hamburger-icon

Kliker.info

Da li je kineski električni auto “Galeb” prijetnja američkom tržištu?

Da li je kineski električni auto “Galeb” prijetnja američkom tržištu?

16 Maja
07:37 2024

Mali, jeftini električni automobil pod nazivom “Galeb” mogao bi da potrese američku auto-industriju i političare.

Automobil koji je prošle godine lansirao proizvođač BYD, prodaje se za oko 12.000 dolara u Kini, prelazi do 405 kilometara za jedno punjenje, i sastavljen je tako da parira američkim električnim automobilima koji su tri puta skuplji. Manja verzija “Galeba” košta oko 10.000 dolara.

Tarife na kineska vozila iz uvoza će vjerovarno držati “Galeba” daleko od američke obale. Administracija predsjednika Joea Bidean u utorak je povećala tarife na kinesku robu, a carine na uvoz električnih vozila podignute su na 100 odsto.

Brzi rast jeftinijih kineskih električnih vozila može da potrese auto industriju na način koji nije viđen od 70-ih godina i prodora japanskih vozila. Kompanija BYD (skraćeno od Build Your Dreams) mogla bi da bude noćna mora za američku auto industriju.

“Auto kompanije koje sada ne obraćaju pažnju na njih kao na konkurenciju, biće izgubljene kada BYD uđe na tržište u SAD. Jer to nije pitanje da li, nego kada”, kaže Sam Fiorani, potpredsjednik kompanije AutoForecast Solutions u Philadelphiji.

Neki auto-proizvođači i političari već vide kineske električne automobile kao prijetnju.

Alijansa za američku manufakturu saopštila je da bi kineska električna vozila, čiju proizvodnju subvencioniše vlada, mogla da “istrijebe američki auto sektor”.

Direktor Tesle Elon Musk ranije je rekao da su kineska električna vozila toliko dobra da bi, bez trgovinskih barijera, mogla da unište ostale proizvođače.

Van Kine, električna vozila su obično skuplja i namijenjena onima sa višim primanjima. Ali, kineski proizvođači nude dostupnija i jeftinija vozila, u trenutku kada SAD, evropske i druge vlade ohrabruju da se pređe sa vozila na naftu na električna, zbog klimatskih promjena.

“Zapadno tržište nije demokratizovalo električna vozila, već ih je namijenilo višoj klasi. A kada pravite disparitet, onda ograničavate tržište. Kina radi na demokratizaciji električnih vozila i to će na kraju da učini kineske kompanije uspješnim na svjetskom tržištu”, smatra Bill Russo, konsultant iz Šangaja.

Predsjednik kompanije Caresoft Global koja istražuje tržište automobila, Terry Woychowski, ocijenio je da je kineski “Galeb” snažan poziv američkoj auto industriji, koja je daleko iza proizvodnje jeftinih električnih vozila, da učini nešto.

“Neke stvari će morati radikalno da se promijene ako želimo da se takmičimo”, rekao je on.

Jedna od stvari koja kineska vozila čini jeftinijim su i plate radnika koje su mnogo manje nego u SAD. Također, tip baterija koje koriste traju duže od drugih litijum-jon baterija.

BYD sama pravi neke od dijelova za auto, uključujući i motor. “Galeb” je lakši od drugih električnih automobila, i može da vozi duže za jedno punjenje jer “štedi” na težini.

Iako ne ubrzava tako lako kao druga električna vozila, “Galeb” može da se vozi i na autoputu i njegova maksimalna brzina je 130 kilometara na čas, kaže Woychowski.

BYD je prošle godine prodala oko 3 miliona vozila širom svijeta. Prema podacima Kineske asocijacije za putnička vozila, dva top tržišta za BYD u svetu su ove godine bila Tajland i Brazil.

Trump tvrdi da će Bidenova politika ohrabrivanja prelaska na električna vozila koštati Amerikance poslova, jer će se proizvodnja preseliti u Kinu. Bidenova administracija pokušava da u SAD napravi bazu za proizvodnju. Neki članovi Kongresa apeluju na Bidena da zabrani uvoz kineskih vozila, dok drugi predlažu još više tarife. To bi uključilo i vozila kineskih kompanija koja se prave u Meksiku i sada se mogu uvesti bez tarifa.

Direktor Forda Jim Farley izjavio je ranije da radi na promjenama u svojoj kompaniji koja dizajnira mali električni auto – koji će biti jeftiniji, a imati dobar kvalitet.

On smatra da će se kineski proizvođač, koji trenutno drži oko 10 odsto tržišta električnih automobila, proširiti i vjerovatno prodavati i u SAD.

“I Ford se sprema da se tome suprotstavi. Ne uzimamo ništa zdravo za gotovo”, rekao je Farley.

(Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku