hamburger-icon

Kliker.info

Dan nezavisnosti BiH: Praznik koji slavi pola države (VIDEO)

Dan nezavisnosti BiH: Praznik koji slavi pola države (VIDEO)

01 Marta
15:10 2013

U Federaciji BiH proslavlja se 1. mart, Dan nezavisnosti, jedan od najznačajnijih datuma u modernoj istoriji BiH. U Republici Srpskoj se ovaj praznik doživljava kao “generator ratnih sukoba”. BiH je nezavisnost stekla nakon provedenog refernduma 29. februara i 1. marta 1992. godine. Na referendumu u tadašnjoj Socijalističkoj Republici BiH, pitanje je glasilo: "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“ Na referendum je izašlo 64,31 odsto birača s pravom glasa a za suverenost BiH izjasnilo se 99,44 odsto.

Odluka o održavanju referenduma o nezavisnosti, usvojena je u Skupštini tadašnje Republike BiH, a prije glasanja, predstavnici srpskog naroda, na prijedlog predsjednika SDS-a, sada haškog optuženika Radovana Karadžića, napustili su skupštinsko zasjedanje.Poznata je tada izrečena Karadžićeva prijetnja muslimanskom narodu: „Ovo nije dobro što vi radite. Ovo je put na koji vi želite da izvedete Bosnu i Hercegovinu, ista ona autostrada pakla i stradanja kojom su pošle Slovenija i Hrvatska. Nemojte da mislite da nećete dovesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod, možda, u nestanak.” Na ove riječi, reagirao je Alija Izetbegović, predsjednik Predsjedništva Republike BiH, koji je poručio:"Karadžićev način izlaganja, njegove poruke možda na najbolji način objašnjavaju zašto mi možda više i nećemo da ostanemo u Jugoslaviji i zašto drugi neće da ostanu u njoj. Neće, možda, niko više osim srpskog naroda”, poručio je Izetbegović.

U Republici Srpskoj se 1. mart doživljava kao početak rata, što je i poruka entitetskog predsjednika Milorada Dodika:„Nikada ovaj crni istorijski datum neće biti obilježen u Republici Srpskoj".I ostali zvaničnici tvrde da ”taj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka bošnjačkog i hrvatskog naroda protiv interesa Srba.”U Federaciji se danas, kao i juče, brojnim prigodnim svečanostima proslavlja praznik.U četvrtak uveče, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić održali su svečani prijem, kojem, kao i prethodnih godina nije prisustvova treći član kolektivnog šefa države, Nebojša Radmanović.

U zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine, u petak je održana svečana akademija koju su organizovali Kanton Sarajevo i Forum parlamentaraca BiH,1990. godine.Miro Lazović, svjedok događaja, odnosno poslanik u Parlamentu Republike Bosne i Hercegovine 1992. godine, je izjavio:“ Dan nezavisnosti je rođendan BiH, i to je, istorijska činjenica koja ne može biti promijenjena i kao takva živjet će zauvijek”.Predstavnici sarajevskih opština i grada, članovi boračkih udruženja i organizacija, te članovi državnog Predsjedništva Željko Komšić i Bakir Izetbegović, posjetili su u petak nekoliko istorijski značajnih mjesta u Sarajevu, između ostalog i „Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.- 1995. godine“. (Kliker.info-RSE)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku