hamburger-icon

Kliker.info

Demokratska fronta upozorava : Prijedlog HDZ-a uvodi novu diskriminaciju i predstavlja nagrublju izdaju BIH

Demokratska fronta upozorava : Prijedlog HDZ-a uvodi novu diskriminaciju i predstavlja nagrublju izdaju BIH

14 Marta
15:39 2017

Demokratska fronta se oglasila saopštenjem za javnost u vezi sa prijedlogom HDZ BiH za promjenu Izbornog zakona BiH.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

– Demokratska fronta želi podsjetiti predlagača i sveukupnu javnost na sljedeće činjenice:

Iznoseći u javnost prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, vodeći se isključivo Presudom Ustavnog suda BiH broj: U-23/14 po zahtjevu Bože Ljubića na osnovu kojih je Ustavni sud BiH osporio one odredbe Izbornog zakona koje se odnose na način izbora delegata iz kantonalnih skupština u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, HDZ BiH je svjesno zanemario presude Europskog suda za ljudska prava u Strazburu i to: „Sejdić i Finci protiv BiH“, „Zornić protiv BiH“ i „Pilav protiv BiH“.

Podsjećamo da je Europski sud za ljudska prava ustanovljen Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i djeluje u okviru najstarije europske organizacije, Vijeća Europe.

Obveza poštivanja prava i sloboda garantiranih Konvencijom i njenim protokolima u Bosni i Hercegovini nastala već stupanjem na snagu Ustava Bosne i Hercegovine dana 14.12.1995. godine koji u članu II proglašava Konvenciju izravno primjenjivom u Bosni i Hercegovini, dajući joj prioritet nad svim ostalim zakonima.

Bosna i Hercegovina je ratificirala Konvenciju dana 12.07.2002. godine i tim činom je prihvatila nadležnost Europskog suda za ljudska prava da odlučuje o aplikacijama/zahtjevima bilo koje fizičke osobe, nevladine organizacije, skupine pojedinaca ili druge države članice koji tvrde da su žrtve povrede prava utvrđenih u Konvenciji što ih je počinila Bosna i Hercegovina.

Ratifikacijom Konvencije Bosna i Hercegovina se obvezala i da će se podvrgnuti konačnoj presudi Europskog suda za ljudska prava u svakom sporu u kojem sudjeluje kao stranka. Presuda u kojoj Sud utvrdi da je došlo do povrede prava predstavlja uputu državi na koju se odnosi da osigura poduzimanje određenih korekcijskih mjera kako bi se utvrđena povreda prava ispravila, oštećenom isplatila naknada i spriječilo ponavljanje istih ili sličnih povreda u budućnosti.

Ne umanjujući značaj presude Ustavnog suda BiH, Demokratska fronta upozorava sve političke faktore u zemlji, da pristanak na bilo kakvu raspravu i pregovore kojima se zanemaruju već presuđeni slučajevi diskriminacije Bosne i Hercegovine prema svojim vlastitim građanima, a pogotovo prijedlog HDZ BiH koji pored postojećih sadrži i uvođenje novih diskriminacija predstavlja nagrublju izdaju ove zemlje. Jer referendumsko pitanje iz 1992. godine je glasilo “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – (Bošnjaka) Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

A svim dobronamjernim ili manje dobronamjernim predlagačima bilo kakvih izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH za podsjetnik dajemo sljedeće presude:

1.SEJDIĆ I FINCI PROTIV BIH

2.ZORNIĆ PROTIV BIH

3.PILAV PROTIV BIH – navodi se u saopštenju DF-a.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku