hamburger-icon

Kliker.info

Da se ne zaboravi da se ne ponovi : Prije 16 godina jedinice JNA započele opći napad na Sarajevo (VIDEO)

Da se ne zaboravi da se ne ponovi : Prije 16 godina jedinice JNA započele opći napad na Sarajevo (VIDEO)

03 Maja
02:34 2008
Danas se navršava 16 godina od poèetka opsade grada Sarajeva. Bila je to jedna od najdužih opsada u modernoj historiji ratovanja. Meðunarodni teatarski festival MESS i udruženje Videoarhiv obilježavaju taj datum na poseban naèin. Objavljivanjem prièa, zapisa i fotografija graðana Sarajeva namjeravaju rekonstruisati njihove emocije iz tog teškog trenutka za glavni grad Bosne i Hercegovine.Prve dane maja ‘92. Sarajlije æe dugo pamtiti. Tadašnja JNA pokušava zauzeti zgradu Predsjedništva BiH. Na Skenderiji ih zaustavlja specijalna jedinica policije i teritorijalne odbrane, sastavljena uglavnom od graðana. Predsjednik državnog predsjedništva, Alija Izetbegoviæ zarobljen je i držan u kasarni JNA. Puštaju ga, u zamjenu za izlazak armijske kolone iz grada.Poèinje opsada koja traje više od hiljadu dana. Život bez vode, struje i dovoljno hrane.Uz neprekidnu prijetnju smræu.Nihad Kreševljakoviæ je tada imao 18 godina.
«Uvijek se sjetim, recimo, otac rahmetli je kao gradonaèelnik otišao u Barselonu, ili u Italiju, pa ga je neki novinar pitao… kako je to naviæi se da èovjek… pošto je tamo normalno sve… kaže novinar …. kada uðete u hotel, pa ono otvorite pipu, èesmu, kaže, jel’ neobièno kad teèe voda. A on je rekao … meni je i dalje neobièno kad otvorim, a ne teèe voda.»Na pitanje èega se prvo sjeæaju iz vremena opsade grada trojica Sarajlija kažu:«Da vam kažem… meni je ovo isto kao opsada… samo što se ne puca.»«Ja sam imao obièaj nositi ceduljicu sa brojem telefona, mada i linije nisu radile… u sluèaju nesreæe….»«èega se sjeæam? Najviše hladnoæe i gladi.»
Nihad Kreševljakoviæ je sada producent Teatarskog festivala MESS. Sa udruženjem Videoarhiv, MESS i ove godine obilježava taj dan kao dan sjeæanja. Ovoga puta, pozvali su graðane da opišu svoj doživljaj 2. maja 1992. On kaže:«Ja æu iskoristiti primjer moje prièe i bratove prièe. Mi smo tog 2. maja bili na istom mjestu, isto na se sve izdogaðalo. Meðutim, te naše prièe… kad ih èovjek proèita … èini mu se da je jedan od nas bio u Tuzli, drugi u Zenici…s tim što smo mi upravo na taj naèin htjeli pokazati… pod jedan… tu relevantnost naše memorije… i, pod dva… bilo nam je jako zanimljivo tragati za vezama koje æe se pojaviti izmeðu prièa.»Prièe æe biti objavljene u knjizi «2. maj – Bio je lijep i sunèan dan.»Uz nepoznate, pišu i autori poput Borisa Dežuloviæa, Jovana Divjaka i Safeta Isoviæa. (Kliker.info-VOA)
 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku