hamburger-icon

Kliker.info

Danas 40 godina pruge Sarajevo – Ploče: Nekad simbol napretka, danas dobar podložak za film strave

Danas 40 godina pruge Sarajevo – Ploče: Nekad simbol napretka, danas dobar podložak za film strave

26 Novembra
19:14 2006

Na današnji dan prije četrdeset godina, 26. novembra 1966., prvi voz protutnjao je prugom Sarajevo – Ploče. Bila je to pruga koja je tada predstavljala simbol napretka i razvoja BiH, ponos radnika i svih naroda ove zemlje, ali i veliku nadu za buduća pokoljenja. Četiri decenije kasnije, kako se jučer povodom ove godišnjice vožnjom iz Mostara do Ploča uvjerila i ekipa "Dnevnog avaza", na ovoj pruzi malo toga je ostalo isto.  Za razliku od 1966. i nekoliko decenija kasnije, danas željeznička stanica u Mostaru i, općenito vožnja ovom linijom, djeluje skoro sablasno i mogla bi predstavljati dobar podložak za snimanje filmova strave i užasa. Na šalteru gdje smo kupili kartu nije bilo gužve. Ljubazna službenica upozorila nas je da će brzi voz, valjda po starom dobrom običaju, kasniti "desetak minuta"!? Na stanici s našom novinarskom ekipom čekalo je tek petnaestak putnika, koji su putovali prema južnim krajevima naše zemlje. Napokon je stigao i voz "Željeznica FBiH". Iz Sarajeva, Konjica i Jablanice u njemu je u Mostar doputovala manja grupa putnika, među njima i nekolicina navijača mostarskog FK Veleža. Neki su s negodovanjem dočekali činjenicu da smo, umjesto u 8.50, kada je planirano, prema Pločama krenuli dvadesetak minuta kasnije.
– Vozom duž pruge Sarajevo – Ploče vozim se od djetinjstva. Željeznicu sam zavolio. Malo toga se promijenilo u putovanju vozom od perioda mog djetinjstva, ali je, nažalost, mnogo manje putnika. Ostala su sjećanja kadasu ovi vagoni bili prepuni. Za razliku od drugih, ja u posljednjih desetak godina isključivo putujem željeznicom – kaže nam Haris Husić iz Čapljine.
Vozom u Hercegovinu uvijek putuje i Semir Mujić iz Željeznog Polja kod Žepča.

– Mnogi, nažalost, izbjegavaju voz i voze se svojim automobilima, a ja mislim da je putovanje vozom sigurnije i ljepše, ali i jeftinije. Mislim da željeznica i putovanja vozom polako izumiru. Žalosti me to. Istina, možda bi naši zemljaci više putovali kada bi vozovi bili bolje opremljeni, brži, s više linija…- kaže Mujić.
Iznenađenje je uslijedilo nakon što smo shvatili da je uz novinare "Dnevnog avaza" u Ploče stiglo još svega pet putnika!
– Tako je to obično. U Ploče iz BiH dnevno stigne u prosjeku desetak ljudi iz BiH. To je veoma malo, ali tako je… Nekada je ovdje dolazilo na stotine ljudi. No, to su bila druga vremena… – žali nam se Drago Šutalo, otpravnik vozova, hrvatski željezničar, Hercegovac na privremenom radu u Pločama.

Faruk  Vele  – Samir  Đuderija (Dnevni avaz)

Prazni vagoni

Mada nude relativnu ugodnost, vagoni voza koji putuje prema Pločama skoro su prazni. Od željezničara saznajemo da gužvi ima samo tokom ljeta kada Bosanci i Hercegovci vozovima putuju na more. U ostatku godine vagoni su skoro prazni.

Kontrola na granici

Za nepun sat iz Mostara se stiže na granicu s Hrvatskom. Procedura prilikom ulaska vozom u Hrvatsku uobičajena je i bez komplikacija. Kontrola naših, a potom i hrvatskih graničara na graničnom prijelazu u Metkoviću traje svega nekoliko minuta. Kratak pregled dokumenata i upit: "Imate li šta za carinjenje?" Pola sata kasnije stiže se u Ploče.

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku