hamburger-icon

Kliker.info

Dijaspora u BiH unijela 60 milijardi eura

Dijaspora u BiH unijela 60 milijardi eura

18 Septembra
04:55 2006

Bosanskohercegovačko iseljeništvo u proteklih je deset godina u zemlju unijelo više od 60 milijardi eura, ali država niti izbliza nije iskoristila financijske i ekonomske mogućnosti više od milijun iseljenika i građana na privremenom radu u inozemstvu.
Prema podacima Centralne banke BiH, dijaspora je samo prošle godine unijela u BiH dvije milijarde eura, ne računajući gotovinu koja nije registrirana, a sigurno je mnogo viša od toga. Maksimalan priljev novca je u ljetnim mjesecima i za božićnih i novogodišnjih praznika, kada najviše iseljenika i dolazi u domovinu.
Statistički podaci iz BiH, ali i informacije s kojima kalkuliraju i iseljeničke udruge u inozemstvu, govore da četveročlana obitelj iz dijaspore za mjesec dana u BiH potroši između 2000 i 4500 eura. To je mnogo iznad potrošnje građana koji žive u BiH.  Obrazlažući jedno od istraživanja o odnosu dijaspore prema domovini, profesor Emir Ramić kaže kako je stvarni priljev novca od iseljenika svake godine znatno iznad službene brojke od dvije milijarde eura.
– Dijaspora u BiH, po raznim osnovama, unese od šest do sedam milijardi eura na godinu. Tako je najveći ulagač u gospodarstvo i svojim novcem čuva socijalni mir u BiH. U ekonomskom smislu dijaspora je važniji partner nego što su EU, MMF i druge asocijacije. Za razliku od njih, ne samo da ne ucjenjuje svoju zemlju nego i ne traži privilegije.
 Paradoksalno je da pred tim institucijama BiH kleči, moli i potkazuje svoje građane, a iseljeništvo arogantno odbacuje, ponižava i ne mari za njegove opravdane zahtjeve, čije bi rješenje bilo od koristi prije svega za maticu – upozorava Ramić. 
Ono što iseljenici očekuju od vlasti je rješavanje njihova pravnog statusa. U tom bi se slučaju mogao očekivati i povratak građana koji su stekli mirovinu radeći u inozemstvu.
– Ako se uzme u obzir da je prosječna mirovina iznad 500 dolara na mjesec i da je ušteđevina umirovljenika iznad 10.000 dolara, tada bi se na račune naših banaka slilo više milijuna dolara. Godišnji priljev od mirovina bio bi nekoliko milijuna dolara pa je jasno kakva bi to bila dobit za BiH. iz dijaspore stimulirao bi i turizam jer bi umirovljenici dovodili svoje potomke, prijatelje i znance – napominje E. Ramić.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku