hamburger-icon

Kliker.info

Čović -Tihić : Ustavne promjene ne treba očekivati prije marta 2009.?!

Čović -Tihić : Ustavne promjene ne treba očekivati prije marta 2009.?!

19 Augusta
18:15 2008

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Sulejman Tihić istakli su danas u Mostaru da konkretno rješenje za ustavne promjene ne treba očekivati prije marta iduće godine.U razgovoru je bilo riječi i o sastanku šestorice predsjednika vodećih stranka u BiH koji će se održati u subotu, 23. avgusta, u Sarajevu, a na njemu će, uz ostalo, biti riječi o ustavnim promjenama u BiH.Govoreći o tim promjenama Tihić je kazao kako se svi slažu da se u BiH trebaju provesti ustavne reforme, ali da ih na različite načine vide.  ‘Svi smo saglasni kako ustavnu reformu treba provesti, samo što je vidimo na različite načine. Trenutne političke prilike u svijetu nam ne odgovaraju. Najviše zbog izbora u Americi’, istakao je Tihić, dodajući da upravo zbog toga ne treba očekivati konkretnije rezultate prije marta iduće godine.

Tihić: Osnovni problem Dodik i RS

Po njegovom mišljenju, najbolje rješenje za BiH bio bi novi ustav te da ona bude uređena na principu decentralizirane organizacije sa multietničkim regijama.Tihić je izjavio kako je osnovni problem funkcioniranja BiH Republika Srpska. "Svi oni koji su rušili aprilski paket ustavnih amandmana na ovaj ili onaj način snose odgovornosti za poziciju u kojoj se sada  nalazimo. Ne zato što smo propustili dvije godine, već zato što nećemo ništa uraditi ni u sljedeće dvije godine", kazao je Tihić te dodao: "S ovakvim Dodikom i s ustavnim mehanizmima kojima on raspolaže, jako je teško provoditi reforme jer se on ponaša na takav način da uvijek kaže ili će biti kako ja kažem ili nema ništa jer njemu to ništa odgovara, ali nama ne odgovora".Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović složio se sa konstatacijom kako je novi ustav osnova za funkcioniranje BiH jer bez njega BiH neće imati ni političku ni ekonomsku stabilnost.Potrebno je odmah nakon lokalnih izbora otvoriti raspravu na tu temu, kazao je Čović te dodao kako se bez snažne pomoći američke administracije na tom planu neće moći napraviti neki veći iskorak. "Bez novog ustavnog rješenja ne možemo napraviti ni jedan korak ka evropskim institucijama jer nemamo instrumente države koji mogu osigurati taj korak", naglasio je Čović.

Hrvati najmalobrojniji i najnezadovoljniji

Nakon današnjeg sastanka, Tihić je rekao da se saglasio sa Čovićem u tome da su Hrvati najnezadovoljniji trenutnim stanjem u BiH, jer su, kako je naveo, najmalobrojniji i zato često bivaju preglasani.Komentirajući izjavu visokog predstavnika u medijima o ugroženosti Hrvata u BiH Tihić je izjavio kako predstavnici hrvatskog kao i bošnjačkog naroda posebno insistiraju na ustavnim promjenama jer smatraju da nije osigurana jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.Hrvatski narod osjeća to više obzirom na svoju brojnost i obzirom na to da u Republici Srpskoj nisu prisutni njihovi predstavnici vlasti te da je i broj hrvatskog naroda u tom entitetu zanemarljiv, kazao je Tihić. On je dodao da u FBiH u funkcioniranju izvršne vlasti može doći do preglasavanja, ali da u zakonodavnoj vlasti postoje mehanizmi zaštite interesa hrvatskog naroda. Također, Tihić je izjavio kako je uvijek protiv preglasavanja, bez obzira na to što su i takve odluke zakonite.   Prema njegovim riječima, postojeći Ustav postao je kočnica razvoja, a Hrvati to najviše osjećaju, jer ih u Republici Srpskoj gotovo i nema, dok su u Federaciji BiH Bošnjaci u većini.Čović i Tihić su konstatovali da upravo Amerika najviše može pomoći BiH u procesu ustavne reforme, jer su SAD garant Dejtonskog sporazuma.

Formiranje ekspertne komisije      
Govoreći o problemu škole u Stocu Tihić je kazao da će se uskoro formirati jedna komisija koja bi trebala dati odgovore na sva sporna pitanja koja se pojavljuju u vezi s tom školom.  "Nema ni jednog razloga koji bi sprječavao bilo koje dijete da normalno završi jedan i upiše drugi razred škole", kazao je Čović te dodao da niko ne može biti rob nekog političkog dogovaranja i nadmudrivanja.Čović i Tihić su na konferenciji za novinare nakon sastanka rekli da će sva bošnjačka djeca koja pohađaju Srednju školu Stolac dobiti ovjerena svjedočanstva prije početka iduće školske godine.'Formiraćemo ekspertnu komisiju koja će predložiti najprihvatljivije rješenje za stolačku školu. To bi rješenje trebalo da bude primjenjivo na području cijele zemlje. Ne želimo nakon godinu dana ponovo razgovarati o ovome’, rekao je Čović.Tihić je naglasio da će vrhovi stranaka na lokalni nivo poslati poruku ‘svojim ljudima’ da se ovaj problem što hitnije riješi.'Djeca ne smiju osjećati ove probleme. Ekspertna komisija treba da ponudi rješenje koje će biti dugoročno prihvatljivo za sve narode u BiH’, kazao je Tihić.Na kraju je istaknuto kako je potrebno na jedan univerzalan način riješiti pitanje obrazovanja u svim općinama.Komentirajući problem škole u Stocu šef Misije OESS-a u BiH Douglas Davidson kazao je kako je problem u tome što kantonalni zakon o obrazovanju nije usaglašen s državnim zakonom. (Kliker.info
-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku