hamburger-icon

Kliker.info

Čović nakon sjednice HNS-a : Dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH uvjetuju Dodika

Čović nakon sjednice HNS-a : Dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH uvjetuju Dodika

21 Januara
15:38 2019

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS), danas je nakon sjednice Predsjedništva ovog tijela u Mostaru izjavio da će ga stranka na čijem je čelu ponovo kandidirati za predsjednika HNS-a.

Kako javlja Avaz , današnja sjednica, kako je naveo, protekla je u znaku priprema za predstojeći Sabor, koji će biti održan u narednu subotu u Mostaru i čiji će završni čin, uz izborni karakter, biti usvajanje deklaracije.

– Osnovna poruka deklaracije, odnosno, jedna od tačaka govori o presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH koje se tiču legitimnog predstavljanja, kada je u pitanju Dom naroda i, naravno, grad Mostar. Kroz taj dokument od sedam tačaka, dotakli smo se svega onoga što mi jesmo u svom političkom iziričaju kroz različite političke subjekte, njih 14 koje čini HNS – kazao je Čović nakon sjednice.

Osvrnuvši se na uspostavu vlasti u BiH, on je rekao da će u kantonima gdje HDZ BiH čini većinu vlast biti uspostavljena najdalje do 10. februara.

– Naravno, informirani smo da je bilo određenih aktivnosti da se bošnjački set stranaka okuplja i da su željeli do kraja mjeseca osigurati zajednički nastup svih tih stranaka, ali vidimo da je SBB kazao da mu ne pada na pamet da učestvuje u tome. Kako vidim, sad će i neki drugi to uraditi, tako da je ne bih špekulirao o tome šta radi bošnjačka politička scena, ali u svakom slučaju sužen je prostor za špekulacije. Evidentno ćemo imati Dom naroda u u narednih sedam, osam dana, vrlo jasan, što će stvoriti mogućnost da se usvoji budžet na federalnom nivou – naveo je on.

Najavio je da će ove sedmice i u Mostaru, odnosno, u prostorijama HNS-a, imati puno razgovora s predstavnicima međunarodnih institucija te istaknuo da se bez Izbornog zakona ne može desiti implementacija izbornog rezultata na federalnom nivou vlasti.

– To znači da će partneri s kojima želimo graditi budućnost, euroatlantsku budućnost Bosne i Hercegovine, morati razumjeti da nikad više nećemo doći u poziciju da neko bira naše predstavnike – istaknuo je on.

U vezi sa zastojem u formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH, Čović je kazao da „tu imamo da dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH uvjetuju gospodina Dodika da bi mu dali suglasnost na mandatara za Vijeće ministara, aludirajući na Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

– Mislim da se to ne smije dešavati, ako znamo da imamo mandatara, unaprijed zadanog i znamo da je to predstavnik srpskog naroda, onda bi sasvim logično bilo da i ova dva člana Predsjedništva BiH, koji su tu došli bošnjačkim glasovima, podrže tu inicijativu. Međutim, ako nastave tako, Bože moj. Vjerovatno će imati reakciju s druge strane. Mi tu ne možemo ništa posebno učiniti – rekao je Čović.

Upitan je li u posljednje vrijeme imao sastanaka s čelnicima bošnjačkog bloka, Čović je kazao da „ima uvijek tih sastanaka“.

– Dogovorili smo se da ne idemo u medije s tim susretima – kazao je on.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku