hamburger-icon

Kliker.info

Crkvene arhive će pokazati kako je organizovan bijeg nacista do Južne Amerike, Australije…

Crkvene arhive će pokazati kako je organizovan bijeg nacista do Južne Amerike, Australije…

13 Oktobra
09:26 2006

 

Njemački Zavod svete Marije od Duše donio je odluku da otvori svoje arhive kako bi se rasvijetlilo djelovanje mons. Aloisa Hudala, austrijskog biskupa, koji je optužen da je poslije Drugog svjetskog rata omogućio bijeg mnogih nacista u Južnu Ameriku, obznanio je mons. Walter Brandmüller, predsjednik Papinskog vijeća za povijesna istraživanja. Aloisa Hudala je Simon Wiesenthal nazvao "crnim biskupom" ili "nacističkim biskupom" jer je riječ o ključnoj osobi u organiziranju odlazaka Nijemaca iz oslobođene Europe."Ne znamo hoće li se na osnovi arhiva otkriti što je sve radio mons. Hudal. Potrebno je proučiti sve papire, kojih nije malo", rekao je Brandmüller. Hudal je bio rektorom njemačkog Zavoda u Rimu do 1952. kada je na taj položaj podnio ostavku zbog kritika da je pomagao nacistima u bijegu.Poznato je da je u operacijama spašavanja izbjeglica iz Njemačke, Austrije, Hrvatske i drugih zemalja, među kojima je navodno bilo i nacista i ustaša, s mons. Hudalom surađivao i otac Krunoslav Draganović, koji je bio tajnikom Bratovštine svetog Jeronima koja se brinula za hrvatske izbjeglice.

 

Bijeg nacista
Na više mjesta spominje se suradnja Hudala i Draganovića, a ponegdje čak i to da su njih dvojica bili glavni organizatori tzv. "rat line" (Put štakora), kako je nazvan put bijega nacista i ustaša. Preko Rima i posebno Genove otišli su i mnogi zločinci, promjerice Erich Priebke, Josef Mengele, Adolf Eichmann i drugi, a i poglavnik NDH Ante Pavelic pobjegao je tim putem. U Rimu je od 1939. do 1941. boravio budući argentinski predsjednik Juan Peron, koji je u to vrijeme bio pod okriljem Vatikana i nekih svećenika, a 1946. mu je Hudal pisao kako bi bilo dobro da u Argentini prihvati ljude iz

Europe
. U tom je pismu Alois Hudal spominjao pet tisuća "antikomunista" koje je Peron trebao prihvatiti u Argentini.Osim biskupa Aloisa Hudala, glavni u organizaciji slanja izbjeglica u Južnu Ameriku bili su Giuseppe Siri, koji je poslije postao nadbiskup Genove i kardinal, hrvatski svećenik Krunoslav Draganović i argentinski biskup Augustín Barrere. Prema nekim naznakama, "rat lineom" navodno je prošlo oko 13 tisuća ustaša.

 

Večernji list-Kliker.info

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku