hamburger-icon

Kliker.info

Detalji terorizma u Mostaru 1997. : Šta Miroslav Tuđman zna o izdavanju dokumenata teroristi Handalu!? (Video)

Detalji terorizma u Mostaru 1997. : Šta Miroslav Tuđman zna o izdavanju dokumenata teroristi Handalu!? (Video)

02 Septembra
22:45 2017

Udruženu i sve glasniju političko-medijska kampanju iz samog vrha Hrvatske u kojoj se Bosna i Hercegovina najdirektnije stavlja u kontekst terorizma i ekstremizma, aktuelizirao je Miroslav Tuđman. Sin bivšeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i prvi obavještajac susjedne države tokom rata, nedavno se u razgovoru za N1 dotaknuo i bombaškog napada u Mostaru iz 1997.godine. TV1 večeras donosi šokantne detalje tog napada, ali i Tuđmanovu posebnu ulogu u svemu.

 Svoje tvrdnje da Bosna i Hercegovina nije kažnjavala zločine mudžahedina Tuđman je argumentirao slučajem auto-bombe aktvirane u Mostaru 1997. godine. Tuđman u najkraćem tvrdi da počinitelji ovog terorističkog djela nisu kažnjeni i da nisu tretirani kao teroristi.

Miroslav Tuđman, koji je tokom rata bio na čelu Sigurnosno informativne službe Hrvatske, zaboravlja činjenice koje bacaju potpuno drugo svjetlo na ovu priču.  Vijest da su autobombu u zapadnom dijelu grada 18. septembra 1997. godine aktivirali arapski teroristi djelovala je šokantno i uznemirujuće, prijeteći čak da dovede u pitanje tek ustanovljeni, krhki mir i anulira rezultate u provedbi Dejtonskog sporazuma.

Četvorica terorista arapskog porijekla su pohapšeni i presuđeni, osim što je pod nerasvjetljenim okolnostima jedan od ključnih aktera tog paklenog čina, Ahmed Zuhair, zvani „Handala“, uspio pobjeći. Upravo je Miroslav Tuđman, sa cijelom svitom operativaca iz Zagreba, tih dana dojurio u Mostar.

Ono što posebno upada u oči je službena lična karta Ahmeda Zuhaira, pronađena na mjestu zločina. Iskaznica je, kakvog li čuda, bila izdata 5.12.1994. godine u Zagrebu, sa adresom stanovanja u ulici Milana Rešetara. Veliko je pitanje –  Kako je uopšte bilo moguće da – usred rata, službenu, ličnu iskaznicu u Zagrebu dobije rođeni državljanin Jemena ? Na koncu, Mostarci su tih dana živjeli i s pitanjem ko su mogli biti naručioci ovog terorističkog akta, imajući posebno na umu da je Bošnjacima i Armiji, kao žrtvama dvostruke agresije, u to vrijeme bilo najmanje stalo do provokacija te vrste.

Na to pitanje, Miroslav Tuđman nije imao odgovora. Mada bi bilo od krucijalnog značaja znati ko je i s kakvim motivima i razlozima mogao ovjeriti državnim pečatom ličnu iskaznicu stranom državljaninu, koji će – nedugo poslije terorističkog akta u Mostaru, slobodno napustiti i teritorij BiH i Hrvatske.

Simptomatično je i da se sve to moglo dogoditi u mandatu Miroslava Tuđmana, prvog čovjeka SIS-a i njegovog prvog pomoćnika, Ljubušaka Ive Lučića. U svakom slučaju, obojica su ostali dužni javnosti , ali i nadležnim Tužilaštvima, objasniti fenomene ove vrste.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - JANUAR
    puka 59 - JANUAR 03 Septembra, 16:12

    VETERANI 317 SBBR SA KAPIJE BOSNE HEROJ GRADA SVIJEDOĆE O MNOGIMA SA LAŽNIM IDENTITETOM OD BOSA POK ŠUŠKA OVOM OBAVJEŠTAJCU NOFRE KROZ NAŠU Z/O KADA SU MNOGI POLOMILI ZUBE NA VRATIMA BOSNE .POZDRAV DOMOVINI TE BAJRAMBAREĆULAH.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku