hamburger-icon

Kliker.info

Čović : Dodik je jasno kazao da je RS neupitna dok se ne dogovorimo drugačije

Čović : Dodik je jasno kazao da je RS neupitna dok se ne dogovorimo drugačije

02 Februara
16:03 2009

Predsjednik HDZ-a Bi, Dragan Čović iznio je u ponedjeljak ujutro u emisiji Hrvatskog radija o ustavnim promjenama u BiH niz detalja o razgovorima sa Miloradom Dodikom i Sulejmanom Tihićem u Prudu i Banja Luci, koji do sada  nisu bili poznati  široj javnosti.Na direktno pitanje da li Prudskim sporazumom i Banjalučkom izjavom ostaje Republika Srpska, Čović je uz ostalo odgovorio:„Zbog svog glasačkog tijela, zbog naroda koji prati ovo i iz RS i u Federaciji, među Hrvatima i Bošnjacima, izlazimo sa stavovima koji će biti tolerantni jedni prema drugima. Gospodin Dodik je vrlo jasno kazao, sve dok se ne dogovorimo drugačije, ja ću govoriti da je neupitna Republika Srpska. Gospodin Tihić isto je tako vrlo jasno kazao, sve dok se ne dogovorimo, dok ne bude konačan ustroj definiran pojedine federalne jedinice, govorit će o tome da govorimo o podjeli čitave BiH, o teritoriji čitave BiH", rekao je uz ostalo predsjednik HDZ-a BiH. Čović je rekao da su trojica lidera već u Prudu dogovorili i u Banja Luci potvrdili „da ćemo praviti potpuno novi ustav", ali da „kao osnovu još uvijek moramo držati ono što imamo, to je Aneks 4" Daytonskog sporazuma.

„Ovo što mi radimo u suštini će dati iz temelja potpuno novi dokument, odnosno Ustav BiH", rekao je Čović. Što se tiče najavljenog sastanka u Mostaru trojice lidera 23. februara, Čović je uz ostalo rekao: „U Mostaru ćemo potpuno definirati nadležnost države, nadležnost nižih nivoa vlasti, znači središnjeg nivoa vlasti, odnosno onog najnižeg. To nisu nikakve državice. Mi želimo vrlo snažno zaštititi BiH kao državu. Ovo je najveći doprinos opstojnosti BiH, jedino ovako može opstati kao država. Ali s druge strane smo vrlo jasno kazali, to treba biti snažno decentralizirana država", rekao je Čović. On je rekao da će Dodik, Tihić i Čović u Mostaru definirati i broj ministarstava, izgled vlade na nivou države, broj zastupnika u parlamentima, te kako će funkcionirati predsjednik i dva njegova zamjenika. Osvrćući se na žestoke rekacije javnosti, Dragan Čović je rekao uz ostalo da međunarodni predstavnici nisu bili kritični spram banjalučke izjave. „Ja još nisam čuo nijednog predstavnika međunarodne zajednice, koji je kazao bilo šta kritično prema ovakvom dogovoru, do toga da očekuju da ih provedemo, odnosno stvorimo klimu koja zaista može rezultirati dvotrećinskom većinom u Parlamentu", rekao je čelnik HDZ-a BiH.

Na pitanje koliko međunarodna zajednica stoji iza projekta, te da li su ga zapravo ponudili Amerikanci, Čović je najprije rekao da je konačno preovladalo shvatanje kako je „daytonska BiH neupravljiva, neodrživa kao takva" i da je potrebno mnijenjati, te da se danas – za razliku od prije deset godina – o tome „normalno razgovaramo". „Mi smo uspjeli u dogovoru sa međunarodnim institucijama u zadnjih godinu i po dana, a to znači između ostalih i sa administracijama SAD, Velike Britanije, Njemačke, naravno sa OHR-om, napraviti jedan koncept preuređenja BiH, koncept organiziranja države na tri nivoa vlasti, od kojih će državni i srednji nivo vlasti imati izvršnu zakonodavnu i pravosudnu vlast, već odavno je njima poznat i vrlo jasno prihvaćen kao takav i podržan, ukoliko možemo za njega dobiti dvotrećinsku većinu u Parlamentu", naglasio je Čović. On je za narednih sedam do deset dana najavio novi sastanak lidera hrvatskih stranaka u BiH, potpisnica Kreševske deklaracije, na kojem će biti riječi o trenutnom procesu razgovora o novom Ustavu. Čović je izrazio i nadu da će do juna biti donesen novi Ustav BiH, (Kliker.info-RTM)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku