romanopisac Milan Kundera u “Knjizi smijeha i zaborava” govori o “anđeoskom” i “demonskom” stanju čovječanstva. “Anđeoskim” smatra prazno razmetanje idealima koji nemaju uporište u stvarnosti. To bi u političkom i historijskom smislu bilo vjerovanje kako postoji dovoljan broj ljudi, kritične mase u RS-u koja se može suočiti sa činjenicama i katarzičnim priznanjima o počinjenim zločinima.

Nasuprot tome je demonsko poput podrugljivog smijeha zbog same ideje da bilo što ljudsko može imati neki smisao ili vrijednost. Po svjedočenjima stražara iz Scheveningena kao i po sopstvenom priznanju Krajišnika – u zatvoru je bio našao potpuni mir. Krajišnik odbija priznati da je počinio nešto loše tokom rata, sve loše su uradili drugi koje on neće imenovati. “Ja ne znam šta se dešavalo tokom rata.

Bilo je očito da je bila dovoljna samo šaka patoloških ubica da zapale cijeli grad” jedna je od njegovih izjava koju zaključuje sa prisjećanjem da je bio jedan čovjek u zatvoru koji se znao probuditi usred noći, sav u znoju, uvjeren da vidi lica svojih žrtava na prozoru u mraku. Krajišnik nije imao noćne more, mirno je spavao u zatvoru kao i danas na Palama.

Demoni kod Kundere su rođene rugalice i cinici bez savjesti, njihov jezik je bliži onom što političari mrmljaju i šapću u privatnosti negoli onom što kazuju u javnosti. Oni vjeruju u moć, pohlepu i vlastiti interes, racionalnu proračunatost i ništa više. A kada se to izračuna u novcima sudeći po Krajišnikovoj izjavi, koju je dao nakon potpisivanja sporazuma sa Pala, ratni funkcioneri bi trebalo da dobiju naknadu za period od pet i po godina, a mjesečni iznos te naknade bi trebao da bude u visini današnje plate poslanika u NSRS. Po toj logici svako od tih bivših funkcionera, njih ukupno 114, bi dobio preko 100.000 KM za šta bi se iz budžeta, odnosno džepova građana trebalo izdvojiti preko 10 miliona maraka!

Zlo nije rijetka pojava u samom vrhu neke fašističke organizacije, no njih uglavnom i baš nema toliko. Ali kada se zlo doista pojavi kao što se desilo u vrhu SDS-a iz 90-ih ono eruptira u katastrofalnim razmjerima. Bosna će imati trajne generacijske i historijske posljedice monstruoznog oblika zločina u skladu sa pedantno razrađenim planom ubijanja ljudi, genocida u svrhu genocida, istrebljenja koje je izvršeno poradi samog istrebljenja.

Kant nije smatrao zlo svjesnom opakošću radi opakosti same. Za njega čak i najizopačeniji moraju priznati postojanje moralnog zakona. Kantova teorija o “radikalnom zlu” nije u mogućnosti da objasni ideološko i plitkoumno zlo, gdje akter poput Krajišnika motivisan idejom za njegov narod ne razmišlja o dobru i zlu, već to počinjeno zlo sada i želi naplatiti iz budžeta, novcem bh. entiteta RS kojeg pune i preživjele žrtve genocida i drugih zločina.

 

Podijeli

8 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 29 Jula, 11:01

  STVARNO SE PITAM IMA LI SMISLA UOPŠTE IMATI IKAKVU KOMUNIKACIJU SA VAMA BOŠNJACUMA.KAD TI DINO MUSTAFIĆU KAO NEKAKAV ELITNI INTELEKTUALAC U BOŠNJAKA TAKO RAZMIŠLJAŠ.NIJE OVDJE KRAIŠNIK U PITANJU NEGO SI TI SVE SRBE OZNAČIO PATOLOŠKIM ZLOČINCIMA.TO JE ZAPRAVO MONSTRUOZNO I VUČE PONOVO U ZLOČIN.TO JE ČISTO HUŠKANJE NA NOVE SUKOBE.ČOVJEČE ŠTA VAM SE DEŠAVA,ZAR NEVIDIŠ DA STE BAŠ ZABRAZDILI.PO TEBI SVI U SDS-u TO JE FAKTIČKI MALTENE SAV SRPSKI NAROD.ŠTA TI MISLIŠ DALI JE IKO OD BOŠNJAKA IKAD POMISLIO DA NAPRAVI NEŠTO LOŠE.PO MENI A TO JE LAKO DOKAZIVO DA JE BOŠNJAČKA POPULACIJA MNOGO PODLOŽNIJA TOME,TO JE DOKAZIVO U ZADNJIH 200 GODINA.MORAŠ SHVATITI DA JE VAMA NAJVEĆI PROBLEM TO ŠTO JE TURSKA DAVNO OTIŠLA A VAŠA NADMENOST JE OSTALA,I SVAKO NEPOČINSTVO KOJE STE RADILI TADA A NISTE BILI KAŽNJAVANI,SAD JE DRUGO VRIJEME A VAMA TO NEPAŠE.ČIM STE DOBILI PRAVO DA SE SLOBODNO PRIČA VAŠ BOŠNJAK NEDŽAD ŠAŠIVAREVIĆ,ZVANI NEĆKO JE U SKUPŠTINI RS NA SJEDNICI REKAO CITIRAM: PONOVO ĆEMO UVESTI PRAVO PRVE BRAČNE NOĆI.VAŠI SU PRAVILI ZELENE BERETKE I KOPALI ROVOVE OKO SARAJEVA GODINU DANA PRIJE SUKOBA.TVOJ ALIJA JE REKAO KUSTURICI PUSTI ANDRIĆA TO JE HLADNO KATOLIČKO PREVARANTSKO NEGO DAJ OVO NAŠE PITOMO.PREMA TOME REĆI ĆU TI PAR STVARI.
  1.TVOJ NASER ORIĆ JE ŽIVOM SUDIJI ILIĆU VADIO OČI.
  2.TVOJI MUDŽAHEDINI SU RITUALNO OTSIJECALI SRPSKE GLAVE NA OZRENU.
  3.TVOJ OMER JE U DRUGOM RATU U MRKONJIĆ GRADU RUČNOM TESTEROM SA DVANAEST PAJTOSA,SVI REDOM NUSLIMANI,NAŽIVO OTSIJECAO GLAVU STRICU LAZE LAKETE ČUVEN OM ŠAMPIONU EVROPE U KOSIDBI.TO JE RADIO NASRED KOLOBARE(dio ispred opštine) U PO BIJELA DANA.
  4.TVOJI MUSLIMANI SU 1942-e U MOM RODNOM SELU DOŠLI I ZAPALILI CRKVU I SVEŠTENIKA ,INAČE MOG BLISKOG ROĐAKA,STAVILI U KACU U KOJU SU PREDHODNO NABILI VELIKE EKSERE I TU KACU KOTRLJALI DOK PROTO NIKOLA NIJE IZDAHNUO U PAKLENIM MUKAMA.ZA TO NIKO NIJE ODGOVARAO.KAO ŠTO JE VAŠ SUD OSLOBODIO ORIĆA ZA 3500 SRBA POPBIJENIH U PODRINJU ZA TRI I PO GODINE RATA,VI BEZOBRAZNO KAŽETE SUD JE REKAO SVOJE,I KAD DOBIJETE ODGOVOR ONDA DREKA DO NEBESA.
  5.KAD SU USTAŠE PALILE GLINSKU CRKVU PUNU ŽIVIH SRBA NAJAGILNIJI JE BIO MUSLIMAN IZ BOSANSKOG NOVOG U TOM “HRABROM”ČINU.
  6.VI NISTE U STANJU IZNJEDRITI SRĐANA ALEKSIĆA ALI ZATO SRBI JESU.
  MOGAO BI NABRAJATI DO SUTRA.TOLIKO ZA ILUSTRACIJU,I ZA RAZLIKU OD TEBE JA NIŠTA NISAM IZMISLIO NITI GENERALIZOVAO.
  VAŠ PROBLEM JE ŠTO VAŠU POLITIKU I SAD VODI PROPALI BEGOVAT IZ ONOG VAKTA,A SVIJET OTIŠAO DALEKO A BEGOVAT IDALJE ČEKA VIJESTI SA BOSFORA I PODRAZUMIJEVA SE DA JE RAJA TA KOJA NEVALJA I VLAŠKE KRMKE TREBA I DALJE NA KOLAC.
  DINO ISKRENO DA TI KAŽEM NISI ME IZNENADIO KAO I SAOPŠTENJE MAJKI SREBRENICE DA IH JE IZDAO ŠAROVIĆ ŠTO ĆE SVI SRBI GLASATI ZA GRUIČIĆA.NEMOŽETE SE POMIRITI SA TIME DA JE PROŠLO VRIJEME KAD STE MOGLI KUPITI VLAHA ZA FIŠEK KAHVE ILI PAR KOCKI CUKRA.
  DAVNO SAM REKAO DA VI IZ SARAJEVSKE ČARŠIJE MOŽETE DOBACITI INTELEKTUALNO DO ČEKRČIĆA ALI DALJE JOK.
  PITANJE:KO JE 1942-e POSLAO 3500 SARAJEVSKIH SRBA NA ĐURĐEVDANSKI URANAK U JASENOVAC GDJE JE NASTALA ČUVENA PJESMA “ĐURĐEVDAN”NASTALA U BEZIZLAZU VOZA SA STOČNIM VAGONIMA GDJE SU PREVOŽENI SRBI?
  ODGOVOR-BUSULADŽIĆ I EKIPA KOJA SADA IMA ULICE PO SARAJEVU.TOLIKO O ZLOČINCIMA KOJI SE SLAVE.

  Odgovori
 2. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 30 Jula, 00:26

  PARADOKSALNI COVJECE. TI SE PONOVO BRANIS LAZIMA KAO I VECINA SRBA, ODNOSNO, KAO SRPSKI POLTICARI. SVE STO JE NAPISAO DINO MUSTAFIC JE ZIVA I PRAVA ISTINA, A STO SI TI IZ MRZNJE PREMA MUSLIMANIMA NAPISAO SVOJ KOMENT, JE CISTA LAZ JER VAMA VECINI SRBA NISTA DRUGO NE OSTAJE, NEGO DA IZMISLJATE LAZI I KASNIJE TE LAZI PRETVARATE U ISTINE I NA TAJ NACIN SIRITE MRZNJE PREMA MUSLIMANIMA A UJEDNO SIRITE NACI-FASIZAM I IDEOLOGIJE RATNIH ZLOCINACA SLOBODANA MILOSEVICA, RADOVANA KARADZICA, RATKA MLADICA, MOMCILA KRAJISNIKA I MNOGE DRUGE JER IH IMA PREVISE KOJI LEZE U ZATVORIMA ZBOG UCENJENOG ZLOCINA I GENOCIDA NAD MUSLIMANIMA. SRPSKE IDEOLOGIJE SU UVIJEK BILE I SADA POSTOJE; DA SE POTPUNO UNISTI MUSLIMANSKI NAROD NA BALKANU I DA SE STVORI VELIKA SRBIJA U KOJOJ BI VLADAO SRPSKI KRALJ, IAKO JE VAS KRALJ ALEKSANDAR PRED POCETAK DRUGOG SVJETSKOG RATA 1942 POKUPIO SVO ZLATO U KRALJEVINI JUGOSLAVIJI I OSTALE VRIJEDNOSTI U KRALJEVINI JUGOSLAVIJI I POBJEGAO U LONDON. MORAS PARADOKSALNI DA SHVATIS DA SE SRPSKE IDEOLOGIJE NIKADA NECE OSTVARITI I NEMOJ DZABE DA TROSIS VRIJEME NA PISANJU LAZNIH KOMENTARA. VISE SI PUTA NAPISAO DA SI SE BORIO ZA SRPSKU REPUBLIKU U BiH I DA SI NOSIO PUSKU SA PONOSOM KAKO BI STVORIO REPUBLIKU SRPSKU ZAJEDNO SA RATNIM ZLOCINCIMA U REPUBLICI SRPSKOJ. TI MORAS JEDNOM DA SHVATIS DA SU BOSANSKI SRBI ZAJEDNO SA JNA I SRBIJANSKIM SRBIMA, A TAKODJE I PARAVOJNIM FORMACIJA IZ PRAVOSLAVNIH DRZAVA U EVROPI, STVORILI REPUBLIKU SRPSKU NA OSNOVU GENOCIDA, SILOVANJA NEVINIH ZENA I DJECE, KLANJA, PALENJA ZIVIH LJUDI I DJECE I MASOVNOG UNISTAVANJA SVEGA ONOGA STO PRIPADA MUSLIMANIMA, JEDAN PRIMJER JE RUSENJE I UNISTAVANJE 600 DZAMIJA. ZBOG SVEGA OVOGA NAVEDENOG, MORAS DA PRIZNAS JE JE REPUBLIKA SRPSKA GENOCIDNA TVOREVINA.

  Odgovori
 3. FAJTER
  FAJTER 30 Jula, 08:10

  ISTINITI KOLIKO SI TI PISMEN I NAČITAN VIDI SE IZ TOGA ŠTO KAŽEŠ DA JE SRPSKI KRALJK 1942-e BIO ALEKSANDAR.VIDIŠ GLUPSONE,KRALJ ALEKSANDAR PRVI UJEDINITELJ KAKO SU GA TITULIRALI UPRAVO VAŠI MEHMED SPAHO I DRUGI JE UBIJEN U MARSEJU U FRANCUSKOJ 1934-e.TAJ ISTI ALEKSANDAR,DABOGDA MU ZEMLJA KOSTI IZBACILA,JE 1918-e POSLAO GENERALA PETRA ŽIVKOVIĆA DA MUSLIMANE KOJI SU MASOVNO KRENULI U NEIZVJESNOST ANADOLIJE VRATI NJIHOVIM KUĆAMA.1941 JE MALOLJETNI KRALJ PETAR PRVI OTIŠAO U LONDON JER SU SVE KRUNISANE GLAVE EVROPE BILE TAMO.NAUČI NEŠTO I NEMOJ KO POKVARENA PLOČA PONAVLJATI 7 ISTIH REČENICA U SVEIJEDNOM KOMENTARU.SAMO SU SRBI IMALI KRALJEVE U SRPSKIM DRŽAVAMA SRBIJI I CRNOJ GORI IMALI SVOJE VLASTITE KRALJEVE I IMALI SVOJE DRŽAVE JOŠ OD BERLNSKOG KONGRESA OD 1878-e.VI STE TAD BILI TURCI.ETO I TO SAM IZMISLIO,I SIGURNO DA U ONOJ SVJETSKOJ LITERATURI KOJU TI ČITAŠ NEPIŠE TAKO,ZNAČI JA OPET LAŽEM.

  Odgovori
 4. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 30 Jula, 15:11

  JA SAM FAJTERU NAMJERNO I POGRESNO NAPISAO IME SRPSKOG KRALJA, A TAKODJE I DATUM KADA JE SRPSKI KRALJ PETAR POBJEGAO U LONDON PRED DRUGI SVJETSKI RAT I POKUPIO SVO ZLATO U BANKAMA KRALJEVINE JUGOSLAVIJE, IZ RAZLOGA DA VIDIM KAKO CES TI NA SVE OVO REAGOVATI. PISES DA JE SAMO SRBIJA I CRNA GORA IMALA SVOG KRALJA, A ZABORAVIO SI NAPISATI ILI SI NEPISMEN, DA JE BOSNA I HERCEGOVINA IMALA SVOJE KRALJEVA A OD NJIH JE NAJPOZNATIJI KRALJ TVRTKO KOJI JE U TO VRIJEME VLADAO I SRBIJOM I HRVATSKOM I ZATO JA PISEM DA SRBIJA NIKADA NECE BITI VELIKA SRBIJA JER JOJ JE BOSNA U VRIJEME KRALJA TVRTKA POKLONILA MNOGE TERITORIJE I TAKO JE SRBIJA OPSTALA KAO DRZAVA, ODNOSNO, OPSTALA NA BALKANU. PROCITAJ MALO VISE O NASTANKU BOSNE I VIDJET CES DA BOSNA POSTOJI VEC HILJADU GODINA I DA JE RIJECNIK BOSANSKOG JEZIKA STARIJI OS RIJECNIKA SRPSKOG 200. GODINA.

  Daniel TOLJAGA: Nacionalni identitet današnjih bosanskih Srba, odnosno bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19. stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim Srbima, odnosno katoličkim Hrvatima. Tijekom austro-ugarskog perioda, Kallayev pokušaj očvršćivanja jedinstvene bošnjačke nacije bio je osuđen na propast, iz razloga što je proces identifikacije pravoslavaca sa srbima, i katolika sa hrvatima, bio daleko odmakao, pa tako i nije mogao uspjeti, jer su integracioni impulsi dolazili od okupatora – Austro-Ugarske, a ne iznutra. Poslije njegove smrti zabranjen je i bosanski jezik, 1907. godine, mada je rječnik bosanskog jezika skoro 200 godina stariji od prvog rječnika srpskog jezika.

  Odgovori
 5. FAJTER
  FAJTER 30 Jula, 20:12

  MAJKA KRALJA TVRTKA JE BILA PRINCEZA IZ RODA NEMANJIĆA I OM JE KRUNISAN U MANASTURU MILEŠEVA KAO KRALJ SRBLJEM I ZAPADNIH STRASNA,

  Odgovori
 6. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 31 Jula, 00:02

  O BOSANSKOM KRALJU TVRTKU SU NAPISANA MNOGA DJELA I HISTORIJA, ALI MORAMO DA ZNAMO DA JE BOSANSKI KRALJ TVRTKO BIO BOSNJAK

  Daniel TOLJAGA: Nacionalni identitet današnjih bosanskih Srba, odnosno bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19. stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim Srbima, odnosno katoličkim Hrvatima. Tijekom austro-ugarskog perioda, Kallayev pokušaj očvršćivanja jedinstvene bošnjačke nacije bio je osuđen na propast, iz razloga što je proces identifikacije pravoslavaca sa srbima, i katolika sa hrvatima, bio daleko odmakao, pa tako i nije mogao uspjeti, jer su integracioni impulsi dolazili od okupatora – Austro-Ugarske, a ne iznutra. Poslije njegove smrti zabranjen je i bosanski jezik, 1907. godine, mada je rječnik bosanskog jezika skoro 200 godina stariji od prvog rječnika srpskog jezika.

  Odgovori
 7. FAJTER
  FAJTER 02 Augusta, 00:54

  VI STE JAKO INTERESANTNI LIKOVI,DO DRINE SRBI PREKO DRINE PRAVOSLAVNI BOŠNJACI,NIJE VALJDA.KAO DA JE DRINA OKEAN PA SE DOSKORA NISMO NI ZALI.AJTE MOLIM VAS.KAD JE VLADAO TVRTKO ISLAMA OVDJE NIJE UOPŠTE BILO.IZVINITE ALI ISLAM JE TAJ KOJI NAS JE PODIJELIO I SAMO ONI KOJI SU BILI SLAB KARAKTER ONI SU PRVI PREŠLI NA ISLAM I NISU BILI NIKAKVI BOŠNJACI NO SU SE PISALI KAO TURCI.

  Odgovori
 8. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 02 Augusta, 05:07

  MORAM FAJTERU PONOVO DA TI OBJASNJAVAM DA BOSNJACI MUSLIMANI NIKADA NISU BILI NI PRAVOSLAVCI NI KATOLICI, NEGO SU PRIJE DOLASKA TURAKA IMALI SASVIM DRUGU VJERU, RELIGIJU. DA BI BOLJE SHVAIO PROCITAJ OVAJ NASLOV KOJI CU SADA POSTAVITI.

  KO SMO MI BOŠNJACI? — Bosnjaci.Net

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku