hamburger-icon

Kliker.info

David Pettigrew : Genocidni projekat RS-a destabilizira regiju

David Pettigrew : Genocidni projekat RS-a destabilizira regiju

17 Marta
14:13 2019
Sarajevo, Bosna i Hercegovina – 17. mart 2019: Redovna sesija Kruga 99 o temi “Problem na Balkanu: Republika Srpska i neuspjeh međunarodne zajednice”. O temi je govorio David Pettigrew (na fotografiji), profesor filozofije i studija holokausta i genocida, Southern Connecticut State University (SCSU) i član Upravnog odbora Yale University, sveučilišnog studija za genocid. ( Elman Omiç – Anadolu Agency )

David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu Southern Connecticut State – SCSU i član Upravnog odbora Univerziteta Yale, univerzitetskog studija za genocid, u nedjelju je izjavio da je neuspjeh međunarodne zajednice počeo za vrijeme genocida, neuspjehom da se spriječe progoni i ubistva civila u Bosni i Hercegovini.

On je na redovnoj sesiji “Kruga 99” u Sarajevu govorio o temi “Problem na Balkanu: Republika Srpska i neuspjeh međunarodne zajednice”.

“Neuspjeh je nastavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom, kada je Republika Srpska priznata kao entitet unutar Bosne i Hercegovine, što je predstavljalo i legitimiranje zločina kroz koji je nastala i nagradu za počinjeni genocid. Neuspjeh se nastavlja i sada, jer RS djeluje kao isključiva secesionistička i destebilazirajujća sila u Bosni i Hercegovini, a što predstavlja prijetnju sigurnosti države i regije”, rekao je Pettigrew, prenosi Anadolija.

Nerazumijevanje genocidne namjere RS-a

Dodao je kako se poricanje genocida i glorifikacija ratnih zločinaca u RS-u može posmatrati kao postizanje cilja etničke homogenosti u RS-u kroz psihološko zastrašivanje.

Podsjetio je kako se prije sedam dana Ravnogorski pokret bez kažnjavanja okupio u Višegradu, u spomen na nacionalističku i fašističku četničku tradiciju od Dragoslava – Draže Mihailovića do Vojislava Šešelja, a što je tradicija koja “inspirira antiimigrantske pokrete i napade na muslimane u Evropi, a nedavno i na Novom Zelandu”.

Smatra kako Haški tribunal nije uspio uvjerljivo utvrditi da je došlo do međunarodne agresije iz Srbije i Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu te je prilično doprinio uspostavljanju pogrešnog shvatanja da je agresija “građanski rat” između tri jednako sukobljene strane.

“Tribunal nije uspio postići osuđujuću presudu za genocid, za zločine počinjenje na cijelom teritoriju na koji bosanski Srbi polažu pravo i koji se naziva RS, pogrešno tumačeći osnivačku genocidnu namjeru”, smatra Pettigrew.

Dodao je kako su na ovu pogrešnu percepciju od početka utjecali međunarodni mediji i Ujedinjeni narodi, koji su ove zločine nazvali “etničkim čišćenjem”.

Ukazao je na činjenicu da je 19. novembra 2018. godine članak u New York Timesuopisao sukob kao “plemensku borbu”.

“Takve greške izazvale su nerazumijevanje genocidne namjere RS-a i spriječile efikasan odgovor na produbljavanje političke krize u regiji”, kaže Pettigrew.

Glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca

Dodao je kako u tom kontekstu možemo bolje razumjeti neuspjeh Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da nadgleda mirovni sporazum u ovoj zemlji.

“Sa suspenzijom bonskih ovlasti iz 2006. godine, nedjelovanje visokog predstavnika pogoršalo je i nestabilnost zemlje. Osim verbalne osude, nije bilo djelotvornog odgovora na poricanje genocida, prijetnje secesijom ili na odluke RS-a o novim komisijama”, rekao je Pettigrew, koji je naveo da je ime Republika Srpska od samog početka bilo “jezičko nasilje”, jer je podrazumijevalo da bi ranije multietnička teritorija bila samo za Srbe.

Dodao je kako su se upravo ovih dana, kao dio kulture zastrašivanja i prijetnji u RS-u, pristalice fašističke četničke tradicije okupili u Višegradu nekažnjeno i upitao šta je potrebno “da se zaustavi drugi genocid”?

“Međunarodna zajednica mora prestati pomagati i podržavati genocidni projekat RS, projekat koji destabilizira regiju. Ona mora odbaciti narativ ‘građanskog rata’ i ‘etničkog čišćenja’ i priznati genocidni projekt RS, koji je proveden uz pomoć Srbije. Mora spriječiti negiranje genocida i drugih ratnih zločina, kao i glorifikaciju osuđenih ratnih zločinaca. Ravnogorskom četničkom pokretu se mora zabraniti marširanje u Višegradu i na drugim mjestima, a preživjelima se mora dopustiti postavljanje spomen-obilježja žrtvama u Prijedoru, Višegradu i drugim mjestima gdje su počinjeni zločini”, poručio je Pettigrew.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku