hamburger-icon

Kliker.info

Demonstranti zapalili vozilo Ambasade BiH

Demonstranti zapalili vozilo Ambasade BiH

18 Januara
22:23 2007

Grčki demonstranti, koji su protestirali protiv vladine odluke o reformi visokog obrazovanja, zapalili su jučer prijepodne vozilo Ambasade BiH, koje je bilo parkirano ispred zgrade našeg diplomatskog konzularnog predstavništva (DKP) u Atini.  Kako javljaju agencije, demonstranti su prolazeći kroz centar grčkog glavnog grada izazvali nemire i bacili tri Molotovljeva koktela, te zapalili nekoliko vozila, među kojima je bilo i vozilo Ambasade BiH, a zapaljena je i jedna kafeterija. Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH ističu da je riječ o "čistom vandalizmu, te da ovaj događaj nema nikakve veze sa odnosima BiH i Grčke".
– Naš ambasador Milovan Blagojević nas je obavijestio da se radi o protestima koji nemaju veze sa BiH, te da je vozilo stradalo kao kolateralna šteta uz druge materijalne štete koje su demonstranti proizveli – kazao nam je portparol MVPBiH Nebojša Regoje.
Prema njegovim riječima, niko od diplomata i uposlenika Ambasade nije povrijeđen niti je došao u kontakt sa demonstrantima, a nije oštećena ni zgrada Ambasade.  – Odmah nakon što su lokalnoj policiji, koja je izvršila uviđaj, dali potrebne informacije, Ambasada je nastavila sa radom, a obaviješteno je i Ministarstvo vanjskih poslova Grčke – ističe Regoje.
U narednim danima će uslijediti kontakti kako bi se dogovorili detalji oko naknade štete.Demonstranti, uglavnom studenti, već nekoliko dana protestiraju protiv reforme obrazovanja u Grčkoj, a jučer su se sukobili sa policijom koja ih je spriječila da priđu zgradi Parlamenta Grčke.
Studenti i profesori protive se reformi kojom će se omogućiti otvaranje privatnih univerziteta, a čime će, prema njihovom mišljenju, poskupjeti školavanje i umanjiti kvalitet javnog obrazovanja.

Zapaljeni automobil je, kaže portparol MVP, bio jedino vozilo našeg predstavništva u Grčkoj.
– Riječ je o vozilu marke "volvo", koje je kupljeno prije godinu. Ambasada je prije toga bila dugo bez vlastitog vozila – kaže Regoje. (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku