hamburger-icon

Kliker.info

David Cameron se priprema za najgore: Britanija u strahu od propasti BP-ja

David Cameron se priprema za najgore: Britanija u strahu od propasti BP-ja

07 Jula
15:19 2010

Britanska vlada priprema krizni plan za slučaj da ekološka katastrofa u Meksičkom zaljevu dovede do propasti naftne kompanije BP.Britanski dnevnik Times objavio je danas ovu vijest, pozivajući se na “izvore bliske raspravi” koja se vodi u ministarstvu gospodarstva i državnoj riznici. BP, nekad najveća britanska tvrtka, ima velik utjecaj na britansku energetsku i međunarodnu politiku te izravno utječe na brojne Britance – uključujući i milijune onih čiji su mirovinski fondovi ulagali u dionice BP-ja.

Važni naftovodi
Vrijednost BP-ja prepolovila se od 20. travnja kada je došlo do eksplozije na platformi Deepwater Horizon, a naftna mrlja, koja je zagadila američku obalu, dosad je kompaniju stajala tri milijarde dolara.Prošle je godine BP državnu blagajnu napunio sa 5,8 milijardi funti poreza, a zapošljava više od 10.000 britanskih radnika.Kompanija je vlasnica ključnih puteva za transport energenata u Britaniji, uključujući infrastrukturnu mrežu, poveznicu više od 50 naftnih i plinskih polja u Sjevernome moru. Kompanija kontrolira i međunarodne strateške rute, primjerice naftovod Baku – Tbilisi – Ceyhan, kojim energenti iz kaspijske regije i Azerbajdžana stižu u Europu zaobilazeći Rusiju i Iran.Ministarstvo gospodarstva odbilo je komentirati navode Timesa i ne zna se koji se potezi razmatraju u vladinim krugovima. Ipak, jedan od Timesovih izvora izjavio je da bi jedna, doduše ekstremna, mjera billo i spašavanje kompanije kao što je učinjeno s gubitaškim bankama u jeku gospodarske krize.Sve se više spominje prijetnja od preuzimanja kompanije, koja brine britansku vladu. Vrlo izgledni kupci u tom bi slučaju bili Exxon Mobile i Royal Dutch Shell.

Zainteresiran i Gadafi
BP, koji tvrdi kako nema straha da propadne, priznao je da ohrabruje investitore da kupe danas puno jeftinije dionice kompanije. Dužnosnik libijske vlade izjavio je kako bi vlada na čelu s Moamerom Gadafijem mogla biti zainteresirana za kupnju udjela u kompaniji. Kao potencijalni kupac pojavio se i Kuvajt, ali s tim se ne slažu dioničari tvrtke.

Grumeni katrana stigli i do Teksasa
Više od dva mjeseca nakon što je nafta iz BP-jeve oštećene bušotine došla do obale i pogodila saveznu državu Louisianu, prvi grumeni katrana doplutali su i na teksašku obalu.Oko 19 litara katrana pronađeno je na plažama u blizini Galvestona, no ne zna s jesu li crni grumeni stigli kao prethodnica naftnog plašta ili su ih dovukli brodovi koji skupljaju onečišćeni sloj vode na površini.Inače, brodovi čistači nisu tjedan dana mogli operirati zbog lošeg vremena pred obalama Mississipija, Floride i Alabame, dok nafta i dalje šiklja iz oštećene BP-jeve bušotine.Uragan Alex, koji je protutnjao zaljevom prošli tjedan, možda je u manjoj mjeri pridonio tjeranju mrlje u smjeru Teksasa, navode neki stručnjaci.Joe Jaworski, gradonačelnik Galvestona, nada se, kao i stanovnici, da su brodovi donijeli katran i da se Teksas neće pridružiti svim ostalim zemljama zaljeva čije je obale nafta već natopila. U Louisiani nafta trenutno prodire u unutrašnjost i kreće se prema jezeru Pontchartrain koje se nalazi sjeverno od New Orleansa.Stručnjaci su predvidjeli 40 posto mogućnosti da naftna mrlja stigne do teksaške obale do petka, a 61 posto da stigne do Miamija i Florida Keysa.U najgoroj ekološkoj katastrofi koja je zadesila SAD u more je, procjenjuje se, iscurilo 140 milijuna galona nafte. Iako je BP uspio ponešto obuzdati curenje, prestanak noćne more ne očekuje se do polovice kolovoza, kada će biti osposobljena pomoćna bušotina u koju će se usmjeriti nafta. ( Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku