hamburger-icon

Kliker.info

Čudo u Barceloni : Uspješno presadili dušnik iz laboratorija

Čudo u Barceloni : Uspješno presadili dušnik iz laboratorija

19 Novembra
19:35 2008
Španjolski su liječnici uspješno transplantirali dušnik koji je “izrastao” u laboratoriju iz matičnih stanica pacijentice. Ovo izvanredno postignuće pobuđuje nadu da će se u idućih 10-20 godina u laboratoriju moći uzgajati kompleksni organi poput srca i zatim presađivati teško bolesnim pacijentima.Revolucionarna operacija obavljena je prije pet mjeseci u Hostpital Clinic u Barceloni na Claudiji Castillo  (30), Kolumbijki koja živi u Španjolskoj.
‘Narastao’ za četiri dana
Pacijentici je prije četiri godine dijagnosticirana tuberkuloza koja je toliko oštetila njezine dišne putove da je jedva disala. No, stanje se dalje pogoršavalo pa u ožujku ove godine Claudia više nije mogla obaviti nijedan kućanski posao niti se brinuti o svoje dvoje djece. Liječnici su joj tada rekli da su pred njom dvije mogućnosti: ili odstranjivanje lijevog plućnog krila ili pristanak na eksperimentalni tretman transplantacije dušnika izraslog u laboratoriju. – Transplantacija je bila jedina šansa da se vratim u normalan život, no bila sam prestravljena što ću biti prva osoba u svijetu na kojoj će primijeniti tretman – prisjetila se Claudia Castillo. Njezin je dušnik “uzgojen” u laboratoriju Sveučilišta Bristol. Kako bi kreirali novi organ za Claudiju, britanski su znanstvenici s dušnika preminule donatorice “ogulili” sve stanice. Tako su dobili “skelu” koju su popunili Claudijinim matičnim stanicama uzetim iz leđne moždine i stanicama iz njezina dušnika. Nakon četiri dana rasta u specijalnom bioreaktoru, novi dušnik bio je spreman za transplantaciju. Operacija, pod vodstvom kirurga Paola Macchiarinija, obavljena je u junu u Barceloni.
I liječnici su bili uplašeni
“Bio sam jako uplašen. Prije toga smo takve operacije radili samo na svinjama”, izjavio je za BBC prof. Macchiarini. No, operacija je bila uspješna, a Claudia čak ne treba uzimati lijekove koji su nužni nakon transplantacije organa kako ga tijelo ne bi odbacivalo. – Bila sam slaba žena, a danas živim normalnim životom. Brinem se o svojoj obitelji, a nedavno sam cijelu noć plesala u jednom noćnom klubu, rekla je Claudia Castillo.
U idućih 20 godina moći će se uzgojiti svaki organ 
 Kirurzi sada počinju razumijevati potencijal matičnih stanica i tkivnog inženjerstva kao način radikalnog tretmana teško bolesnih pacijenata. U idućih 20 godina praktički će se svaki organ moći uzgojiti u laboratoriju i transplantirati pacijentu – izjavio je prof. Martin Birchall sa Sveučilišta Bristol koji je “uzgojio”novi dušnik Claudije Castillo.  (Kliker.info-JL)
Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku